UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 06 januari 2023

De ‘helende’ handen van NEI-therapeute Brenda Josemanders

Veredelde handoplegging waardoor aandoeningen als diabetes en depressie verdwijnen als sneeuw voor de zon, geloven adepten van de NEI-leer.

De ‘helende’ handen van NEI-therapeute Brenda Josemanders

Foto: VVNT logo. Bron: Facebook

Nu ze weer in balans is, behandelt Brenda Josemanders patiënten met een breed scala aan klachten: van migraine tot verslaving en van depressie tot eczeem. NEI, wat staat voor Neuro Emotionele Integratie, is haar wondertechniek. ‘Kracht van NEI’ heet de behandelwinkel van de therapeute in het Noord-Brabantse Gassel. ‘Kom met je klachten bij mij’, schrijft ze uitnodigend op haar Facebook-pagina waar ze ook meldt ‘vaccinatieschade’ te kunnen ontstoren met NEI.

Klachten, meent de NEI-therapeute, ontstaan door onverwerkte emoties die zijn opgeslagen in het onderbewuste. Josemanders komt met meer onzin zoals: ‘Als je klachten ervaart, wil je lijf je wat duidelijk maken. Het heeft in 95% van de gevallen te maken met onderliggende niet-verwerkte emotie(s).’ In een interview beweert ze het
volgende: ‘NEI is inzetbaar voor iedere klacht, lichamelijk en geestelijk.’

Het behandellijstje van een NEI-therapeut is lang. Gedragsproblemen (ADHD, autisme, met/zonder etiket), chronische ziekten als reuma en diabetes, leerproblemen (dyslexie, dyscalculie) en ernstige ziekten (kanker, MS, dementie), deze aandoeningen staan er allemaal op, is te lezen op de website van de vereniging van NEI-therapeuten, VVNT, de vereniging waar Josemanders lid van is.

Begrijpen en voelen

Het is dus aanpakken om ‘oude patronen’ te vereffenen door ‘begrijpen en voelen’, zo beschrijft ze haar ‘laagdrempelige en unieke’ behandelmethode. De NEI-vereniging VVNT voegt daar aan toe: ‘Een NEI-therapeut kan op verschillende manieren informatie uit het onderbewustzijn halen. Er kan gewerkt worden met een biotensor, een bio-energetisch testapparaat dat voortkomt uit de wichelroede en de pendel. Het is een uiterst gevoelig en nauwkeurig meetinstrument. Bij het testen van een cliënt, worden energetische trillingen en functies waargenomen.’ Waarna de volgende, hilarische mededeling volgt: ‘Doordat met het onderbewustzijn wordt gecommuniceerd kunnen ook ongeboren kinderen en dieren worden getest.’

Brenda Josemanders omschrijft NEI als ‘heling’. Ze gebruikt geen tensor maar voelt met haar handen. Zonder aan te raken, schrijft ze. Zwevende wonderhanden die ‘energievelden’ voelen en er zo achter komen waar iemand ‘wel en niet in balans is’ waarna de ‘energieblokkades schoon worden gemaakt en het zelfhelend vermogen in gang wordt gezet’, is de uitleg van Josemanders op haar website. Voor deze onzin moet 75 euro per keer worden betaald, vermoedelijk geen gezondheidsschade, wel pijn in de portemonnee.

Ze heeft het over een Soul Body Fusion-sessie waarbij de cliënt in een stoel zit tegenover haar. ‘Ik leg mijn vingers op jouw vingers. Een sessie duurt 2 x 10 minuten met een korte pauze ertussen. Tijdens de sessie wordt je 2 x 10 minuten ondergedompeld in een hoog, geharmoniseerd veld dat je naar een hogere trilling brengt. Terwijl je in dit veld zit komt de energie van je hoger bewustzijn (vaak ziel genoemd) meer in je lichaam. Hierdoor kunnen blokkades worden losgelaten en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam versterkt.’

Kinderen ook welkom

Net als de meeste NEI-therapeuten behandelt Josemanders ook kinderen. ‘Huilt jullie kindje veel en is het ontroostbaar? Wist je dat je kindje in de baarmoeder emoties van jou heeft gevoeld? Daar kan het nu last van hebben. Met een NEI-sessie kun je dit verhelpen’, prijst ze NEI aan op haar Facebookpagina. Ook met verlatingsangst ben je als kind bij de Brabantse therapeute aan het goede adres.

Ze maakt het de kinderen makkelijk want tot 10 jaar kunnen ze via de ouders worden getest. Ze hoeven niet mee, kunnen thuis blijven, de ouders stralen de blokkades van het kind uit, is de uitleg van de vereniging van NEI-therapeuten, VVNT, op haar website. ‘Doordat met het onderbewustzijn wordt gecommuniceerd, kunnen kinderen tijdens de sessie gewoon spelen of lezen. Ook is het mogelijk om kinderen via (een van) hun ouders te testen. De kinderen hoeven dan niet bij de sessie aanwezig te zijn.’ Ook ‘onrustige’ cliënten kunnen thuis blijven en hoeven niet in de praktijk aanwezig te zijn. ‘

Alles is energie’ en daarom is zo’n test ook met een foto te doen, schrijft Josemanders op haar LinkedIn-pagina.
Arme moeders en ook arme kinderen die buiten hun wil worden blootgesteld aan een onzinbehandeling waarvoor geen serieuze onderbouwing is. Het is niet meer dan een vreemd geloof. Kindermishandeling? De beweringen van NEI-therapeuten zijn even lachwekkend als leeg. Zwevende handen kunnen niet communiceren met ongeboren kinderen. ‘Ik vind het beangstigend’, meldt een lezer van deze anti-kwakzalverij website in een e-mail aan de vereniging. Zou deze onzin niet ergens gemeld moeten worden, vraagt ze zich af.

Roy Martina

NEI is begin jaren tachtig door de Amerikaanse chiropractor Scott Walker ontwikkeld en ‘doorontwikkeld’ door de Nederlandse kwakzalverarts Roy Martina, schrijft NEI-gelovige Nicole Michiels op de NEI-verenigingswebsite. Ze studeerde af als medisch biologe aan de VU wat blijkbaar geen garantie is voor een heldere en coherente uitlegtaal.

In een artikel op de website van de vereniging VVNT legt ze de basisprincipes van NEI uit, in onbegrijpelijke en wollige teksten met platitudes als ‘onopgeloste stresspatronen’ en ‘reflexpunten’. Michiels beweert in het artikel dat de werking van NEI wetenschappelijk is aangetoond, hetgeen nonsens is. Michiels is docent in haar eigen bedrijf (en van haar moeder) InnCare-opleidingen in Alkmaar, een van de zeven ‘instituten’ die door de vereniging VVNT zijn ‘beoordeeld en goed bevonden’.

De VVNT heeft het over HBO-opleidingen tot NEI therapeut. Een lege kwalificatie voor een basiscursusje van zes dagen waarvoor 500 – 1000 euro moet worden neergeteld. De vereniging meldt op haar website dat ‘NEI een door zorgverzekeraars erkende werkwijze is.’

Ook dit is een bizarre en onjuiste mededeling. Zorgverzekeraars vergoeden geen NEI-behandelingen, ook niet uit hun aanvullende pakketten waarin vaak wel alternatieve behandeling zijn opgenomen. De webredactie heeft de vereniging om uitleg gevraagd, maar die antwoordt niet. Ook NEI-therapeute Josemanders reageert niet op een e-mail van de webredactie.

Aantal NEI-therapeuten haakt af

Er lijkt de klad te zitten in NEI, een groot aantal NEI-therapeuten lijkt de afgelopen jaren te zijn afgehaakt. Maandblad Skepsis schreef in 1998 een kritisch stuk over NEI en haar Nederlandse ‘uitvinder’ Roy Martina. Zo’n 350 Nederlanders mochten zich ‘gecertificeerd NEI-Practitioner’ noemen, schreef Skepsis toen. Inmiddels is het aantal leden van de NEI-vereniging gedaald tot zo’n tweehonderd. Mogelijk doordat hoofdopleider van dienst Martina na financiële perikelen (faillissementen en zo) is uitgeweken naar de VS en van daaruit zijn vage geloof en geklets de wereld in slingert.

Via zijn website Quantum Multiverse en via zijn Facebook-pagina. Er zijn op deze website in de loop der jaren enkele artikelen geschreven over deze ooit BIG-geregistreerd basisarts. Onder meer over zijn bewering virtuele, werkzame maagbandjes te kunnen plaatsen, Martina deed deze ‘helende maagoperatie’ op afstand. Ook Skepsis schreef over het onzingeloof van Roy Martina en deed tien jaar geleden op haar website Kloptdatwel.nl het verdienmodel van Martina uit de doeken.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 april 2020

Het coronavirus is het nieuwe verdienmodel geworden van alternatieve behandelaars, ze zijn er massaal opgedoken.

artikelen - 20 augustus 2014

Roy Martina is niet uit kwakzalverland weg te slaan en is het levende bewijs van de bekende stelling´eens kwakzalver, altijd kwakzalver´. Martina, in een ver verleden opgeleid als basisarts, trok vroeger vaak volle zalen met honderden mensen die geloofden in zijn `healing´-geklets.

behandelwijzen - 25 augustus 2012

Zoon Yannick zet het werk voort van zijn kwakzalvende vader Tinus Smits, die beweerde autisme te kunnen genezen. Een aandoening die volgens deze homeopaat het gevolg is van stress en vaccinaties. Zijn ‘ontstorende behandeling’ wordt inmiddels door meer dan 300 gecertificeerde volgelingen aan de man gebracht. Over de erfenis van Tinus.