UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 december 2019

Millicam-arts Dankmeijer wordt valselijk specialist genoemd

Kwakzalverplatform KTNO kwalificeert Erik Dankmeijer als “internist” terwijl hij geschrapt is uit het BIG-register.

Millicam-arts Dankmeijer wordt valselijk specialist genoemd

Erik Dankmeijer, de uit het artsenregister geschrapte Sylvia Millecam-arts, laat zich nog steeds internist noemen. De website van het kwakzalverplatform Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) kwalificeert Dankmeijer als “internist/biofysische geneeskunde.” We lezen op de KTNO-website: “De heer Dr. H. F. Dankmeijer is Internist/Biofysische Geneeskunde. Dr H.F. Dankmeijer is tot medio 2007 actief werkzaam geweest in de medische praktijk. Hij was toen ruim dertig jaar internist- diabetoloog en meer dan tien jaar werkzaam als natuurarts en arts voor biofysische geneeskunde.” 

KTNO is, naar eigen zeggen, een online platform “voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg)”. Verschillende kwakzalververenigingen zijn er bij aangesloten waaronder de NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten), de VIV (Vereniging van Integrale Vitaliteitskunde) en het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten). 

Erik Dankmeijer speelde een fatale rol bij het overlijden van Sylvia Milecam. Bij de actrice werd in 1999 borstkanker geconstateerd. Zij koos ervoor zich buiten het reguliere medische circuit te laten behandelen door alternatieve artsen en genezers. Millecam had op 19 juni 2000 een afspraak bij een oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, maar verscheen daar niet. In plaats daarvan nam medium Jomanda haar mee naar Erik Dankmeijer, een op dat moment niet-regulier werkende internist.

Een ‘gezamenlijke’ behandeling van enige maanden volgde, terwijl op dat moment curatieve behandeling nog zinvol zou zijn geweest. Beiden meenden dat er geen sprake was van ‘kanker’ en adviseerden ‘niet snijden’. Millecam overleed in 2001. Het tuchtcollege liet Dankmeijer in 2007 uit het BIG-register schrappen onder meer omdat hij zich bij zijn handelen volkomen had laten leiden door Jomanda. 

Op de website van KTNO wordt – foutief – gemeld dat Dankmeijer een van de docenten is van Vita Opleidingen in Zeewolde. Dit opleidingsinstituut houdt zich wel aan de wet en heeft het in zijn studiegids consequent over de heer dr. H.F. Dankmeijer, biofysicus. De geschorste arts/specialist doceert in Zeewolde van alles en nog wat; tot ver in 2020, blijkt uit de studiegids. Het gaat dan onder meer om colleges over gespreksvaardigheden, DSM-5, diabetes en pathologie.

Dankmeijer is ook lid van de adviescommissie van het opleidingsinstituut.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 26 juli 2022

Twintig jaar na de dood van Sylvia Millecam stortten twee betaalzenders zich met documentaires op het medium Jomanda.

tijdschrift - 25 juli 2022

Lees het NTtdK 2022, nr 1. met onder meer Jomanda, holistisch gezondheidscoaches en Lucebert.

artikelen - 29 januari 2018

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft kwakzalver René Broekhuyse vrij spel gegeven om door te gaan met zijn onbewezen methodes.