UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 maart 2024

IGJ: Stop Mariska Bruinenberg van Trauma de Baas

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

IGJ: Stop Mariska Bruinenberg van Trauma de Baas

Foto: Logo Trauma de Baas

Praktijk Noord heet de behandelpraktijk van Mariska Bruinenberg, of is het Trauma de Baas?  Meppel is de hoofdzetel van haar trauma-bedrijf, de EMDR- en hypnose-therapeute behandelt echter ook in Arnhem, Apeldoorn en Amersfoort, Zwolle, Lelystad, Groningen, Amsterdam, Drachten en Rotterdam, beweert ze op haar trauma-website. Ook zou ze spreekuur houden in Hoogeveen en Heerenveen: ‘We werken landelijk, dus ook bij u in de buurt!‘ En dat kan overigens nog verder gaan, veel verder. ‘Trajecten van diverse therapieën zijn ook mogelijk in Spanje’, belooft ze. We hebben het dan over behandeltrajecten van 4 dagen of meer.

De  onderneemster uit Meppel past ‘gewone’ acupunctuur toe bij allerlei klachten als hooikoorts en tinnitus. Laseracupunctuur en hypnose worden ingezet bij mensen die willen stoppen met roken. Bij mensen die willen afvallen maar geen operatie willen ondergaan, legt Bruinenberg een virtuele maagband aan, een nepmaagband. Een idee-fixe: door hypnose wordt een denkbeeldige maagband ‘ingebracht’. Bel Mariska Bruinenberg en ze legt graag uit hoe dit werkt, schrijft ze op haar website. Onnodig te vermelden dat het hier onzin betreft. ‘Kwakzalverij-flauwekul’ was vijf jaar geleden de samenvattende conclusie in een stuk op deze website hierover.

Bruinenberg kwalificeert zich als een ‘laagdrempelige en veelzijdige’ praktijk in (intensieve) traumatherapie, relatietherapie en EMDR. Op haar website lezen we: ‘We onderscheiden ons door hoogwaardige, evidence based interventies. Als particuliere gespecialiseerde GGZ bieden wij intensieve traumatrajecten aan middels EMDR therapie, zonder wachtlijsten.’ Laseracupunctuur en cognitieve therapie, het zit allemaal in het behandelrugzakje van Mariska Bruinenberg. ‘Imaginaire rescripting en exposure’, zitten daar ook in. Ze bluft, het betreft allemaal behandeltechnieken die een serieuze opleiding vereisen en die heeft ze niet.

Bokspsychotherapie?

Het rugzakje van Bruinenberg wordt groter en groter. Binnenkort komt hier boks-psychotherapie bij, kondigt ze aan. Bokstherapie in een heuse boksring gaat ze inzetten om ‘onbehandelbare problematiek (waaronder PTSS/depressie en anorexia) te doorbreken’, legt de kwaktherapeute op haar Facebook-pagina uit. Boksen gaat altijd in combinatie met andere interventies als bijvoorbeeld EMDR-therapie, meldt ze patiënten.

De telefoon staat sinds het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne niet meer stil, liet Mariska Bruinenberg twee jaar geleden in de vorm van een persbericht weten aan ANP Persportaal waar organisaties tegen betaling persberichten op kunnen zetten. In het door haar geschreven persbericht schrijft ze ‘al jaren oorlogsveteranen met PTSS te behandelen met EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).’ De therapie, die is ontwikkeld om schokkende ervaringen te verwerken, beslaat een vier- of zesdaags traject waarbij ze – Bruinenberg – met hen terug gaat naar hun meest heftige momenten. ‘Bij de behandeling worden ook VR-brillen gebruikt. Ondanks de heftige herbeleving van ervaringen heeft de therapie goede resultaten’, meldt de therapeute uit Meppel in het door haar zelf geschreven persbericht. Niemand die haar beweringen kan controleren.

EMDR is een therapie die in de reguliere behandelwereld  breed wordt gedeeld terwijl de evidentie vaak niet goed is aangetoond, schreven we eerder op onze website. We concentreren ons hier verder op de persoon Bruinenberg. De ‘therapeute’ is van alle markten thuis: ze behandelt – beweert ze – patiënten met eetstoornissen, PDS-problemen, trauma, depressie, burn-out, angsten, paniekstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, tinnitus, PTSS en (seksueel) misbruik. Zowel volwassenen als kinderen. Ze stelt vaak ook de diagnose.

Kinderen

Over de behandeling van kinderen schreef Bruinenberg half november vorig jaar op haar Facebook-pagina: ‘Wat hebben we dit jaar weer onwijs mooie en onvoorstelbare resultaten behaald bij (hele) jonge kinderen met een vroegkinderlijk trauma. Met inzet van EMDR-therapie middels de verhalenmethode zien we zulke gigantische resultaten, echt onvoorstelbaar en super snel. Dit gun je ieder kind! Helaas is het nog geen evidence based behandeling maar dat zal in de toekomst zeker gebeuren (de onderzoeken lopen). Maar wij en onze lieve cliëntjes hebben die status niet nodig. Wij ervaren allemaal dat het werkt!’

De gedachte dat onschuldige kinderen worden overgeleverd aan een ‘therapeute’ zonder enige psychiatrische/psychologische kennis levert pijn in de buik op. Dus is het hoog tijd dat de inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) afreist naar Meppel om daar de kwaliteit van de behandeling en de behandelaar tegen het licht te houden.

Instanties als zorgverzekeraars zijn de IGJ vermoedelijk voor geweest. Bruinenberg meldt ter informatie: ‘Wij zijn om diverse redenen uit het reguliere vergoedingenstelsel gestapt en verder gegaan als particuliere GGZ.’ Of wel haar behandelingen worden niet vergoed uit het basispakket en ook  niet uit een aanvullend pakket, ongetwijfeld omdat zorgverzekeraars geen contract met haar wilden afsluiten.

Kledingverhuurbedrijf

Dit is niet verwonderlijk. Haar ervaringen gaan niet verder dan jarenlang eigenaar zijn van  ‘het grootste kledingverhuurbedrijf van Nederland met meer dan 25.000 kostuums uit voorraad’, eigenaar zijn van een carwash en van een Segway-verhuurbedrijf, leert een van haar LinkedIn-pagina’s. En daar is eind vorig jaar ook het beheer van een webwinkel van worsten, kaasplanken en borrelhapjes bijgekomen. Cynischer kun je haar psycho-kennis niet beschrijven.

Op haar LinkedIn-pagina’s is niets te vinden over haar opleidingen. Ook op haar Instagram-pagina, waar ze van alles en nog wat heeft neergezet, staat hier niets over.  Op een angstfobie-website, waar ‘therapeuten’ in Nederland zijn te vinden, heeft ze wel informatie hierover neergezet. Onder het kopje Therapievormen vermeldt ze: ‘Angsttherapie, Emdr-therapie, exposure therapie, hypnotherapie en psychotherapie.’

Die laatste kwalificatie die ze noemt, kan niet kloppen. Mariska Bruinenberg heeft geen psychologie-diploma, laat staan dat ze is afgestudeerd als psychiater/psychotherapeut. Een BIG-registratie heeft ze niet. Ze zou volgens de ellenlange lijst die ze opgeeft aan diploma’s ‘EMDR-therapeut en master practitioner’ zijn. Ook hier zijn twijfels over het waarheidsgehalte van haar beweringen. In het ledenregister van de Vereniging EMDR Nederland (VEN), kwaliteitsbewaker, is ze niet te vinden, niet op de lijst ‘volwassenen’ en niet op de lijst ‘kind en jeugd’. Toch beweert ze dat haar opleidingen VEN-geaccrediteerd zijn.

Geen opleiding

Ook meldt ze geregistreerd te zijn als lid van de Europese vereniging van psychotherapie EAP (European Association for Psychotherapy). Dit kan niet waar zijn. Ze heeft nooit de daarvoor benodigde opleiding psychotherapeut doorlopen: de opleiding tot BIG-psychotherapeut is 4 jaar, na een master psychologie of na een artsexamen. Voor BIG klinisch psycholoog geldt een vergelijkbare opleidingstijd. Bruinenberg heeft hier niet voor (door)geleerd.

De ‘therapeute’ uit Meppel beweert verder geregistreerd lid te zijn van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Ook dit is niet waar. Haar naam is niet terug te vinden in het SKJ-register. En de onzin gaat maar door. Zo is haar naam niet te vinden in het register van de VGCt, de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve  therapieën. Toch beweert ze VGCt geregistreerd te zijn.

Volgens de door haar opgestelde opleidingslijst zou ze een POH-GGZ-opleiding hebben doorlopen. Het Kwaliteitsregister van de POH-GGZ vermeldt haar naam niet.  Ze meldt bij opleidingsinstituten als Psy-zo, Cure and Care en BIVT haar opleidingen te hebben gedaan. Dit is niet direct na te trekken, maar gezien haar weinige vooropleidingen is dit vermoedelijk ook verzonnen.

Aan de muur

Mariska Bruinenberg, gevraagd naar haar diploma’s en certificaten, antwoordt per e-mail dat deze bij haar in de praktijk in Meppel aan de muur hangen, daar kunnen ze worden bekeken, nodigt ze uit. Op mijn vraag daar een foto van te maken en die op te sturen, reageert ze niet, wel stuurt ze een boze en dreigende e-mail: ‘Ik vraag u vriendelijk en dringend onmiddellijk te stoppen met het sturen van deze of dergelijke mails. Ik zal u niet meer antwoorden, mocht het niet stoppen dan zal ik verdere stappen ondernemen.’

Is de  ‘therapeute’ uit Meppel flink de weg kwijt? Bruinenberg kreeg vijf jaar geleden te maken met een burn-out en een hevige depressie, schrijft ze op haar website en vertelde ze een journalist van de lokale Meppeler Courant. Het moeten traumatische tijden zijn geweest. Ze schrijft op haar praktijkwebsite: ‘Mijn zelfbeeld en daarmee mijn zelfvertrouwen stonden onder zeer zware druk.’ Ze doet hier echter zonder enig gevoel voor schaamte en voor privacy kond van op haar website, ook nog eens in de vorm van smaad-achtige teksten over haar ex-partner. De observatie dat ‘ervaringsdeskundige’ je nog geen autoriteit maakt op het gebied van trauma, lijkt hier zeer, maar dan ook zeer op zijn plaats.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 14 oktober 2022

Integral Eye Movement Therapy (IEMT), dat tegen het breed toegepast EMDR aanleunt, is een hype met een nergens bewezen effect: kwakzalverij.

artikelen - 15 augustus 2022

Onder het pseudoniem Michel Lejeune behandelt Maurice Wasbauer uiteenlopende kwalen met online hypnose-sessies. Ondanks kritiek op zijn ongefundeerde claims, gaat hij door met zijn omstreden handel.

artikelen - 05 februari 2020

Uitvinder Günther de Jong heeft zijn bewustzijnsmethode Touch of Matrix ‘gepatenteerd’, maar accepteert geen verantwoordelijkheid.