UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 28 mei 2023

TikTok grote verspreider van desinformatie

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

TikTok grote verspreider van desinformatie

Foto: Het logo van TikTok. Beeld: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen / Canadese acupuncturist aangeklaagd omdat hij zei een schildklier kunnen laten teruggroeien / Homeopathie is op z’n retour in Spanje / De populaire internetgoeroe Joe Dispenza verspreidt pseudowetenschap.

Mondiaal: TikTok grote verspreider van desinformatie

‘Kan ik zelf hydrochloroquine maken?’ ‘Kan de bijvoet-plant voor een abortus zorgen?’ Dat soort vragen worden er ingetypt op sociaal medium TikTok dat door veel jongeren wordt gebruikt. The Wall Street Journal bestempelde TikTok eerder al als ‘The New Google’ omdat het sociale media als zoekmachine wordt gebruikt. De antwoorden die er uit de zoekfunctie rollen zijn vaak gebaseerd op desinformatie. Uit onderzoek blijkt dat in twintig procent van de video’s zo is. TikTok-gebruikers geven er allerlei adviezen, zonder dat duidelijk is waar ze zich op baseren.
Lees meer bij News Guard.

Duitsland: Jonge apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

De Federale Vereniging van Apotheekstudenten in Duitsland (BPhD) eist in haar “Position Paper Homeopathie” dat homeopathische geneesmiddelen uit hun geneesmiddelenstatus worden gehaald. Daarnaast zouden er richtlijnen moeten komen om de aandacht te vestigen op de ineffectiviteit van homeopathie in counselingsessies.
Lees meer bij Apotheke Adhoc.

Canada: Acupuncturist aangeklaagd omdat hij zei een schildklier kunnen laten teruggroeien

Acupuncturist Kyung Chun Oh uit Toronto beloofde een patiënt die zijn schildklier aan kanker was verloren dat hij die klier terug kon laten groeien. Hij zou dat al eens eerder hebben gedaan. Het enige dat de patiënt moest doen was stoppen met diens schildkliermedicatie. Dat deed de patiënt en het resulteerde in een ziekenhuisopname omdat hij een zware hypothyroïdie had. De schildklier bleek niet teruggegroeid te zijn. Oh is aangeklaagd. De casus laat volgens experts zien hoe kwetsbaar en wanhopig kankerpatiënten zijn en hoe belangrijk het is dat kwakzalvers uit hun buurt blijven.
Lees meer bij CBC.

Spanje: Homeopathie is op z’n retour

Uit een analyse van El Pais blijkt dat homeopathie op zijn retour is. Het idee dat een zeer verdund kruidenmiddeltje ergens tegen zou kunnen helpen, lijkt bij steeds minder mensen aan te slaan. Door gerichte acties van wetenschappers en anti-kwakzalverij groepen, heeft homeopathie het steeds moeilijker gekregen. Het enige effect dat eraan toegeschreven kan worden, is het placebo-effect.
Lees het stuk in El Pais.

Verenigde Staten: De populaire internetgoeroe Joe Dispenza verspreidt pseudowetenschap

Chiropractor Joe Dispenza, die zichzelf Dr. Joe noemt, is zeer populair op sociale media als TikTok en Instagram. Hij speelt in op de populariteit van zelfhulp en de toename van spiritualiteit. Dispenza predikt een mix van mindfulness, manifestatie en iets van wat hij ‘quantum mechanica’ noemt maar wat dat niet is. Allerlei beroemdheden als Maria Shriver, Ana de Armas en Russel Brand volgen Dispenza. Ondertussen verdient Dispenza bakken met geld aan zijn met pseudowetenschap gevulde boeken en retraites.
Lees meer bij The Daily Beast.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?