UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 november 2011

Triodos Bank gelooft in helende werking zand

De antroposofische Triodos Bank heeft voor minstens veertigduizend euro aan apparaatjes aangeschaft die in werkruimtes van de bank magnetische velden van mobiele telefoons en elektrische kabels zouden neutraliseren.

Triodos Bank gelooft in helende werking zand

De apparaatjes zijn gevuld met zand, blijkt uit een hilarische uitzending van het consumentenprogramma TROS Radar.

De apparaatjes, die als Memon® COMBITransformer door het leven gaan, komen van memon Umwelttechnologie GmbH in het Duitse Rosenheim, in de buurt van München. De apparaatjes “herstellen de natuurlijke verhouding van negatieve en positieve ionen, ze voeren schadelijke stoffen en deeltjes af naar de vloer, ze verminderen het aantal ziektekiemen in de lucht en ze maken geopathische stoorzones ongedaan”, is te lezen op de website van het bedrijf.

De apparaatjes voor in stopcontacten hebben prachtige gezondheidseffecten tot gevolg: “ze verminderen fysieke en geestelijke stress, ze beschermen het immuunsysteem en verhogen de vitaliteit en levenskwaliteit”, claimt het bedrijf.
 
In de uitzending van Radar begin november maakt TNO-onderzoeker Peter Zwamborn, hoogleraar elektromagnetische effecten aan de Technische Universiteit Eindhoven, gehakt van de claims. “Onzin wat ze zeggen. Memon haakt met die elektrosmog-onzin in op angst van mensen met als enige doel geld binnen te halen”.
 

Zwamborn heeft in een stralingsvrije ruimte van zijn laboratorium onderzocht of het apparaatje iets doet. “We meten geen enkele activiteit, er is geen enkel signaal te zien op onze gevoelige meetapparatuur”, zegt Zwamborn. Als hij vervolgens een Memon-apparaatje met een schroevendraaier openmaakt, stroomt er voornamelijk vogelkooizand uit en een klein hologrampapiertje. “Ook zand heeft een geheugen”, antwoordt vervolgens natuurarts Michael Steinhöfel (dr. med., is de aanduiding die hij gebruikt) van het Duitse bedrijf op vragen van Radar. “Bovendien is het geen zand, in werkelijkheid is het een zeer zuivere kwartssoort, die essentieel is voor de langdurige werking”.

De Triodos Bank heeft honderden Memon-transformers geplaatst in haar drie hoofdvestigingen in Zeist, bevestigt woordvoerder Thomas Steiner (what is in a name) van de bank die haar wortels heeft in antroposofische kringen:

“Wij hebben inderdaad apparaten aangeschaft om mogelijke negatieve effecten van straling tegen te gaan. Nu over de werking van deze apparaten vragen zijn opgeroepen, kunt u er vanuit gaan dat we de leverancier hebben gevraagd deze vragen weg te nemen. Als dat niet lukt, zullen we ons vanzelfsprekend bezinnen”. De woordvoerder wil niets meer zeggen, ook niet over de reden van de aanschaf van de apparaatjes. Evenmin wil hij vertellen of de apparaatjes al gezondheidseffecten hebben opgeleverd.

In 2010 won de Triodos Bank de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). De prijs is bestemd voor instellingen of personen die het afgelopen jaar de kwakzalverij het meest hebben bevorderd. De bank kreeg de prijs vanwege investeringen in kwakzalveractiviteiten. Zo stak de bank geld in de productie van homeopathische middelen en in de bouw van een acupunctuurkliniek in Indonesië.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 december 2020

Claims over stralingsschade van het bedrijf Brainport Biotech van Peter van der Vleuten zijn misleidend, oordeelt de Reclame Code Commissie.

artikelen - 16 juli 2019

Het Louis Bolk Instituut slaat haar tentakels uit door allerlei alternatieve behandelmethoden te promoten met hulp van o.m. universiteiten.

artikelen - 01 juli 2014

In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.