Door: de Webredactie | Geplaatst: 23 februari 2004

VPRO radio ARGOS 20 februari 2004

Het kwakzalversgilde dat Sylvia Millecam aan haar eind hielp. Een kritische blik op het werk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wat is er misgegaan in het eerste onderzoek van de Inspectie naar de dood van Millecam? De zaak Sylvia Millecam Sylvia Millecam overleed op 21 augustus 2001 aan borstkanker volgens de doktoren. Veel alternatieve […]

Het kwakzalversgilde dat Sylvia Millecam aan haar eind hielp. Een kritische blik op het werk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wat is er misgegaan in het eerste onderzoek van de Inspectie naar de dood van Millecam?
De zaak Sylvia Millecam

Sylvia Millecam overleed op 21 augustus 2001 aan borstkanker volgens de doktoren. Veel alternatieve genezers die Sylvia raadpleegde, beweerden dat ze overleed aan een bacteriële infectie. In een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg – dat deze week uitkwam – adviseert de Inspectie dat een aantal alternatieve genezers strafrechterlijk moeten worden vervolgd; en dat is een hele nieuwe opvatting na de invoering van de wet BIG in 1998 – dat de regelgeving rond alternatieve genezers moet worden aangescherpt. Stevige taal van een Inspectiedienst die de zaak goed in de hand heeft. Maar zijn de aanbevelingen van de Inspectie wel uitvoerbaar? In Argos wordt vandaag onthuld dat het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van de dood van Sylvia Millecam, het tweede onderzoek is. Het eerste onderzoek van de Inspectie was heel anders. Twee van de alternatieve artsen die nu worden aangeklaagd, zijn als gevolg van dat eerste onderzoek vrijgepleit. Dat hebben ze zelfs in een officiële brief van de Inspectie bevestigd gekregen. In Argos hoort u meer over die brieven. En letselschade-advocaat Gijs Verkruisen vertelt over dat eerste onderzoek van de Inspectie.

Aansluitend een reactie van Herre Kingma, hoofdinspecteur Volksgezondheid.

De bovenstaande inleiding is overgenomen van de VPRO website.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

de Webredactie

Webredacteuren: Rob Koene, Mike van Geer, Martijn ter Borg, Ron Keizer, Paul van Wensen

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 december 2019

Kwakzalverplatform KTNO kwalificeert Erik Dankmeijer als “internist” terwijl hij geschrapt is uit het BIG-register.

artikelen - 29 januari 2018

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft kwakzalver René Broekhuyse vrij spel gegeven om door te gaan met zijn onbewezen methodes.

artikelen - 03 maart 2017

Middels een verborgen camera-actie heeft SBS-programma Undercover met hulp van de VtdK twee kwakzalvers betrapt.