UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rob Koene | Geplaatst: 05 september 2008

Wisseling van de wacht

Vanaf begin juli heb ik, na zes jaar, mijn functie van hoofdredacteur van de website beëindigd en mijn taken overgedragen aan dr. Jan Willem Nienhuys.

Wisseling van de wacht

Voor velen van u zal de naam Jan Willem Nienhuys niet onbekend zijn. Hij is van huis uit wiskundige en was docent aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is al vele jaren bestuurslid en secretaris van de Stichting Skepsis en lid van de redactie van het tijdschrift Skepter. Hij is ook lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, en woont als afgevaardigde van Skepsis de bestuursvergaderingen van de VtdK bij. Hij schreef talrijke artikelen over pseudo-wetenschappen, waaronder ook veel over kwakzalverij. In 1997 publiceerde hij samen met Marcel Hulspas Tussen Waarheid en Waanzin: een Encyclopedie der Pseudo-Wetenschappen. Ik beschouw dit boek als een standaardnaslagwerk dat in compacte, zorgvuldig geformuleerde lemma’s informatie biedt over het hele terrein van de pseudowetenschap, waarbij de pseudowetenschappelijke geneeskunde, dat is de kwakzalverij, ook ruim aan bod komt. In 2002 beleefde het boek zijn vierde, herziene druk. Ik had het vanaf mijn start als hoofdredacteur altijd naast mijn computer liggen om snel iets op te kunnen zoeken en ik werd zelden teleurgesteld. Een juweeltje dus. Ik vermeld het hier vooral, omdat er uit blijkt dat Jan Willem, hoewel geen medicus, een grondige kennis heeft bezit over onderwerpen op het terrein van de geneeskunde en de kwakzalverij.

Ik ben samen met ons Bestuur erg blij dat hij bereid was de taak van hoofdredacteur van onze website op zich te nemen. U hebt op de site intussen al kunnen zien dat hij een vliegende start heeft gemaakt. Ik wens hem veel succes en hoop hem samen met de andere leden van de redactie te kunnen blijven ondersteunen in zijn omvangrijke taak.

 

Naschrift JWN. Na deze lof kan ik niet anders dan proberen mijn uiterste best te doen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Rob Koene

Prof.dr. R.A.P. Koene (1938) studeerde geneeskunde aan de KU te Nijmegen. Van 1965 tot 1969 volgde hij de opleiding tot internist in het Sint-Radboudziekenhuis te Nijmegen. In 1969 en 1970 werkte hij in het Massachusetts General Hospital te Boston, alwaar hij zich verder bekwaamde in de klinische Nierziekten en laboratoriumonderzoek deed op het gebied van de transplantatie. In 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar in de Nefrologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1982 tot 2001 was hij hoofd van de afdeling Nierziekten van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen en van 1992 tot 1999 tevens voorzitter van de Cluster Inwendige Specialismen. Van 1974 tot 1987 was hij voorzitter van de Transplantatie Werkgroep Nederland en van 1984 tot 1988 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek verricht op de volgende terreinen: transplantatie-immunologie, klinische transplantatie, experimentele glomerulonefritis, erytropoëtine en hypertensie.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

artikelen - 09 april 2023

Is de pseudowetenschap aan de winnende hand? Over Masai als weersvoorspellers, sjamanen als hulp-psychiaters en een sterrenwichelaar als voorspeller van aardbevingen. Een verkenning.

artikelen - 06 april 2023

Op 10 april zullen leden van de VtdK en Skepses bij het Multatuli-standbeeld in Amsterdam een 'Homeopathische zelfmoord' plegen door een overdosis homeopathische pillen te nemen. De actie wordt gevoerd tegen de homeopathie, die wetenschappelijk aangetoond niet werkt.