Symposium 2022Kritische kijk op leefstijlgeneeskunde

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 14 september 2006

Strenge tuchtrechtelijke maatregelen in de zaak-Millecam: belangrijke jurisprudentie

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen in de rubriek “Arts en Samenleving” op 19 augustus 2006 een artikel over de zaak-Millecam dat wij met toestemming van de tijdschriftredactie hier overnemen.

C.N.M. Renckens, F.S.A.M. van Dam en R.A.P. Koene
Strenge tuchtrechtelijke maatregelen in de zaak-Millecam: belangrijke jurisprudentie voor het aanscherpen van de gedragsregels door de wetenschappelijke verenigingen en de KNMG

In augustus 2001 overleed de 45-jarige populaire comédienne Sylvia Millecam aan de gevolgen van een voortgeschreden en onbehandeld mammacarcinoom. Zij weigerde reguliere medische behandeling en zocht haar toevlucht bij diverse alternatieve behandelaars, onder wie drie artsen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg beschuldigde de drie artsen van tekortschieten in de zorg en vroeg het regionaal tuchtcollege om een oordeel. In april 2006 werd een van de artsen uit het artsenregister geschrapt en werden de twee andere artsen voor repectievelijk 6 en 12 maanden geschorst. Deze ongebruikelijk strenge straffen waren vooral gebaseerd op veronachtzaming van de professionele standaarden zoals die zijn opgesteld door de beroepsverenigingen, op het feit dat de artsen nadrukkelijk als arts waren opgetreden en op het feit dat zij onvoldoende hadden gepoogd Millecam te overtuigen van de noodzaak van reguliere behandeling. De sterke wens van de patiënt om alternatieve behandeling te ondergaan, werd door het tuchtcollege niet als argument geaccepteerd. Het is opvallend dat het tuchtcollege nu strenger lijkt op te treden dan de huidige gedragsregels van de medisch-wetenschappelijke verenigingen en de KNMG vereisen. Deze laten kennelijk op dit moment te veel ruimte voor alternatieve geneeskunde, uitgevoerd door hun leden.

Bron: NedTijdschrGeneeskd. 2006:150:1847-51

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juli 2022

De vereniging vindt dat verpleegkundige Cor Kok in zijn Woerdense centrum handelingen verricht zonder daarvoor bevoegd te zijn.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.

artikelen - 13 oktober 2021

Het Artsen Covid Collectief (ACC) heeft dit jaar de Meester Kackadorisprijs gekregen; de inspectie neemt het collectief nu ook onder vuur.