UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Nico Terpstra | Geplaatst: 30 maart 2017

Twitteraars struikelen over alternatieve dwarslaesie-genezeres

Marjolein Dubbers, oprichtster van de Energieke Vrouwen Academie, claimde hoge dwarslaesie te kunnen genezen met alternatieve middelen.

Twitteraars struikelen over alternatieve dwarslaesie-genezeres

Foto: http://www.retecool.com/wp-content/uploads/2016/12/marjoleindubbers3.jpg

“Hoge #dwarslaesie? Het kan ook zonder medicijnen genezen, door alleen gebruik te maken van natuurlijke middelen en gezonde voeding.” Dat schreef Marjolein Dubbers, de oprichtster van de Energieke Vrouwen Academie, 25 maart op Twitter. Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en columnist, was de eerste die deze ongefundeerde en ronduit bizarre claim opmerkte en alarm sloeg. Er volgden ook felle reacties van andere twitterende artsen.  

Dubbers heeft inmiddels haar twitter-account opgedoekt. Internet heeft echter een olifantengeheugen waardoor de tweet boven water is gekomen. Op haar website heeft ze ook haar verzinsel over dwarslaesie verwijderd. De oorspronkelijke pagina meldt nu, voorzien van enige humor: “404. Oh Nee! Je bent een doodlopende weg ingedraaid… Snel terug naar de bewoonde wereld.” 

Tweet Dubbers

 

De tweet van Dubbers is een dieptepunt in de toch al compleet warrige wereld van zweeftypes die allerlei kwalen en de genezing ervan in voeding zoeken, zonder goed bewijs. Voedingsgekte zoals gepropageerd door de orthomoleculaire, niet-reguliere stichting Voeding Leeft krijgt veel gehoor, vooral bij vrouwen. Er zijn er veel meer. Kijk ook nog even naar de aperte onzin die de diëtistes van de website Green Happiness de wereld in slingerden. De NRC liet de dames in september 2016 uitgebreid aan het woord zonder een kritische vraag te stellen. Gelukkig liet Arjan Lubach een week later in heldere taal weten wat er aan de hand is in voedingsland, en maakte gehakt van de Happiness-voedingsonzin.

Met Marjolein Dubbers van de zelf in het leven geroepen Energieke Vrouwen Academie – thuis in Nijmegen – is het niet anders. Ze deed een orthomoleculaire cursus, leerde iets over oerdiëten, grasduinde op internet en schreef een zelf uitgegeven boek. Dubbers is een van de vele dames uit het bedrijfsleven die na een burn-out besloot niet-reguliere behandelmethoden te omarmen, daarbij over het algemeen niet gehinderd door enige kennis van zaken maar wel geleid door ‘gevoel’.  

Op haar website van de energieke vrouwen prijst ze zichzelf aan als: “Hallo, ik ben Marjolein: food- en lifestyle coach, bestseller auteur, inspirerend spreker, ondernemer, optimist en vol passie als het gaat om vitaliteit voor vrouwen. En ik wil niets liever dan dat jij in je kracht komt en de beste versie van jezelf wordt.”

Dubbers was geboekt voor een lezing bij de bibliotheek Veldhoven, maar de leiding daar reageerde adequaat op Dubbers dwarslaesie-tweet. Inmiddels is haar lezing van de agenda gehaald. De Brabantse boekenliefhebbers twitterden: “We zijn geschrokken van commotie, nemen signalen serieus. Zijn er op 1e plek voor onze klanten, besloten lezing te annuleren.” 

Nico Terpstra

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 25 maart 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.

artikelen - 19 juni 2017

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, blijft gezondheidscoach Marjolein Dubbers beweren dat thermografie beter is dan mammografie.