UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 29 december 2020

Gezondheidsclaims Brainport Biotech misleidend

Claims over stralingsschade van het bedrijf Brainport Biotech van Peter van der Vleuten zijn misleidend, oordeelt de Reclame Code Commissie.

Gezondheidsclaims Brainport Biotech misleidend

Brainport Biotech Solutions van de Nuenense ondernemer Peter van der Vleuten kan niet aantonen dat elektromagnetische straling van zendmasten en van wifi- en bluetooth-apparatuur schadelijk is voor de gezondheid. Ook kan het bedrijf niet bewijzen dat drinken van zijn ingestraalde MRET-water stralingsschade voorkomt en geneest, oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC). De claims van het bedrijf zijn daarom misleidend en mogen van de RCC niet meer in media-uitingen worden gebruikt.

MRET staat voor Moleculaire Resonantie Effect Technologie, een gepatenteerde flauwekul-technologie van een Russisch/Amerikaanse uitvinder. De RCC stelde eind december een klager in het gelijk die bij de RCC bezwaar had gemaakt tegen gezondheidsclaims van Brainport Solutions. Het bedrijf gebruikte de claims over MRET-technologie in een leaflet (pamflet) op de Brainport-website. In een bedrijfs-advertorial in het lokale kwartaalmagazine Zo Nuenen werd dezelfde tekst gebruikt. 

Brainport Biotech – niet te verwarren met de technologiesamenwerking Brainport Eindhoven – beweert in de tekst dat mensen ernstig ziek kunnen worden van elektromagnetische straling. Het bedrijf claimt bovendien hier een oplossing voor te hebben door leidingwater op een bepaalde manier te ‘activeren’ met MRET-technologie. Het water zou daarmee een dusdanige moleculaire structuur krijgen dat het veel gemakkelijker lichaamscellen binnengaat om voedingstoffen af te leveren en afvalstoffen af te voeren, claimt Brainport Biotech. Geactiveerd water voorkomt bovendien klonteren van het bloed en bevordert een neutrale pH-waarde van 7. Bloed kan daardoor ook dunne bloedvaatjes in onze hersenen bereiken om daar broodnodige zuurstof af te leveren, belooft Brainport Solutions. Het lichaam gaat hierdoor weer ‘optimaal’ functioneren, aldus de advertorial.

Misleidend

Klager heeft bij de RCC bezwaar gemaakt tegen deze claims. De commissie is het met klager eens en kwalificeert de beweringen, na toetsing van het ingeleverde bewijsmateriaal, als misleidend. Adverteerder Brainport Biotech heeft de juistheid van zijn claims niet aannemelijk kunnen maken, het bedrijf heeft volgens de RCC geen klinisch bewijs kunnen aanleveren dat elektromagnetische straling gezondheidsschade oplevert.

Brainport Biotech leverde als bewijsvoering slechts enkele links aan naar internet-websites, zoals de site van het Wetenschappelijk Platform EMC Nederland, een platform van gelovigen die actie voeren tegen de introductie van een 5G-netwerk. Peter van der Vleuten, eigenaar van Brainport Biotech Solutions, zit in een klankbordgroep van dit platform. 

De RCC was ook niet onder de indruk van de mededeling van Van der Vleuten in het bezwaarschrift dat hij zijn informatie niet alleen van websites heeft gehaald, maar dat hij de afgelopen jaren ook vele bezoeken heeft gebracht aan wetenschappers wereldwijd en heeft deelgenomen aan wetenschappelijke conferenties over ‘dit actuele en maatschappelijk relevante onderwerp’, de blootstelling aan elektromagnetische straling.

Het bedrijf gaat niet tegen de uitspraak in beroep, laat eigenaar Van der Vleuten desgevraagd weten. ‘Ik kan mijn tijd beter besteden’’, laat hij per e-mail weten.

Patent

De MRET (Moleculair Resonantie Effect)- technologie waar Van der Vleuten zijn gezondheidsclaims op baseert, wordt beschreven in een patent van een in Amerika wonende Russische uitvinder, Igor Smirnov. Het patent is in 2002 toegekend; US Patent 6022479. Brainport Biotech in Nuenen mag het daarop gebaseerde ‘state-of-the-art’-apparaat, de zogeheten MRET WaveRider, als enige in Europa aan de man brengen, schrijft het bedrijf.  Of dat waar is, is zeer de vraag? Er zijn verschillende websites te vinden die MRET-apparaten aanbieden.

Het ‘instraal’-apparaatje WaveRider bestaat uit een magnetische spoel die in een waterkan kan worden gehangen. Het is niet alleen water dat ermee kan worden ingestraald, ook wijn, olie en sinaasappelsap is er mee te ‘activeren’. 

De MRET WaveRider is voor 495 euro (inclusief btw) bij Brainport Biotech aan te schaffen. Eigenaar Peter van der Vleuten komt de MRET Water Activator persoonlijk afleveren en een toelichting geven. Een e-mailtje naar hem sturen, is voldoende. Van der Vleuten komt desgewenst – geheel kosteloos en vrijblijvend – ook stralingsniveaus in uw huis meten, belooft hij.

Straling

Zijn bedrijf verkoopt ook een MRET-Chip waarmee – vermeende – schadelijke straling thuis te neutraliseren is. Zo’n chip is voor veertig euro te koop. De ‘chip’ kan ter bescherming op elektrische apparaten worden geplakt, van laptop, tablet, mobiele telefoon tot computer en televisietoestel, schrijft Van der Vleuten in een artikel in het aprilnummer 2019 van het tijdschrift Spiegelbeeld, een maandblad volgeschreven met vage spiritualiteit. Bewijzen dat de MRET-chip werkt, zijn onder andere gebaseerd op Levend Bloed Analyses, een in alternatieve kringen wijdverspreide testmethode. Het is echter een volstrekt onzinnige methode waarover reeds enkele malen op deze website is gepubliceerd.

Brainport Biotech Solutions is in 2012 door Peter van der Vleuten opgericht. Van der Vleuten heeft zijn sporen verdiend met enkele serieus opererende, technologie-gerichte – en weer verkochte – ondernemingen op het gebied van halfgeleiders (chips), ICT en ontwikkeling en de productie van innovatieve dunne-film zonnecellen. Hij is – vreemd genoeg – de afgelopen jaren verdwaald geraakt in de wereld van vermeend ‘stralingsgevaar’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.

artikelen - 05 maart 2021

Homeopathievereniging KVHN mag niet meer claimen dat homeopathie bewezen werkt, oordeelt de Reclame Code Commissie.