UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: J.T. Lumeij | Geplaatst: 10 mei 2021

Keramische kralen tegen teken op de pijnbank

Honden en kattenhalsbanden van keramische kralen die teken om zeep zouden helpen, jaren achtereen. Kwakzalverij.

Keramische kralen tegen teken op de pijnbank

Foto: https://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/honden-toebehoren/m1692251979-no-ticks-em-x-kralenband-tegen-teken.html

Een nieuwe hype verovert de honden- en kattenwereld, de No ticks EM-X, kralen tegen teken. Deze speciaal gebakken keramische kralen tot een tekenband geregen, zouden teken verdrijven. Bacteriën ingebakken in de kralen zouden trillingen veroorzaken en zo teken wegjagen.

Tik ‘EM-X’ in combinatie met ’teken’ in de zoekmachine van Google en talloze winkels en bedrijfjes komen bovendrijven waar deze wonderkralen en kralenkettingen in verschillende kleuren te koop zijn, zo nodig per kilo en met jarenlange werking. De website 123Paracord is er een van. Net als de hondenwebsite Snoepdog

Pure misleiding, kwakzalverij. Er is geen enkel onderzoek met katten of honden waaruit de geclaimde werking zou blijken en ook het geclaimde mechanisme rammelt aan alle kanten. De reclame bevat standaard misleidende teksten die in kwakzalversadvertenties telkens terugkeren.

“Onze natuurlijke antiteken en vlooienband wordt gemaakt van….100% echt EM-X keramiek’, claimt de website Eye4dogs.nl. ‘EM-X keramiek is gebakken van met Effectieve Micro-organismen gefermenteerde klei. Tijdens het bakken is trilling en energie van de EM micro-organismen in de klei opgeslagen die deze daarna weer afgeeft aan zijn omgeving en zorgt voor meer harmonie en een verhoging van de natuurlijke weerstand. De trilling wordt door vlooien en teken als zeer onprettig ervaren… het gehele principe achter alle EM producten is …. in dit geval een harmonieveld scheppen……deze banden worden steeds populairder omdat het geen chemicaliën bevat…’

Trilling

Er wordt gesuggereerd dat de ‘trilling’ uit bepaalde micro-organismen wordt vastgelegd tijdens het bakken van klei in de aldus gevormde keramiek. Voorts wordt gesuggereerd dat een halsband van dit materiaal effectief zou zijn tegen teken en vlooien. Het is klinkklare onzin dat bacteriën de temperatuur van 1000° C zouden overleven die wordt gehanteerd bij het maken van keramiek. Ook dat door bacteriën veroorzaakte trillingen vastgelegd zouden worden in de keramiek is zotteklap.

Behalve dat het een aaneenschakeling is van onwaarschijnlijkheden en onwaarschijnlijke werkingsmechanismen wordt er geen bewijs van effectiviteit geleverd. Er is losjes een verwijzing naar het fenomeen van het trillen van kwarts wat het geheel een wetenschappelijk tintje moet geven. Er wordt gewezen op Japan als het land van oorsprong en er wordt gewaarschuwd tegen vervalsingen. Er zijn op de website positieve verklaringen van gebruikers te vinden, maar geen wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit. Een typisch voorbeeld van propaganda voor een kwakzalversmiddel.

Het gebruik van kwalificaties bij kwakzalversmiddelen die losjes zijn ontleend aan belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen kent een lange historie en is een telkens terugkerend fenomeen. Vaak worden in de beschrijving van de middelen termen gebruikt die zelfs voor hoger opgeleiden niet altijd even makkelijk te doorgronden zijn. Het gebruik van deze wetenschappelijke termen is veelal louter bedoeld om de consument te verwarren en te misleiden. Werkingsmechanismen die ogenschijnlijk plausibel zijn worden met grote creativiteit uit de mouw geschud zonder dat de werkzaamheid zelf met onafhankelijk uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek wordt onderbouwd. Vaak wordt ook gewaarschuwd tegen vervalsingen door de concurrentie.

De positieve werking wordt veelal met wollige en slecht toetsbare termen onderbouwd en er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van positieve ervaringen van gebruikers. Termen als ‘natuurlijk’ en ‘niet chemisch’ dienen om een associatie met gezondheid bij de eenvoudig te manipuleren consument op te roepen. Om de overtuigingskracht te vergroten wordt gewezen op het feit dat het van ver komt, liefst vanuit een land dat bekend staat om een gezonde levensstandaard.

Laat u niet bedonderen, ook niet met de talloze andere kwakzalversmiddelen die u op gelijke wijze op de pijnbank kunt leggen.

De auteur is dierenarts en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

J.T. Lumeij

dierenarts, Universitair Hoofddocent, Faculteit der Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

Gerelateerde artikelen

artikelen - 07 januari 2020

Kwakzalver van de maand, afl. 2: Alexander Korbee stelt diagnoses en behandelt met kwak-apparaten die geen reguliere arts zou gebruiken.

tijdschrift - 14 december 2019

Eind september vond het European Sceptics Congress 2019 plaats in Gent. Een verslag.

artikelen - 08 mei 2019

René Broekhuyse, berucht vanwege zijn rol in het overlijden van Sylvia Millecam, adverteert in een drogistenblad met vreemde suikerkorrels.