UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 juli 2022

Gerry Boots van Kruidenwinkel krijgt geen accreditatiepunten van KNOV

De verloskundigenvereniging KNOV wees haar accreditatieaanvraag af, kruidentherapeut Gerry Boots maakt er desondanks reclame mee voor haar cursus.

Gerry Boots van Kruidenwinkel krijgt geen accreditatiepunten van KNOV

Foto: Kruidenveld. Bron: Pixabay

De Kruidenwinkel in Amsterdam adverteert met een cursus ‘Geneeskrachtige Kruiden tijdens Zwangerschap, Bevalling en Kraambed’. Volgens de advertentie kunnen verloskundigen twaalf (!) accreditatiepunten verdienen voor deze tweedaagse kwakcursus.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) verbaasde zich hierover en nam contact op met de verloskundigenvereniging KNOV. Die meldde dat de accreditatie-aanvraag was afgewezen! Gerry Boots hanteerde een leugentje om haar bestwil.

Kwakzalverij bij Boots

De kruidencursus wordt gegeven door Gerry Boots zelf. Zij is eigenaar van de Kruidenschool, een bedrijf waar kwakzalverij de boventoon voert zoals de inzet van bijenproducten bij de behandeling van hooikoorts, huidklachten, overgangsklachten en vermoeidheidsklachten, waterbehandelingen zoals wassingen, wikkels en kompressen, begietingen, baden en stomen volgens Kneipp, Bachbloesem-remedies en orthomoleculaire voeding, of wel het geven van onnodige vitaminesupplementen.

Boots noemt zich professioneel natuurgeneeskundige, een niet erkende of beschermde titel. Boots is niet in het BIG-register te vinden.

Natuurgeneeskunde valt onder de niet-reguliere en onbewezen behandelingen. En hoewel sommige kruiden, ook die de Kruidenschool van Gerry Boots propageert, een therapeutische werking kunnen hebben, is solide wetenschappelijk bewijs daarvoor zwak of zelfs afwezig. Tevens is bekend dat vele kruiden bijwerkingen hebben of toxisch zijn, veelal bekend uit case reports. We weten veelal niet hoe groot de risico’s zijn omdat ook hier grondig onderzoek ontbreekt. Wegens de kwetsbaarheid van de vrucht is het daarom een verkeerde keuze om vrouwen bloot te stellen aan zulke effecten.

Geen accreditatie

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft de accreditatie-aanvraag terecht afgewezen.

De KNOV trok in 2017 ook al een accreditatie in, toen voor een opleiding tot ‘homeopathisch verloskundige’.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 februari 2024

Energetisch therapeute Vivian Blaauw uit Heerlen ‘zette’ honderden baby’s op de wereld door handoplegging, beweert ze. Onzin.

artikelen - 17 oktober 2023

Opnieuw accreditatiepunten voor een PRI-congres van Ingeborg Bosch, het moet niet gekker worden.

tijdschrift - 18 december 2021

Een verslag van het VtdK-Symposium: 'Bakerpraatjes 2.0. Zinnige en onzinnige zorg rond kinderwens, zwangerschap en bevalling'.