UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 17 maart 2007

Science meets alternative medicine

Een wat haastig geredigeerde verslag van een conferentie te New York, georganiseerd door de redactie van het Journal for the Scientific Review of Alternative Medicine en CSICOP, de Amerikaanse ‘moeder- Skepsis’.

Eds. Sampson W, Vaughn L. 2000.

Prometheus Books Amherst, NY.

ISBN 1-57392-803-8. 246 bldz. Prijs ca. € 27,30.

 

Dit boek biedt aanzienlijk meer dan de misleidende titel geeft, want wat de evidence zegt over alternatieve geneeswijzen dat weten u en ik reeds lang: allemaal onzin. Daar hebben wij geen boek voor nodig. Toch zou het jammer zijn als het boek ongelezen blijft wegens deze onjuistheid, want het bevat prachtige bijdragen over zaken die in de VS net zozeer spelen als in ons land: de ethiek van de alternatieve geneeswijzen, bijwerkingen van meditatie(!), hoe goedgelovigheid werkt, wat artsen over politici moeten weten, hoe verdedigen wij de rationele geneeskunde, hoe verklaren wij de populariteit van de kwakzalverij enzovoorts. Er is ook een bijdrage van Arnold S. Relman, voormalig hoofdredacteur van het New England Journal of Medicine, die een portret schreef over een der meest vooraanstaande (pseudo-)medische goeroes uit de VS: Andrew Weil. Een zeer aanbevolen bundel!

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 maart 2015

Er zijn meerdere redenen waarom de boodschap dat alternatieve huisartsen goedkoper werken kant noch wal raakt. Een toelichting.

artikelen - 20 juli 2008

Een groot Amerikaans onderzoek naar chelatietherapie krijgt felle kritiek van vier kwakzalverijbestrijders. Het is onethisch, gevaarlijk, zinloos en verkwistend. Veel van de deelnemende artsen deugen niet, en zijn met de (tucht)rechter in aanraking geweest. Bovendien staat allang vast dat chelatietherapie nutteloos en gevaarlijk is.