UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 september 2023

Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws

Foto: Influencers, Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit / Uitbraak van mazelen kan in London voor 160.000 infecties zorgen / Australische universiteit stopt na 40 jaar met opleiding chiropractie / Australische keten biedt gratis consult met een natuurgenezer aan.

Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws

Diëtisten met veel volgers op sociale media, laten zich betalen door de frisdranklobby om bepaalde uitspraken te doen. Nadat er uit onderzoek was gebleken dat aspartaam een artificiële zoetstof was die kwalijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben, spraken verschillende diëtisten dat tegen op Tiktok, Instagram en andere sociale media. Ze stelden dat het overdreven was en er weinig reden voor angst was. Maar ze vermeldden er niet bij dat ze betaald werden door American Beverage, een frisdrankproducent, om die uitspraken te doen. Op sociale media doen influencers aan de lopende band uitspraken over wat wel en niet gezond zou zijn. Dat ze voor die uitspraken betaald worden, maakt dat ze de wetenschappelijke onderbouwing van hun uitspraken soms niet meer helder zien, of er een belangenverstrengeling ontstaat waar degene die naar de filmpjes kijkt, geen weet van heeft.
Lees meer in The Washington Post.

Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit

Factchecking.org is een project van de Annenberg Public Policy Center, dat een onafhankelijk instituut is dat zich tot doel heeft gesteld de claims van politici te factchecken. In een serie van drie delen wordt ingezoomd op de claims die presidentskandidaat Robert F. Kennedy jr uit. Kennedy is tegen vaccinaties en koppelt ze ook aan autisme, een claim die al vaak wetenschappelijk onderuit is gehaald.
Lees de serie hier.

Uitbraak van mazelen kan in London voor 160.000 infecties zorgen

Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad tegen mazelen in London tien procent lager ligt dan in de rest van het Verenigd-Koninkrijk. Dat betekent dat als er een uitbraak van mazelen voorkomt, er zo’n 160.000 kinderen geïnfecteerd kunnen raken. Ook zouden ze, als ze niet geïnfecteerd willen raken, 21 dagen in zelfquarantaine moeten. De lage vaccinatiegraad wordt toegeschreven aan antivaxers die claimen dat de vaccinaties slecht zijn en ouders van kinderen overtuigen om ze niet te vaccineren.
Lees meer bij Edzard Ernst.

Australische universiteit stopt na 40 jaar met opleiding chiropractie

De RMIT Universiteit in Australië heeft bekend gemaakt dat de opleiding chiropractie, die officieel Bachelor of Health Science/Bachelor of Applied Science (Chiropractic) heet, niet meer zal worden gegeven. De bachelor heeft 40 jaar bestaan. De universiteit zegt dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat chiropractie werkt. De beroepsvereniging van chiropractors is uiteraard niet blij met het nieuws.
Lees meer bij Edzard Ernst.

Australische keten biedt gratis consult met een natuurgenezer aan

Healthy Life, een dochteronderneming van de keten Woolworth, biedt in Australië allerlei consulten aan. Men kan terecht bij diëtisten en voedingsdeskundigen of bij een huisarts en betaalt tussen de 45 en 115 dollar voor zo’n consult. Maar wie eens met een natuurgenezer wil bellen, krijgt een gesprek van 15 minuten gratis. Dat heeft voor ophef gezorgd, omdat natuurgeneeskunde niet wetenschappelijk verantwoord is en Healthy Life zo een alternatieve genezing promoot.
Lees meer in The Guardian.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]