Scientific review of alternative medicine

SCIENTIFIC REVIEW OF ALTERNATIVE MEDICINE (SRAM) is een in 1996 opgericht tijdschrift geheel gewijd aan een kritische analyse van de alternatieve geneeskunde.
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 24 apr 2003 | Laatste Wijziging: 14 feb 2016
Hoofdredacteur is Wallace Sampson, terwijl alle vooraanstaande Anglo-Amerikaanse bestrijders van kwakzalverij regelmatig in het blad publiceren: Gerals Weissman, Barry Beyerstein, Stephen Barrett, Martin Gardner, Saul Green en vele anderen. Een abonnement is vrij duur: 70 dollar per jaar, maar de kwaliteit van het gebodene is hoog. Na inschrijving zijn ook alle artikelen compleet te lezen via het net. De Council for Scientific Medicine, die het blad sponsort, telt maar liefst vijf Nobelprijswinnaars, onder wie Francis Crick.

Website: www.sram.org.

UPDATE: Het tijdschrift SRAM is al in november 1999 besproken in de JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association, en de recensenten concluderen dat SRAM een aanwinst is op het gebied van de alternatieve behandelwijzen en ze bevelen het SRAM dan ook met klem aan bij bibliotheken voor medische literatuur. Ondanks deze aanbevelingen in dit vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift, is SRAM nog steeds niet toegevoegd aan elektronische database Medline/Pubmed (van de National Library of Medicine). En dit is gek, want er is heel wat kwakzalversliteratuur die wel in Medline/Pubmed is opgenomen. Met name de hoofdredacteur Sampson blijft zich echter inzetten om het tijdschrift alsnog op te laten nemen in de zoekmachine. Tot die tijd is het afwachten.

Zie ook: Van der Smagt CP. Wetenschappelijk Informatie ? Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 2006;116 (3):13-14.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook