Zembla: Duitse Lyme-testen deugen niet

Duitse Lyme-klinieken ontdekken Lyme bij kerngezonde undercoverjournalisten door onwetenschappelijke test.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 okt 2017 | Laatste Wijziging: 20 okt 2017

Deense journalisten hebben drie Duitse Lyme-klinieken ontmaskerd. De klinieken die ze undercover bezochten, gebruiken een diagnosetest die wetenschappelijk niet is onderbouwd en vaak valse resultaten oplevert, blijkt uit hun reportage die Zembla (BNNVARA) op 18 oktober heeft uitgezonden. 

De kerngezonde journalisten deden zich voor als patiënt, ze lieten hun bloed onderzoeken en legden met een verborgen camera vast dat behandelaren in de kliniek de ziekte van Lyme bij hen ontdekten. Honderden Nederlandse patiënten die vermoeden dat ze Lyme hebben - ook al menen hun eigen artsen dat dit niet het geval is - zoeken hun heil over de grens.

De drie Duitse klinieken die de Denen bezochten, zijn: BCA Borrelia Centrum in Augsburg bij München (het voormalige Infectolab), het recentelijk in Augsburg geopende tweede lab, Arminlabs (een afsplitsing van Infectolab) en het Institut für Medizinische Diagnostik in Berlin-Potsdam (MVZ). De klinieken schrijven op basis van foute diagnoses maandenlange antibioticakuren voor. Patiënten zijn voor die behandeling tienduizenden euro’s kwijt. Zorgverzekeraars vergoeden deze niet omdat elke wetenschappelijke basis ontbreekt. Lyme-patiënten organiseren daarom vaak crowdfunding acties. “We raden patiënten af naar dit soort klinieken te gaan”, is de reactie van de Nijmeegse internist Bart Jan Kullberg, hoogleraar infectieziekten aan het Radboudumc en gespecialiseerd in Lyme, op de Zembla-uitzending. 

Charlatans

Ook de Brusselse neuroloog in opleiding, Wietse Wiels, laat zich bij Zembla kritisch uit over de Duitse Lyme-klinieken: “Ik noem dit charlatans. Dit is oplichterij. Dit soort klinieken en artsen verdienen daar veel geld aan, maar het geeft mensen schijnzekerheid.” 

Op de website van Vlaamse blad Knack (ook te lezen op de website van de Vlaamse VtdK-zusterorganisatie Skepp) schreef Wiels in juli dit jaar: “Er duiken steeds meer meldingen op van patiënten met ernstige complicaties tijdens behandelingen voor ‘chronische’ Lyme. Het is hoog tijd om de oplichters en charlatans van het Lyme-circuit een halt toe te roepen.” 

In april deden journalisten van het NCRV-programma De Monitor iets vergelijkbaar als hun Deense collega’s. Ze ontdekten, ook met een verborgen camera, dat de zelfbenoemde Amsterdamse Lyme-arts Geert Kingma een Duitse LTT Lyme-test gebruikt die onbetrouwbaar is en niet is gevalideerd. De Nijmeegse arts Kullberg zei in die De Monitor-uitzending: “Er zijn testen in de handel die niet gevalideerd zijn, er zijn geen kwaliteitscontroles gedaan om te laten zien wat het betekent als zo’n test positief of negatief is.” Ook het expertisecentrum van het AMC, het in 2012 opgerichte Amsterdams Multidisciplinair Lyme Centrum (AMLC), gelooft niet in de Duitse test.

Lees ook