UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: | Geplaatst: 12 juni 2019

Vlaams scepticus Willem Betz overleden

Willem Betz, erevoorzitter van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp is zaterdag 8 juni overleden.

Vlaams scepticus Willem Betz overleden

Willem Betz, erevoorzitter van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale) is zaterdag 8 juni overleden. Hij werd 76 jaar oud. Betz was was al enige tijd ernstig ziek. Prof. em. dr. Willem Betz was twintig jaar huisarts in Kalmthout en later docent huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In 1990 was hij een van de oprichters van Skepp.

Betz stond wereldwijd bekend als criticus van homeopathie en andere onbewezen geneeswijzen. Betz volgde ooit cursussen over verschillende alternatieve behandelwijzen en ontdekte zo dat de werking niet bewezen was. Het succes ervan was volgens Betz te wijten aan psychologische oorzaken, schrijft journalist Tim Trichet, algemeen secretaris van Skepp op de website van zijn organisatie. 

Betz werd wereldwijd geprezen om zijn acties tegen pseudowetenschap, hij kreeg er verschillende prijzen voor. In 2011 kende de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) hem de Gebroeders Bruinsma Erepenning toe. De toenmalige voorzitter van de VtdK, Cees Renckens, vatte het indertijd in zijn laudatio als volgt samen: ‘Betz is een van de weinige wetenschappelijk ingestelde artsen die het wereldje van de alternatieve geneeskunde goed kent. Dankzij zijn aimabele karakter en diplomatieke talent heeft hij veel kunnen bereiken bijvoorbeeld op het gebied van de Belgische wetgeving met betrekking tot alternatieve geneeswijzen.’ 

Een jaar later, in 2012, kreeg Willem Betz de Outstanding Skeptics Award van de Europese Raad van Skeptische Organisaties (ESCO). 

Gerelateerde artikelen

artikelen - 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 26 juli 2021

Frits van Dam is overleden. Hij was bijna 20 jaar secretaris van de VtdK. Hij is 81 jaar geworden.