UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 24 april 2018

Duitse privéklinieken bieden kankerpatiënten alternatieve therapie aan

Buitenlandrubriek met o.a.: Privéklinieken bieden kankerpatiënten alternatieve therapie aan tegen hoge prijs

Duitse privéklinieken bieden kankerpatiënten alternatieve therapie aan

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Duitse privéklinieken bieden kankerpatiënten alternatieve therapie aan tegen hoge prijs / Britse dokters die ook alternatieve medicijnen aanbieden, negeren protocollen / Belangenverstrengeling Universiteit van Queensland bij ‘cult’-healing? / Amerikaanse kruidendokter aangeklaagd voor rol in dood jongetje / Australische natuurarts medeplichtig aan uithongering baby.

Duitsland: Privéklinieken bieden kankerpatiënten dure alternatieve therapie aan

Sommige Duitse privéklinieken (waarvan er enkele volledig gericht zijn op buitenlandse ‘klanten’) bieden kankerpatiënten experimentele behandelingen aan zoals intraveneuze vitaminetoedieningen en ozontherapie. Ook bieden ze deze patiënten hoop door hen bepaalde immuuntherapieën (gebaseerd op peptide-vaccins) aan te smeren die zowel in de meeste Europese landen als in de Verenigde Staten niet worden gebruikt omdat de werking ervan onbewezen is. Deze therapie wordt tegen exorbitante bedragen aan wanhopige patiënten aangeboden. De patiënten proberen soms via crowdfunding aan het benodigde bedrag te komen.
Lees meer op het Longreads-platform.

Groot-Brittannië: Dokters die ook alternatieve medicijnen aanbieden, negeren protocollen

Uit een analyse van de website Open Prescribing (opgericht door professoren van de Universiteit van Oxford) blijkt dat dokters die ook alternatieve medicijnen aanbieden, reguliere protocollen negeren. Het onderzoek is gebaseerd op de medicijnen die meer dan 7500 dokters hebben voorgeschreven. Dokter die alternatieve middelen aanbieden zijn bijvoorbeeld geneigd te veel antibiotica voor te schrijven. Uit dit onderzoek blijkt ook dat deze dokters minder respect hebben voor middelen die wel evidence-based zijn.
Lees meer in New Scientist.

Australië: Belangenverstrengeling Universiteit van Queensland bij ‘cult’-healing?

De Universiteit van Queensland (UQ) heeft aangekondigd onderzoek te gaan doen de rol van haar eigen researchers bij onderzoek naar Universal Medicine (UM). UM is een cult die alternatieve therapieën als ‘esoterische borst massage’ heeft omarmd. Beoefenaars van de methoden van UM bieden ook  eierstokkenmassage aan. Drie onderzoekers van de UQ deden onderzoek naar deze therapieën maar gaven daarbij niet aan zelf een rol bij UM te spelen. De universiteit doet nu onderzoek naar belangenverstrengeling.
Lees meer bij ABC

Verenigde Staten: Kruidendokter aangeklaagd voor rol in dood jongetje

Kruidendokter Timothy Morrow is aangeklaagd omdat hij een dertienjarige jongen met diabetes allerlei gezondheidsadviezen heeft gegeven. De jongen heeft het niet overleefd. Morrow moet voor de rechter verschenen omdat hij het beroep van arts heeft uitgeoefend zonder daartoe bevoegd te zijn en op verdenking van kindermishandeling. Hij kan een celstraf van twee jaar krijgen en een boete van 10.000 dollar.
Lees meer bij LA City Attorney.

Australië: Natuurarts medeplichtig aan uithongering baby

Marilyn Pauline Bodnar is veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf omdat ze als natuurarts een moeder adviseerde om een vloeibaar dieet aan te houden terwijl ze haar kind borstvoeding gaf. De baby kreeg daardoor te weinig voedingsstoffen binnen en is bijna verhongerd.
Lees meer in The Sydney Morning Herald

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.