UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 augustus 2021

Richard de Leth van OERsterk vult dieet met vitaminepillen

OERsterk is het orthomoleculaire verdienmodel van bijna-arts Richard de Leth, tientallen door hem gecertificeerde coaches volgen hem.

Richard de Leth van OERsterk vult dieet met vitaminepillen

Foto: https://www.youtube.com/channel/UCMiMoSFTl0P4bqK9hUP8UCw

Het doel is nobel, de uitvoering van net-niet-arts Richard de Leth en zijn OERsterk-format is echter omgeven met kwakzalverij.  Orthomoleculair therapeut Richard de Leth, die enige bekendheid dankt aan interviews in kritiekloze commerciële tv-programma’s, heeft een coachpraktijk annex vitaminewinkel in het Noord-Hollandse Heemskerk. Daar adviseert de ‘geneeskundige’ – zijn kwalificatie – ‘patiënten’ over gezonde voeding waarbij hij, zo omschrijft hij, westerse en oosterse geneeskunde ‘combineert.’

Drie jaar geleden, lezen we op zijn oude website, is hij gestopt met consulten in zijn praktijk. Verspreiding van het merk OERsterk – inclusief opleidingen – is nu zijn belangrijkste verdienmodel. Op zijn nieuwe website lezen we: ‘Wij zijn team OERsterk, het is ons doel dat in 2022 één miljoen mensen leider van hun gezondheid zijn.’ Veertig door hem gecertificeerde en opgeleide coaches helpen hem hierbij. 

De orthomoleculaire ‘geneeskundige’ liet zich tot voor kort fotograferen in een witte doktersjas en een stethoscoop om zijn nek. De Leth studeerde medicijnen aan de Vrije Universiteit. Hij behaalde er zijn doctoraal geneeskunde maar maakte de artsenopleiding niet af. Tijdens zijn coschappen zag hij het alternatieve licht en stopte met de universitaire opleiding. De Leth volgde daarna allerlei alternatieve cursussen. ‘Kinesiologie, fytotherapie, boeken over psychologie, orthomoleculaire geneeskunde, psycho-neuroimmunologie, holistische stromingen: ik stond strak van de inspiratie’, legt De Leth uit.

Orthomoleculaire leer

Hij liep de deur plat bij het opleidingsinstituut Natura Foundation in Numansdorp, niet geheel toevallig gevestigd in hetzelfde gebouw als vitamineproducent Bonusan. De Leth liet er zich scholen in de orthomoleculaire leer en in de klinisch psycho-neuro-immunologie (kPNI), een in de medische wetenschap onbekend leer/vakgebied omgeven met holistische terminologie. De meeste coaches die bij De Leth een OERsterk-certificaat hebben behaald, hangen ditzelfde kPNI-geloof aan.
We hebben er op deze website meermalen over

De Leth kan het niet zo waarderen, hij heeft niets op met de Vereniging tegen de Kwakzalverij. ‘Wie niet op een universiteit is opgeleid en toch de geneeskunde beoefent, wordt als een kwakzalver of een alternatieve genezer betiteld’, schrijft hij in een recente blog. ‘De vereniging is vooral op zoek naar het eigen gelijk en niet naar de waarheid.’ 

Met de meeste dieetadviezen van De Leth is niets aan de hand, ze zijn in lijn met de adviezen van het Voedingscentrum: veel bewegen, niet te veel eten, vooral groente en fruit eten en maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten; weinig pasta’s dus. De theorie die De Leth hier omheen heeft gebreid, bevat echter wetenschappelijke misbaksels. 

Zo moet De Leth niets hebben van melk. Melkproducten zijn evolutionaire nieuwkomers, zo stelt hij. En omdat genen zich heel langzaam aanpassen weet het overgrote deel van de volwassen wereldbevolking geen (volledig) raad met lactoserijke melkproducten. ‘Door het onvermogen om melk goed te kunnen verteren, ontstaan er gezondheidsklachten’, legt De Leth uit

Oerdieet

Vanwege dit heilige geloof in het oerdieet heeft De Leth volkorenbrood ook aan de wilgen gehangen. Er is ‘van alles mis’ met volkorenbrood, schrijft hij in een blog. ‘Brood veroorzaakt niet alleen lichamelijke maar ook psychische klachten,’ meent De Leth, daarbij verwijzend naar de theorieën van een Amerikaanse oerdieet-goeroe die in Nederland meer aanhangers kent.

De Leth meent dat verzadigde vetten – vooral dierlijk vlees – niet uit het eetpatroon verbannen hoeven te worden. In een filmpje op YouTube legt hij zijn oergeloof uit. De Leth haalt de oermens van stal ter onderbouwing van dit vetgeloof. Die hardwerkende holbewoner at tienduizenden jaren geleden – overigens naast veel gezonde noten, groenten en peulvruchten – ook veel ongezond dierlijk vet. Ze waren toch gezond, meent de orthomoleculaire ‘geneeskundige’.  Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat de oermens lang en gezond(er) leefde.

Evolutionaire leefstijlgeneeskunde, is de aanduiding die hij gebruikt. Hij verwijst ter onderbouwing van dit idee naar een meer dan vijf jaar oude – in de voedingswereld weinig geciteerde – onderzoekspublicatie. De Amerikaanse auteurs van het artikel hebben overigens zelf niet veel fiducie in hun onderzoeksresultaten en merken op dat hun studie methodologisch niet de hoofdprijs verdient.

Het Voedingscentrum vindt het eten van verzadigde vetten ongewenst: eet zo weinig mogelijk verzadigde vetzuren en vervang die door onverzadigde vetten, is daarom het officiële advies. Ofwel samengevat: eet meer vis en minder vlees, dat verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

In zijn boek Oersterk leven beschrijft De Leth hoe leven ‘volgens de natuur’ veel ziektes kan helpen genezen. ‘De meeste ziektes van nu hangen samen met ongezond leven’, is zijn stelling. De Leth maakte in 2014 een tocht van elf dagen door de Pyreneeën en leefde daar als een soort oermens. In de RTL Late Night-talkshow van Humberto Tan kreeg hij toen ruim baan om over dit grappige, maar nietszeggende n=1 experiment, te vertellen. Hij zou er vitaler en gezonder van terug zijn gekomen, vertelde De Leth, zonder duidelijk te maken waarop hij dit baseert.

Vitamines slikken

Orthomoleculair therapeut De Leth adviseert – net als de door hem opgeleide OERsterk-coaches – naast het volgen van een ‘oerdieet’ meerdere vitamines te slikken. Dagelijks zeven verschillende, is zijn advies. Hij stopt ze – voor het gemak – in de gewenste hoeveelheden netjes gemengd in één zakje. ‘Slik geen zeven verschillende potjes, maar kies voor gezond en gemak in één duurzaam dagzakje, als dagelijks aanvulling’, schrijft hij op de website van het merk Vitaily, het supplementenmerk van zijn leefstijlbedrijf OERsterk. In het zakje zitten orthomoleculaire favorieten als magnesium, zink, selenium en vitamines als B6, D3 en K2.Het slikken van vitamine D3 houdt ook nog eens het coronavirus buiten de deur, aldus De Leth in een recente blog.

Het is echter geld over balk smijten, het is nergens voor nodig. Het Voedingscentrum vindt het – gesteund door de wetenschappelijke literatuur – niet nodig extra vitamines te slikken, speciale groepen (zwangeren bijvoorbeeld uitgezonderd). Gezond eten betekent voldoende vitamines binnenkrijgen, is de redenering hierachter.

De Leth strooit in zijn blogs met meer nergens op gebaseerde adviezen. Neem dit idee: ‘Raadpleeg een biologische tandarts indien je amalgaamvullingen wilt laten vervangen.’ De Leth is ook gek op ontgiftingsrituelen zoals het hypeachtige intermittent fasting, af en toe niets eten. ‘Ik doe meerdere malen per jaar een vastenkuur van biologisch groentesap en shotjes met ontgiftende kruiden.’ 

In een andere blog lezen we: ‘De mondholte kun je gemakkelijk ontgiften door middel van oil pulling. Hierbij spoel je de mond gedurende 10-15 minuten met sesamolie of kokosolie. De olie trekt vet oplosbare gifstoffen uit de cellen van het mondslijmvlies.’

Dankbaarheid

De Leth gelooft in ‘dankbaarheidsoefeningen’, die zouden het leven stukken aangenamer en gezonder maken. Het idee is dagelijks focussen op de dingen die goed gaan in het leven in plaats van op de dingen die niet goed gaan. Hierdoor kom je volgens De Leth positiever in het leven te staan. Deze ‘drie goede dingen’ oefening is een wetenschappelijk bewezen methode om ‘de stemming te verbeteren’, beweert De Leth in een blog. ‘Wat je denkt heeft letterlijk invloed op de stofjes die je in je lichaam produceert. Een negatieve mindset vergroot de kans om ziek te worden, terwijl een positieve mindset genezend werkt.’ Oprah Winfrey doet het ook, schrijft De Leth ter onderbouwing.

Zijn kwakaanpak is hiermee niet klaar. De Leth lardeerde enkele jaren geleden zijn eet- en lifestyle-adviezen met de resultaten van een ES Teck-scan, een bioresonantieapparaat dat de stofwisseling gedetailleerd in kaart zou brengen. Het is te gênant voor woorden dat een ‘geneeskundige, bijna-arts’, zo’n onzinapparaat van stal haalt.

Zijn hang naar onbewezen alternatieve fratsen vormen voor supermarktketen Ekoplaza geen belemmering De Leth aan te stellen als reclame-ambassadeur. En ook RTL-anchorman Wilfred Genee en zijn vrouw namen kritiekloos zijn adviezen over. Ze huurden De Leth in als voedingsexpert voor het schrijven van hun bestseller kookboek Vullen of voeden

De Leth schreef zelf enkele OERsterk-boeken over zijn ‘totaalconcept voor een sterk lichaam en vrije geest’. In deze boeken beschrijft hij hoe leven volgens de natuur veel ziektes kan helpen genezen. Zijn boeken zijn te koop bij bol.com en ook in zijn eigen webwinkel

OERsterk is volgens eigenaar De Leth een nationaal gezondheidsplatform dat honderdduizenden mensen ondersteunt en inspireert op het gebied van gezond leven. Zijn bedrijf geeft boeken (oplage ruim 150.000, aldus De Leth) en magazines (oplage ruim 50.000) uit. Verder geeft hij online cursussen (aantal ruim 5000 mensen, aldus De Leth).

Dure cursussen

Het grote geld verdient De Leth met het geven van cursussen. In september gaan de opleidingen weer beginnen, van level 1 tot masterniveau. Bij de mastercursus ligt de aandacht vooral op het geld verdienen met opgedane OERsterk-kennis. En omdat de schoorsteen moet blijven roken, is ‘er ieder jaar een nascholingsplicht’.

De prijzen van zijn cursussen zijn pittig. Voor een master-certificaat betaal je in totaal 9000 euro (exclusief 21 % BTW). Hierin zijn catering en overnachtingen in kasteel Marquette in Heemskerk inbegrepen. De OERsterk-docenten zijn de ‘grootste experts’ op hun vakgebied, lezen we op de website. We hebben het dan over De Leth zelf en over dwaallichten als hypnosetrainer Edwin Selij. Deze koning van de hypnose – zijn kwalificatie – meent ernstig obese mensen te kunnen helpen met een ‘virtuele’ maagband als ‘perfect alternatief voor de chirurgische ingreep’. Een flauwekulbelofte natuurlijk

Verder zit onder de OERsterk-docenten een bedrijfskundige die zich darmexpert noemt en enkele kinesiologen (spiertestgelovigen). Hun medische en/of voedingskennis komt niet verder dan een cursus medische basiskennis van enkele lesdagen/weken. Het werk- en denkniveau tijdens de cursussen is hbo-niveau, claimt De Leth op zijn website. Het bizarre is dat de meeste docenten zelf niet verder komen dan vage alternatieve opleidingen, onder hbo-niveau.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 november 2023

Enkele Your Health Concept-adviezen van Thomas van Doorn: ‘s ochtends buiten lopen, binnen blauwarme lampen, vet eten als een oermens.

artikelen - 17 februari 2016

In Etten-Leur houdt tegenwoordig een zelfbenoemde wonderdokter praktijk, Yassir van Unen, voormalig online-marketeer.

artikelen - 26 maart 2015

Op 6 maart 2015 is de gepensioneerde internist Hans Houtsmuller (1924-2015) overleden, op de leeftijd van 90 jaar. Hij werd in Rotterdam opgeleid tot internist en promoveerde op een klinisch-chemisch onderwerp.