UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 22 september 2020

‘Verbied homeopathische Cease-therapie’

De 17-jarige scholier Elijah Delsink wil een verbod op de homeopathische Cease-therapie die claimt autisme te kunnen genezen.

‘Verbied homeopathische Cease-therapie’

Er moet een verbod komen op de homeopathische Cease-therapie, bepleit de zeventienjarige scholier Elijah Delsink. Hij benaderde het afgelopen jaar de politiek, talloze instanties en onderzoekers in het autismeveld met dit verzoek, vertelt hij in een uitzending afgelopen maandag (21 september van het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Cease-therapie (Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression) is een hersenspinsel van de inmiddels overleden homeopathische huisarts Tinus Smits. Hij meende autisme – volgens hem veroorzaakt door BMR-vaccinatie – te kunnen genezen. Zijn Cease-therapie zou ‘een zeer effectieve methode zijn om autistische kinderen te behandelen.’

Smits ging de ‘verstoring’ van het immuunsysteem te lijf met een trits aan homeopathische middelen. Er zijn in Nederland een honderdtal homeopaten die deze therapie toepassen, nog steeds. Onder hen enkele klassiek-homeopathische artsen. Yannick Smits, de zoon van Smits, houdt een website in de lucht over de theorie van zijn vader. ‘Mijn vader is het gelukt te genezen, ik wil zo zijn gedachtengoed in ere houden’, laat hij de interviewer van De Monitor weten.

‘Ik laat me dat niet aanpraten, autisme is niet te genezen’, zegt Elijah Delsink in de De Monitor-uitzending. Hij bevindt zich in goed gezelschap. Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) keert zich tegen deze homeopathische therapie. ‘Er is geen medicijn tegen autisme en homeopathische druppeltjes werken dus ook niet’, laat NVK-voorzitter en kinderarts Károly Illy weten.

Inspectie

De homeopathische Cease-therapie, al jaren een doorn in het oog van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, komt hiermee verder onder vuur te liggen. In 2013 kregen Cease-artsen al de inspectie op hun dak. En de afgelopen jaren veroordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) twee keer Cease-homeopaten waaronder enkele artsen. Zij verspreidden via hun website valse claims over de vermeende genezende werking van hun Cease-therapie. 

De RCC bestempelde hun claims als misleidend en oneerlijk omdat er geen bewijs is voor de werking. Een van de klachten bij de RCC was ingediend door leden van de stichting Skepsis en van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Op de website Kloptdatwel schreef één van de klagers vier jaar geleden een informatief verhaal hierover.

Met de recente actie van de 17-jarige scholier Elijah Delsink lijkt het gevecht tegen deze homeopathische Cease-kwakzalverij in een stroomversnelling geraakt, mogelijk richting verbod. De Cease-aanpak staat inmiddels op de agenda van de Vaste Kamercommissie, liet staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid hem weten tijdens een kort bezoekje.

Staatssecretaris Blokhuis

Elijah Delsink trok eerder de belangstelling van de staatssecretaris. De Amsterdamse scholier, trots op zijn autistische aanleg, maakte vorig jaar een scriptie over onder meer de Cease-therapie met als finale conclusie dat homeopaten kwalijke onzin verkopen. Hij slaagde er in de politiek voor deze visie te interesseren. Staatssecretaris Blokhuis nam begin februari de kritische scriptie van de scholier persoonlijk in ontvangst. Ook toen maakt De Monitor er een reportage van.

Of het uiteindelijk tot een verbod komt, is zeer de vraag. Veel autisme-experts twijfelen aan het nut ervan. Michiel Hengeveld, emeritus hoogleraar psychiatrie en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, reageert enthousiast op de actie van de 17-jarige scholier maar betwijfelt of het tot een verbod zal komen, zegt hij in De Monitor-uitzending. Keuzevrijheid is een hoog goed vinden veel politici, waarschuwt hij.

Staatssecretaris Blokhuis besteedde er eind augustus dan ook geen woord aan in zijn antwoorden op vragen van Tweede Kamerlid Lianne Ploumen (PvdA) hierover. Blokhuis vindt het weliswaar onacceptabel dat homeopathische behandelaars claimen autisme te kunnen genezen. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor, en ook niet voor de bewering van homeopathische behandelaars dat autisme veroorzaakt zou worden door vaccins, medicijnen, toxische stoffen of ziekten, schrijft hij.

Een Cease-verbod is echter een brug te ver, blijkt uit zijn antwoorden: ‘De behandeling mag geen schade veroorzaken. In Nederland hebben mensen de vrije keuze om voor een bepaalde behandeling te kiezen en zijn behandelaren – onder voorwaarden – vrij om alternatieve behandelingen aan te bieden’, aldus de staatssecretaris.

Cease-therapie houdt overigens niet op bij de grens. In het Verenigd Koninkrijk zijn ongeveer honderdvijftig homeopathische Cease-behandelaars, veelal nog opgeleid door Tinus Smits. De Britse medische autoriteiten zouden de Cease-therapie willen uitbannen, blijkt uit een recent voorstel/statement van de semioverheidsinstelling PSA (Professional Standards Authority) die werkt onder de vlag van de National Health Service (NHS).

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

podcasts - 26 februari 2022

Cees Renckens werd geinterviewd door Omroep Wetering vanwege de VtdK-oproep tot een verbod op chiropractie.

artikelen - 09 augustus 2021

Veel noordelijke gemeenten vergoeden onbewezen en vaak volslagen belachelijke behandelmethodes voor kinderen.