UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 november 2011

Vermoeidheidsonderzoeker gearresteerd

De Amerikaanse onderzoeker van het chronische vermoeidheidssyndroom, Judy Mikovits, is in haar woonplaats Ventura County (Californië) gearresteerd.

Vermoeidheidsonderzoeker gearresteerd

Zij wordt ervan verdacht onderzoeksgegevens, in de vorm van e-mails, computerbestanden op hard disks, ontvreemd te hebben uit het Whittemore Peterson Institute in Reno (Nevada). Mikovits werkte daar. Het instituut ontsloeg haar eind oktober al, omdat ze gerommeld zou hebben met onderzoekgegevens.

Mikovits was de verantwoordelijke auteur van een artikel dat in oktober 2009 in Science verscheen. Haar onderzoeksgroep concludeerde in het artikel dat het chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS) wordt veroorzaakt door een virus. Ze hadden dat XMRV-retrovirus, dat kort daarvoor voor het eerst was aangetroffen in patiënten met prostaatkanker, ook gevonden in het bloed van CVS-patiënten. Sinds deze ontdekking zijn onderzoeksgroepen over de hele wereld op zoek gegaan naar het virus in het bloed van CVS-patiënten. Geen van de groepen heeft de virusvondst kunnen bevestigen.

Eind oktober kwamen onderzoekers van het Whittermore Institute (WPI), een particulier gefinancierd CVS-instituut, naar buiten met het vermoeden dat de virusvondst toegeschreven moest worden aan vervuiling van het bloed. Het XMRV-virus moet in het laboratorium tijdens analyseprocedures in bloedmonsters terecht zijn gekomen, veronderstellen de onderzoekers. 

Ze trokken daarom half oktober hun artikel in Science in. Toen de eigenaren van het onderzoeksinstituut in Reno vervolgens op zoek gingen naar computers, labjournalen en databestanden met gegevens over het virus-onderzoek, weigerde de inmiddels ontslagen Judy Mikovits die af te geven. De directie van het instituut deed vervolgens bij de politie aangifte van diefstal.

Een medewerker van het WPI heeft toegegeven materialen, waaronder twaalf tot twintig computers (met vijf jaar onderzoeksgegevens) en bloedmonsters, uit het laboratorium gehaald te hebben, op de dag van het ontslag van Mikovits. Zij had hem dat gevraagd en de benodigde sleutels daarvoor gegeven. De medewerker heeft op de luchthaven van Reno het materiaal aan Mikovits gegeven. Dit weekend leidde dit tot haar arrestatie.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 juni 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse patiënten met Long Covid omarmen alternatieve therapieën / Vitamine-supplementen werken niet.

tijdschrift - 09 april 2019

Welke modeziekten spelen nog een rol en wat wordt eraan gedaan? Over lekkende silicolen, fibromyalgie, canabis en essure en CVS.

artikelen - 23 juli 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogist CVS aangeklaagd wegens consumentenfraude met homeopathische producten.