UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Schaamteloze reclame

Hans van Maanen schrijft in Het Parool van 29 maart: “De kortstondige vrijage van het Koningin Wilhelminafonds (KWF) met de alternatieve geneeskunde, zo’n twee jaar geleden, heeft nog een paar lelijke buitenechtelijke kindjes opgeleverd.” Hij doelt o.a. op een televisiedocumentaire van Kees Braam, vertoond bij RTL4, waarin drie kankerpatiënten ten tonele worden gevoerd die zich […]

Hans van Maanen schrijft in Het Parool van 29 maart: “De kortstondige vrijage van het Koningin Wilhelminafonds (KWF) met de alternatieve geneeskunde, zo’n twee jaar geleden, heeft nog een paar lelijke buitenechtelijke kindjes opgeleverd.” Hij doelt o.a. op een televisiedocumentaire van Kees Braam, vertoond bij RTL4, waarin drie kankerpatiënten ten tonele worden gevoerd die zich niet hebben neergelegd bij hun ‘doodvonnis’, maar actief de strijd tegen de ziekte zijn aangegaan, onder meer met een alternatieve behandeling. Hoewel ze ook de reguliere behandeling ondergaan staan ze zeer kritisch, soms zelfs argwanend tegenover de behandelaars. Die kritiek geldt echter niet de basisarts E.Valstar een goede bekende van de VtdK, die beweert met voedingssupplementen en het beruchte houtsmullerdieet kanker te kunnen behandelen. Hij komt verscheidene malen uitgebreid in beeld om propaganda voor zijn methode te maken. De patiënten zijn ervan overtuigd dat ze nog leven dankzij de ‘kankerremmers’ van Valstar, hoewel twee van de drie inmiddels een recidief van hun ziekte hebben gekregen. Het KWF subsidieerde de film met fl. 25.000.- maar is achteraf blij niet op de aftitelrol voor te komen. “Een bijna schaamteloos reclamefilmpje”, aldus Hans van Maanen.

 

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 januari 2018

Uit onderzoek van de Yale University blijkt dat kankerpatiënten die alternatieve therapieën doen, een grotere kans lopen te overlijden.

artikelen - 01 juli 2014

In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.

artikelen - 27 mei 2014

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in een kort geding aangespannen door de Haagse zakenman Pluut grotendeels gelijk gekregen.