UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt prestigieuze Lasker Award

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt prestigieuze Lasker Award

Foto: Piet Borst, Bron: Frank Ruiter

Piet Borst, emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie aan de Universiteit van Amsterdam en welbespraakt kwakzalverijbestrijder, is onderscheiden met de Amerikaanse Lasker-Koshland Special Achievement Award. ‘Voor een vijftigjarige carrière met ontdekkingen, mentor- en leiderschap’, legt de Lasker Foundation uit in een bericht op zijn website.

De prestigieuze Lasker-prijs is bestemd voor mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan medische wetenschap en de volksgezondheid en wordt gezien als het Amerikaanse equivalent van de Nobelprijs. Op de website van de Lasker Foundation staat, naast een lange lijst met publicaties en activiteiten van de inmiddels 89-jarige Piet Borst, een fraai – typisch Amerikaans getint – videofilmpje over zijn wetenschappelijke carrière en over zijn huidige tennisactiviteiten.

Onderzoek naar kanker

In een uitgebreid interview in de NRC gaat hij in op de status van het kankeronderzoek, zijn levenswerk. ‘Twintig jaar geleden dachten we dat we er nu wel ongeveer zouden zijn, en dat is ontzettend tegengevallen’, aldus Borst afgelopen donderdag tegen NRC-verslaggever Jannetje Koelwijn.

Piet Borst is prominent lid en weldoener van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), al sinds de jaren tachtig. Borst is ook lid van de adviesraad van de vereniging en meestal aanwezig op het jaarlijkse verenigingscongres in Amsterdam. In 2010 kreeg hij de Gebroeders Bruinsma Erepenning uitgereikt. Deze verenigingsprijs is bedoeld voor personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt bij het bestrijden van kwakzalverij.

Columns

Piet Borst schreef van 1993 tot 2016 kritische columns in de zaterdagse wetenschapsbijlage van de NRC, regelmatig ook over kwakzalverij. Ook in het verenigingstijdschrift liet hij zich niet onbetuigd, hij schreef de afgelopen dertig jaar verschillende artikelen voor het tijdschrift en voor de website. In juni 2009 verscheen bijvoorbeeld op deze website een exposé van Borst. Het is een ingekorte versie van zijn magistrale rede op de Alumnidag 2009 van de Universiteit van Amsterdam.

Vermelding in PNAS

Het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) besteedde 21 september 2023 een uitgebreid artikel aan de toekenning van de Lasker Award aan Piet Borst, vijf biografische getinte pagina’s over de wetenschappelijke activiteiten van Borst de afgelopen vijftig jaar. Het artikel vermeldt ook enkele andere prestigieuze prijzen die Borst tijdens zijn lange wetenschappelijke carrière heeft gekregen zoals de H.P. Heineken Prize voor Biochemie en Biofysica van de KNAW in 1992, uitgereikt door Prins Claus (met foto). De twee auteurs van het PNAS-artikel, onderzoekers van Stanford University, vermelden ook de toekenning van de Gebroeders Bruinsma Erepenning van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in 2010.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 juni 2020

Kwakzalverbestrijdster Marie Prins is op 89-jarige leeftijd in haar slaap overleden.

tijdschrift - 11 oktober 2019

Op 8 juni 2019 overleed op 76-jarige leeftijd professor, kwakjager, SKEPPticus en vrijmetselaar Wim Betz.

artikelen - 12 juni 2019

Willem Betz, erevoorzitter van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp is zaterdag 8 juni overleden.