UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 februari 2016

Yassir van Unen, voor al uw schildklierproblemen

In Etten-Leur houdt tegenwoordig een zelfbenoemde wonderdokter praktijk, Yassir van Unen, voormalig online-marketeer.

Yassir van Unen, voor al uw schildklierproblemen

Foto: http://www.praktijkvanunen.nl/

Van daaruit schreeuwt hij, inspelend op de actualiteit, wilde teksten de wereld in: “Je kunt zonder thyrax. Mijn schatting is dat minimaal 100.000 huidige schildklierpatiënten hun thyrax-behandeling kunnen afbouwen tot nul”. Tenminste als ze bij hem in behandeling gaan. Uitspraken waar de inspectie IGZ toch eens naar zou moeten kijken, ook al heeft Van Unen geen BIG-registratie.

Thyrax is een hormoonachtig medicijn dat de lage hormoonproductie van een trage(re) schildklier compenseert. In Nederland gebruiken 350.000 schildklierpatiënten dit middel dagelijks. Vaak levenslang, blijkt uit de NHG-richtlijnen voor huisartsen. Eind vorig jaar werden Thyrax-gebruikers geconfronteerd met een huizenhoog probleem. Fabrikant Aspen Pharma, het vroegere MSD, kan vanaf 1 februari 2016 het product Thyrax niet meer leveren omdat de komende maanden haar productie-unit in Oss wordt verhuisd naar haar bedrijfsterrein in het Duitse Bad Oldesloe, ten noorden van Hamburg. Het bedrijf kan pas tegen het eind van dit jaar weer leveren, op zijn vroegst, heeft het bedrijf beloofd

De farmaceutische wereld zit daarom met haar handen in het haar vanwege dit vreemde en laakbare gedrag van de farmaceut. En erger: schildklierpatiënten realiseren zich weer hoe vervelend de verschijnselen waren van een trage schildklier en prijzen de dag dat hun het compenserend hormoon werd voorgeschreven.

En zie, daar komt plots een selfmade wonderdokter uit Etten-Leur met een kant-en-klare oplossing, een behandeling bij hem in zijn praktijk, met een intakegesprek van een uurtje. “Dokter” Van Unen is niet eerste de beste, zo laat hij weten. Hij struinde per slot van rekening anderhalf jaar het internet af en deed daar zijn kennis op. Hij ontdekte daar zoveel dat hij zich nu schildklierexpertnoemt.

Zijn behandeling is een soort paleo-voeding zoals de Neanderthalers indertijd naar binnen slokten. Van Unen combineert dit met potten voedingssupplementen zoals jodium, selenium en mineralen, afhankelijk van zijn anamnese. En vooral geen graanproducten als crackers en koekjes nemen, adviseert hij. Fytinezuur dat daarin zit, onttrekt mineralen uit het lichaam. “Dat eten staat een goede schildklierwerking in de weg”, vindt Van Unen.

Eten volgens de Schijf van Vijf, gepropageerd door het Voedingscentrum en onderbouwd door de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad, is taboe want die zal je schildklierfunctie niet ondersteunen, leert Van Unens opgedane internetwijsheid. Het succes van zijn behandeling, als eerste uitgeprobeerd bij zijn “chronisch” zieke vriendin, is niet mis. Meerdere schildklierpatiënten zijn nu van de thyrax af”, schrijft de “wonderdokter op zijn website. Hij wil geen vragen beantwoorden.

Van Unen onderhoudt verschillende websites. Op zijn oercode-site adviseert hij: “Kies een behandelaar die verstand heeft van hormoonbalans. Om te vervolgen: Voor het leven slikken, zoals je veel hoort, is onzin. Toen ik dat ongeveer zeven jaar geleden hoorde (zieke vriendin, red.) werd ik kwaad en benieuwd. Ik kon met niet voorstellen dat dit zo moest zijn en ben onderzoek gaan doen. Gelukkig bleek dit ook niet te kloppen.”

Op zijn leefstijl-website promoot hij zijn boek. “Als schildklierspecialist kan ik indien gewenst aan de hand van een bloedtest de optimale behandeling opstellen.” 

Van Unen, die zich ook afficheert als expert in ziektepreventie en gezondheid, schrijft verder: het verschil tussen mij als orthomoleculair therapeut met een orthomoleculair arts is vrijwel nihil”. Een opmerkelijke bevinding. Van een orthomoleculair arts kun je tenminste  

nog zeggen dat hij enige medische basiskennis heeft opgedaan op de universiteit, zo’n vijf tot zes jaar.

Van Unen heeft de afgelopen twee jaar een kPNI-diploma gehaald: 36 dagen was hij er voor van huis, verspreid over twee jaar. kPNI is een verzonnen kwakzalverdiscipline en staat voor orthomoleculaire klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI). “Al mijn kennis is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek en ervaring uit de praktijk”, toetert Van Unen verder op zijn website. 

Deze website schreef eerder over deze kPNI-cursus

Clinical PNI – de Nederlandstalige variant is kPNI – is een hersenspinsel van fysiotherapeut Leo Pruimboom. Wat kPNI is, legt Pruimboom uit op youtube. De Natura Foundation, opgericht door supplementenbedrijf Bonusan, organiseert een- en twee jaarcursussen in het bedrijfsgebouw in het Zuid-Hollandse Numansdorp. Pruimboom is er wetenschappelijk adviseur en docent. Een van de andere docenten is Frits Muskiet, ook geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In 2013 werd hij genomineerd voor de Meester Kackadoris-prijs vanwege zijn niet-onderbouwde orthomoleculaire geloof.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

artikelen - 09 augustus 2021

OERsterk is het orthomoleculaire verdienmodel van bijna-arts Richard de Leth, tientallen door hem gecertificeerde coaches volgen hem.