UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 maart 2023

Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame van alternatieven

Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.

Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame van alternatieven

Foto: Sociale media-logo's. Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is / ‘De wellness-industrie ondermijnt langdurige gedragsverandering’ / Voedingssupplementen kunnen dodelijk zijn.

Verenigde Staten: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven

De Federal Trade Commission (FTC) heeft sociale media als Facebook, Tiktok en YouTube opdracht gegeven om inzage te geven in hun screeningsmethoden op reclames. Er verschijnen veel te veel reclames van alternatieve therapieën waarin onbewezen claims worden gedaan. De FTC vindt dat sociale media veel beter en strenger moeten screenen om de consumenten te beschermen tegen valse informatie.
Lees meer bij de FTC.

Mexico: President deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is

De Mexicaanse President Andrés Manuel López Obrador heeft een foto op Twitter gedeeld van wat volgens hem een ‘alux’ is, een soort ‘elf’ die als een ondeugende bosgeest in de bomen leeft. De alux behoor tot Maya folklore. Op de foto zijn twee lichte oogjes in een donker gelaat dat in een boom zit, te zien. De president schreef erbij dat ‘alles mystiek is’ en helpt zo onbewezen ideeën te verspreiden en promoot het bovennatuurlijke en bijgeloof.
Lees meer bij NBC News.

Mondiaal: ‘De wellness-industrie ondermijnt langdurige gedragsverandering’

De wellness-industrie wordt wereldwijd geschat op 4 biljoen dollar (omgerekend 3,7 biljoen euro). Mensen geven onder andere geld uit aan fitnessclubs, trainingscursussen, diëten, supplementen, producten en ook aan allerlei alternatieve therapieën die de gezondheid zouden moeten bevorderen. Omdat de industrie exponentieel is gegroeid is die moeilijk te reguleren, terwijl er juist over de alternatieve therapieën schadelijke, onbewezen claims worden gedaan. ‘Quick fixes’ die op overdreven aannames en weinig wetenschappelijke bases worden gedaan, ondermijnen initiatieven om mensen daadwerkelijk aan te sporen hun levensstijl en gedrag aan te passen zodat ze gezonder gaan leven. Dat schrijven Nichalos B. Tiller, John P. Sullivan en Panteleimon Ekkekakis.
Lees meer in Sports Medicine.

Verenigde Staten: Voedingssupplementen kunnen dodelijk zijn

Vorig jaar overleed Lori McClintock, de vrouw van een Republikeins Congreslid. De doodsoorzaak was een overdaad aan ‘mulberry leaf’ (moerbei blad), een voedingssupplement dat ze slikte. De dood van McClintock is een voorbeeld van wat er kan gebeuren bij het nemen van voedingssupplementen. Veel Amerikanen slikken allerhande kruiden- en vitaminepillen die goed voor hun gezondheid zouden moeten zijn. Maar deze pillen kunnen allerlei schadelijke neveneffecten hebben, ook omdat ze soms niet puur zijn en niet alle ingrediënten op de verpakking staan.
Lees meer bij de American Council on Science and Health.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

shop - 24 juli 2023

Het VtdK-Symposium 2023 vindt op 7 oktober plaats in De Nieuwe Liefde, Amsterdam. Het thema is: Fysiotherapie en de grens met wellness en niet- reguliere behandelwijzen. Sprekers: Rogier Bokelman, Ruud Verdaasdonk, Jan Hindrik Ravesloot, Alphons de Broeder, Thomas Hoogeboom.