Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 maart 2023

Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame van alternatieven

Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.

Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame van alternatieven

Foto: Sociale media-logo's. Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is / ‘De wellness-industrie ondermijnt langdurige gedragsverandering’ / Voedingssupplementen kunnen dodelijk zijn.

Verenigde Staten: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven

De Federal Trade Commission (FTC) heeft sociale media als Facebook, Tiktok en YouTube opdracht gegeven om inzage te geven in hun screeningsmethoden op reclames. Er verschijnen veel te veel reclames van alternatieve therapieën waarin onbewezen claims worden gedaan. De FTC vindt dat sociale media veel beter en strenger moeten screenen om de consumenten te beschermen tegen valse informatie.
Lees meer bij de FTC.

Mexico: President deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is

De Mexicaanse President Andrés Manuel López Obrador heeft een foto op Twitter gedeeld van wat volgens hem een ‘alux’ is, een soort ‘elf’ die als een ondeugende bosgeest in de bomen leeft. De alux behoor tot Maya folklore. Op de foto zijn twee lichte oogjes in een donker gelaat dat in een boom zit, te zien. De president schreef erbij dat ‘alles mystiek is’ en helpt zo onbewezen ideeën te verspreiden en promoot het bovennatuurlijke en bijgeloof.
Lees meer bij NBC News.

Mondiaal: ‘De wellness-industrie ondermijnt langdurige gedragsverandering’

De wellness-industrie wordt wereldwijd geschat op 4 biljoen dollar (omgerekend 3,7 biljoen euro). Mensen geven onder andere geld uit aan fitnessclubs, trainingscursussen, diëten, supplementen, producten en ook aan allerlei alternatieve therapieën die de gezondheid zouden moeten bevorderen. Omdat de industrie exponentieel is gegroeid is die moeilijk te reguleren, terwijl er juist over de alternatieve therapieën schadelijke, onbewezen claims worden gedaan. ‘Quick fixes’ die op overdreven aannames en weinig wetenschappelijke bases worden gedaan, ondermijnen initiatieven om mensen daadwerkelijk aan te sporen hun levensstijl en gedrag aan te passen zodat ze gezonder gaan leven. Dat schrijven Nichalos B. Tiller, John P. Sullivan en Panteleimon Ekkekakis.
Lees meer in Sports Medicine.

Verenigde Staten: Voedingssupplementen kunnen dodelijk zijn

Vorig jaar overleed Lori McClintock, de vrouw van een Republikeins Congreslid. De doodsoorzaak was een overdaad aan ‘mulberry leaf’ (moerbei blad), een voedingssupplement dat ze slikte. De dood van McClintock is een voorbeeld van wat er kan gebeuren bij het nemen van voedingssupplementen. Veel Amerikanen slikken allerhande kruiden- en vitaminepillen die goed voor hun gezondheid zouden moeten zijn. Maar deze pillen kunnen allerlei schadelijke neveneffecten hebben, ook omdat ze soms niet puur zijn en niet alle ingrediënten op de verpakking staan.
Lees meer bij de American Council on Science and Health.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

artikelen - 08 mei 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 1 met onder meer een verslag van de Gezondheidsbeurs en een antwoord op de vraag of de pseudowetenschap aan het winnen is.

artikelen - 09 april 2023

Is de pseudowetenschap aan de winnende hand? Over Masai als weersvoorspellers, sjamanen als hulp-psychiaters en een sterrenwichelaar als voorspeller van aardbevingen. Een verkenning.