UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 24 april 2003

Scientific review of alternative medicine

SCIENTIFIC REVIEW OF ALTERNATIVE MEDICINE (SRAM) is een in 1996 opgericht tijdschrift geheel gewijd aan een kritische analyse van de alternatieve geneeskunde.

Hoofdredacteur is Wallace Sampson, terwijl alle vooraanstaande Anglo-Amerikaanse bestrijders van kwakzalverij regelmatig in het blad publiceren: Gerals Weissman, Barry Beyerstein, Stephen Barrett, Martin Gardner, Saul Green en vele anderen. Een abonnement is vrij duur: 70 dollar per jaar, maar de kwaliteit van het gebodene is hoog. Na inschrijving zijn ook alle artikelen compleet te lezen via het net. De Council for Scientific Medicine, die het blad sponsort, telt maar liefst vijf Nobelprijswinnaars, onder wie Francis Crick.

Website: www.sram.org.

UPDATE: Het tijdschrift SRAM is al in november 1999 besproken in de JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association, en de recensenten concluderen dat SRAM een aanwinst is op het gebied van de alternatieve behandelwijzen en ze bevelen het SRAM dan ook met klem aan bij bibliotheken voor medische literatuur. Ondanks deze aanbevelingen in dit vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift, is SRAM nog steeds niet toegevoegd aan elektronische database Medline/Pubmed (van de National Library of Medicine). En dit is gek, want er is heel wat kwakzalversliteratuur die wel in Medline/Pubmed is opgenomen. Met name de hoofdredacteur Sampson blijft zich echter inzetten om het tijdschrift alsnog op te laten nemen in de zoekmachine. Tot die tijd is het afwachten.

Zie ook: Van der Smagt CP. Wetenschappelijk Informatie ? Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 2006;116 (3):13-14.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 02 april 2006

De website www.kanker-actueel.nl van Kees Braam bevindt zich in financiële nood. Per e-mail wordt opgeroepen tot werving van donateurs. Ondanks steun van het kwakfonds Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker, komt Stichting Gezondheid Actueel structureel per jaar €15.000 tekort, “en als er nu niets gebeurd zullen we tegen het einde dit jaar de site niet meer […]

behandelwijzen - 11 januari 2006

Dat kava kava (Piper methysticum) kan schaden is bekend. Die schade is bij een klein aantal gebruikers zo ernstig gebleken (levertransplantaties en zelfs overlijden) dat de vrije verkoop er van in Nederland en ook elders in Europa en in de VS verboden werd. Van valeriaan (Valeriana officinalis) blijft de schade gelukkig beperkt tot diarree.

behandelwijzen - 23 februari 2005

Toen het world wide web ontworpen werd om resultaten van de deeltjesversneller van de Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) in Genève snel tussen onderzoekers te kunnen uitwisselen, kon niemand bevroeden dat de beschikbare informatie zo omvangrijk en zo gemakkelijk bereikbaar zou worden als nu. Geschat wordt dat wereldwijd 600 miljoen mensen gebruikmaken van […]