UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 19 juli 2012

Vereniging weert zich in homeopathiediscussie

De harde aanpak van minister Schipper van homeopathische middelen heeft in de media veel discussie losgemaakt. Vanaf 1 juli mag er op verpakkingen en op bijsluiters van homeopathische producten alleen nog maar staan waarvoor ze dienen, mits dat wetenschappelijk is aangetoond.

Vereniging weert zich in homeopathiediscussie

Dit besluit betekent dat verwijzingen naar een medische aandoening als griep en verkoudheid op bijsluiters en verpakkingen van homeopathische producten verwijderd zullen moeten worden, omdat er geen bewijzen zijn. De industrie vreest hierdoor een forse omzetdaling.

Verschillende media besteedden aandacht aan dit besluit. Zo liet het NOS-journaal op 9 juli de tuinen zien van fabrikant A. Vogel in ’t Harde. De redenering van de tuinman daar is er een om in te lijsten: ‘De bloemen van deze goudsbloem is tegen brandwonden. Ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar als het werkt, is het eigenlijk wetenschappelijk onderbouwd’. In diezelfde uitzending doet Bernard Mauritz van Neprofarm, de branchevereniging van producenten, er nog een vermeldenswaardig schepje bovenop: ‘Voor homeopathische geneesmiddelen gelden homeopathische wetten. Daarop worden die middelen beoordeeld, niet op wetenschappelijke wetten.’

Rob Koene, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VdtK) maakte in de uitzending korte metten met zoveel onnozelheid: ‘Ze werken niet, mensen worden voor de gek gehouden.’

Zijn uitspraak leverde de vereniging een regen aan e-mails op waarin mensen te hoop lopen tegen de ‘arrogante’ houding van de vereniging om vervolgens te wijzen op hoe veel voordeel ze – als individu – hebben gehad bij een homeopathisch product. Enkele citaten uit die e-mails:

‘Ik ben gechoqueerd door het onwetenschappelijke gehalte, de venijnigheid en de vooroordelen van jullie vereniging.’

‘Over de reguliere gezondheidszorg, de grote farmaceutische bedrijven, de dramatisch dodelijke fouten en corruptie daar, zwijgt u.’

‘Ik heb in mijn jonge jaren jaarlijks een aantal malen per jaar last gehad van onzettende ziekmakende verkoudheid met loopneus en ogen. Ik ben geen geitenwollen sokkenfiguur maar zelden heb ik zo’n goed werkend middel gebruikt tegen enig gebrek als Nysileen van VSM.’

Ook veel kranten hebben aandacht besteed aan het homeopathiebesluit van de minister.

De Volkskrant deed dit in de vorm van een achtergrondartikel met een prachtig gevonden, alles-omschrijvende kop: Homeopathische claim tot in het oneindige verdund’.

Op maandag 9 juli liet ook columniste Asha ten Broeke in Trouw zich niet onbetuigd. De kop boven haar column dekte de inhoud: ‘Homeopathie is geen onschuldige tovenarij maar eerder oplichting.’

De VtdK heeft zich niet afzijdig gehouden in de mediadiscussie. Bestuurslid Cees Renckens schreef een opiniestuk in De Volkskrant met als boodschap dat er dankzij de minister een einde komt aan ‘windhandel in producten zonder een spoor van wetenschappelijk bewijs.’ Het stuk kreeg de kop mee: ‘Minister Edith Schippers verdient een standbeeld.’.

Catherine de Jong, voorzitter van de VtdK, schreef een ingezonden brief in De Telegraaf. ‘Producenten van homeopathische middelen kunnen niet meer bluffen als het over de werkzaamheid gaat.’

Ook de website GeenStijl weerde zich kranig. ‘Je kunt van het Kunduz-akkoord zeggen wat je wil maar het sloopt de oplichterij die homeopathie heet’, laat redacteur Annabel Nanninga de jonge garde van onze samenleving weten. Ze gaat tot twee maal toe in de aanval tegen homeopathie.

De stukken op GeenStijl en in De Volkskrant, Trouw en De Telegraaf hebben honderden reacties opgeleverd, in de vorm van onbegrip en toejuichingen. Ze zijn te vinden op de websites, onder de artikelen. In die reacties proberen homeopathieaanhangers weg te komen met mededelingen als ‘dat het toch echt helpt’ en dat de reguliere geneeskunde ook ‘niet deugt’ en ‘farmaceutische bedrijven zakkenvullers zijn en flink geld verdienen aan medicijnen die ook niet werken’. Ook notoire kwakkers, als klassiek homeopaat Jos Klaver uit Haarlem, roeren zich, onder meer in De Volkskrant. De redactie van Trouw geeft ruim baan aan Huib van den Doel die zichzelf afficheert als oud-directeur van de Nationale Ziekenhuisraad, maar die vergeet iets te vermelden over zijn antroposofische achtergrond. ‘De homeopathie werkt, is uit tal van internationale onderzoeken gebleken’, betoogt hij zijn opiniestuk in Trouw, waarin hij het heeft over ‘zelfherstellend vermogen’ en over de bereiding van ‘homeopathische geneesmiddelen waarbij men bepaalde kleine hoeveelheden potentieert’, wat wil zeggen ritmisch in verband brengt met de omgeving (alcohol, water) waardoor die omgeving de eigenschappen van de gepotentieerde stof overneemt, zoals een negatief-afdruk.’

De massale homeopathiediscussie in Nederland heeft inmiddels geresulteerd in een petitie ‘Handen af van de homeopathie’, die op dit moment (half juli) door 8500 mensen is ondertekend. Als reactie op deze petitie is inmiddels ook een ’tegen-petitie’ gestart.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.