UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 20 juli 2008

Boevenpak toetst chelatietherapie

Een groot Amerikaans onderzoek naar chelatietherapie krijgt felle kritiek van vier kwakzalverijbestrijders. Het is onethisch, gevaarlijk, zinloos en verkwistend. Veel van de deelnemende artsen deugen niet, en zijn met de (tucht)rechter in aanraking geweest. Bovendien staat allang vast dat chelatietherapie nutteloos en gevaarlijk is.

Boevenpak toetst chelatietherapie

Chelatie is een ‘paardenmiddel’ om bij vergiftiging met zware metalen zoals kwik, arsenicum, lood en radioactief materiaal deze stoffen uit het lichaam te verwijderen. Chelatietherapie wordt echter ook toegepast in de alternatieve geneeskunde om het calcium uit ‘verkalkte’ bloedvaten te verwijderen, wat gewoon onzin is. In wel vier verschillende onderzoeken (met samen 300 deelnemers) deed de therapie niets. De (peperdure) chelatietherapie is niet alleen nutteloos, maar nog gevaarlijk ook. Chelatietherapie wordt bovendien nog voor een stuk of 70 andere aandoeningen toegepast, variërende van schizofrenie en autisme tot kanker.
Niettemin heeft de US National Institutes of Health (NIH) in 2002 besloten (waarschijnlijk na flink politiek gelobby door voorstanders) om 30 miljoen dollar uit te trekken om de werkzaamheid bij patiënten die een hartaanval hadden gekregen nog maar eens te onderzoeken, en dan met 2000 proefpersonen. Afgelopen mei gooiden vier auteurs (waaronder antikwakzalvers Kimball Atwood, Robert Baratz en Wallace Sampson) de knuppel in het hoenderhok: het onderzoek deugt niet. Twee derde van de deelnemende artsen verdient geld aan chelatietherapie, en niet minder dan 18 (12%) van degenen die zich hadden aangemeld, hadden een tuchtrechtelijke veroordeling gekregen. Eén was er veroordeeld voor afpersing, een ander was aangeklaagd voor gegevensvervalsing bij een ander onderzoek en één consultant was tweemaal wegens fraude veroordeeld.
Er is nog wel meer mis met het onderzoek. Het protocol maakt het wel erg makkelijk om de blindering te doorbreken: het volstaat eventjes te proeven aan de vloeistof die in de infuuszak gespoten wordt. De gebruikte substantie dinatrium-EDTA is zo gevaarlijk dat het helemaal nergens meer voor gebruikt mag worden, vanwege het risico van dood door calciumtekort. In deze studie wordt het gebruikt in combinatie met een ander middel, dus bij een eventuele gunstige uitkomst weet je nog niets. De NIH zegt dat het zo’n vaart niet loopt, maar de auteurs houden vol dat het onderzoek onethisch, gevaarlijk, zinloos en verkwistend is. Meer informatie over Atwood et al., ‘Why the NIH Trial to Assess Chelation Therapy (TACT) Should Be Abandoned’, Medscape J Med. 2008;10(5):115 is hier te vinden, en ook in New Scientist van 12 juli 2008.
 
Naschrift
Inmiddels is in de week van 22 september 2008 de TACT trial voorlopig gestopt (er worden geen nieuwe proefpersonen meer geaccepteerd) en wel door de National Institutes of Health (NIH) en er is een onderzoek begonnen. Op de toestemmingsformulieren stond niet vermeld dat je ook dood kunt gaan van de therapie, en in feite zijn er al twee deelnemers aan de proef overleden.
Ondertussen is dinatrium-EDTA in de VS zijn FDA-goedkeuring kwijtgeraakt; Amerikaanse fabrikanten leveren het ook niet meer wegens te weinig vraag.
 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 december 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Hoofd van gezondheidszorg voor de Britse Royals is pro-homeopathie / Nepdokter gearresteerd die het gemunt had op “goedgelovige” Mexicanen.

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.