UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 08 oktober 2003

Waarschuwing tegen gebruik van ginseng bij zwangerschap

BBC news berichtte op 25 september 2003 dat vrouwen beter geen ginseng kunnen innemen tijdens het begin van de zwangerschap. Onderzoekers van de Chinese Universiteit van Hong Kong hebben vastgesteld dat een van de belangrijkste componenten van ginseng bij zwangere ratten afwijkingen in de embryo’s veroorzaakte. Het effect is dosisafhankelijk, dus hoe groter de dosis, […]

BBC news berichtte op 25 september 2003 dat vrouwen beter geen ginseng kunnen innemen tijdens het begin van de zwangerschap. Onderzoekers van de Chinese Universiteit van Hong Kong hebben vastgesteld dat een van de belangrijkste componenten van ginseng bij zwangere ratten afwijkingen in de embryo’s veroorzaakte. Het effect is dosisafhankelijk, dus hoe groter de dosis, des te meer schade. Het is weliswaar geen bewijs dat dit bij mensen ook het geval is, maar het betekent wel, dat vrouwen in het begin van de zwangerschap er verstandig aan doen geen ginseng in te nemen. Ginseng wordt meestal als een soort tonicum gebruikt en daarvan is het idee: ‘Hoe meer hoe beter’. Maar bij zwangere ratten, of in ieder geval voor hun embryo’s geldt dat niet. Ginseng wordt ook aangeraden als middel tegen ochtendmisselijkheid die nu juist vaak in de eerste maanden van de zwangerschap aanwezig is!

De leider van het betreffende team van onderzoekers, Dr. Louis Chan zei dat er talloze – in de regel ook nog ongefundeerde – berichten rondgaan over eventuele voordelen van het innemen van ginseng maar dat er over de potentiële giftigheid veel minder bekend is.

Het verslag van het onderzoek in Hong Kong is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 februari 2024

Energetisch therapeute Vivian Blaauw uit Heerlen ‘zette’ honderden baby’s op de wereld door handoplegging, beweert ze. Onzin.

artikelen - 30 juli 2022

De verloskundigenvereniging KNOV wees haar accreditatieaanvraag af, kruidentherapeut Gerry Boots maakt er desondanks reclame mee voor haar cursus.

tijdschrift - 18 december 2021

Een verslag van het VtdK-Symposium: 'Bakerpraatjes 2.0. Zinnige en onzinnige zorg rond kinderwens, zwangerschap en bevalling'.