UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: W.M. Veenema | Geplaatst: 15 maart 2006

Spatadermasseurs

De redactie ontving de volgende e-mail:Als huidtherapeut ben ik werkzaam in een spreekuurcentrum en in een huisartsenpraktijk. Met regelmaat zie ik zwangere vrouwen in mijn praktijken met varices (spataders) voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Van deze vrouwen verneem ik dat zij door de verloskundigen worden doorverwezen naar een spatadertherapeut. Dit vind ik een […]

De redactie ontving de volgende e-mail:
Als huidtherapeut ben ik werkzaam in een spreekuurcentrum en in een huisartsenpraktijk. Met regelmaat zie ik zwangere vrouwen in mijn praktijken met varices (spataders) voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Van deze vrouwen verneem ik dat zij door de verloskundigen worden doorverwezen naar een spatadertherapeut. Dit vind ik een zeer ernstige zaak en ik wil stappen gaan ondernemen tegen die spatadermasseurs. Deze spatadertherapeuten hebben een eigen website: www.spatadertherapie.com .
Daarop staan beweringen die niet waar zijn. Zij raden o.a. aan om geen therapeutische elastische kousen meer te dragen.
J.B.

Antwoord van de webredactie
Na kennisneming van uw brief en een bezoek aan de website der spatadertherapie kan ik me uw boosheid wel voor stellen, maar helaas allerminst wegnemen. Het lijkt erop dat een handige jongen gebruikt maakt van een onaangenaam bijverschijnsel van zwangerschap, te weten het ontstaan dan wel verergeren van spataderen. Gelukkig gaan de klachten en verschijnselen na de zwangerschap voor een belangrijk deel spontaan weer weg maar als je er daarvóór een onzinnige massage met onzinnige argumenten op hebt losgelaten, kun je wel het krediet van de spontane verbetering claimen. Dit is een bekende truc die veel wordt gebruikt door alternatieve maar ook door reguliere genezers.
Een weldenkend mens – en ik mag toch hopen dat verloskundigen daaronder vallen – moet hartelijk lachen om “het verversen van zuurstofarm bloed door zuurstofrijk in de spataderen ” en het “verwijderen van afvalstoffen ” uit die aderen. Het bloed in (spat)aderen is en blijft altijd zuurstofarm, totdat het weer door de longen is gestroomd. Daar doe je met massage niks aan en die afvalstoffen is typisch alternatieve kletskoek gebaseerd op het verwarren van een ader met een gootsteenputje. Toch werkt dit soort praat om je handel “te verkopen”. Het is niet verboden maar een beroep op het gezond verstand van verwijzende verloskundigen lijkt eerder een plicht dan een wens, als je hier tegen aan loopt.
Het advies tot het uitlaten van elastische kousen is het meest bedenkelijk. Je kunt het gelijkstellen met het afhouden van reguliere zorg, maar het zal pas een honorabele klacht opleveren als de betrokken patiënt aantoonbare schade lijdt door dit advies en wil meewerken aan een klacht. Eerlijk gezegd lijkt de kans van slagen daarvan me erg klein. Het lijkt me moeilijk om aan te tonen dat de schade het gevolg is van het (onzinnige) advies.
De wet BIG heeft helaas de deur voor “therapeutische kletskoek” wijd open gezet. Er wordt wel onmiddellijk ingegrepen als er sprake is van het overtreden van het recht van voorbehouden handelingen (b.v. je uitgeven voor arts, toedienen van injecties etc.), maar ik neem aan dat deze spatadertherapeuten zo ver niet zullen gaan.

Het overtuigen van de verloskundigen betreffende het onzinnige van de massage en wijzen op het risico van het weglaten van de elastische kousen lijkt me hier de best mogelijke optie.

Wiebe Veenema

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

W.M. Veenema

gepensioneerd huisarts

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 24 april 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Privéklinieken bieden kankerpatiënten alternatieve therapie aan tegen hoge prijs

behandelwijzen - 15 juli 2014

`Doe een beetje normaal´, ligt aan de basis van de massagetechniek die Roos Smit in Vinkeveen gebruikt om rokers van hun verslaving af te helpen, zo lezen we maandag 16 juni in een artikel in Het Parool van verslaggever Hans van der Beek, ooit afgestudeerd aan de UvA.