UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 03 maart 2017

SBS6 Undercover betrapt kwakzalvers Broekhuyse en Crijns

Middels een verborgen camera-actie heeft SBS-programma Undercover met hulp van de VtdK twee kwakzalvers betrapt.

SBS6 Undercover betrapt kwakzalvers Broekhuyse en Crijns

Foto: www.youtube.com

Twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) hebben zich vermomd en omhangen met verborgen camera’s als kankerpatiënt laten behandelen door twee beruchte kwakzalvers. De opnamen zijn gemaakt voor het tv-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman dat op zondagavond 5 maart op SBS6 (21.25 uur) is uitgezonden (zie hier de uitzending en hier het persbericht). In dit programma ontmaskeren Stegeman en zijn team op een journalistieke manier “duistere zaken”.

De twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, arts en oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Menso van Meeteren en anesthesioloog Catherine de Jong, gingen in oktober 2016 vermomd en begeleid door een SBS6-medewerker naar de praktijken van respectievelijk Roger Crijns in Leidschendam en René Broekhuijse in De Meern, met verborgen camera’s in tas en jas.

De voormalige arts Broekhuyse is een bekende van de vereniging. Hij was een van de behandelaren van actrice Sylvia Millecam. Hij zag de borsttumor bij Millecam met zijn onzinnige bioresonantietest (VegaTest) aan voor een bacteriële infectie en ontkende zo de aanwezigheid van kanker. De Hoge Raad handhaafde in 2013 de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam dat hem ruim een jaar daarvoor tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken had veroordeeld omdat hij de actrice reguliere behandeling had onthouden. Broekhuyse was in 2007 al uit het BIG-register geschrapt.

Onzinnige bloedkristallisatietest

Voormalig huisarts Crijns afficheert zich als antroposofisch arts en past vreemde alternatieve technieken toe die hij gebruikt om bijvoorbeeld een diagnose te stellen zoals de onzinnige bloedkristallisatietest. Crijns is een adept van de uit het ambt gezette Duitse arts Ryke Geerd Hamer. Zijn Germaanse Geneeskunde gaat ervan uit dat kanker wordt veroorzaakt door een emotionele shock, een traumatische ervaring of een conflict. Wanneer dat conflict wordt opgelost, verdwijnt kanker als sneeuw voor de zon. Reguliere kankertherapie zoals chemokuur is daarom niet nodig, vindt Hamer met in zijn kielzog Crijns.

Bestuurslid Van Meeteren ging op bezoek bij Crijns in Leidschendam/Voorschoten en bestuurslid De Jong naar René Broekhuijse in zijn praktijk De Nieuwe Ham in De Meern. Van Meeteren, vermomd met een pruik en fraaie bakkebaarden, speelde de liefdevolle vader van een net ontslagen zoon van 45 bij wie net leverkanker was ontdekt. Vader en zoon hadden zich behangen met verborgen camera’s, in een handtas en in de knoop van de jassen. Crijns reageerde voorspelbaar. De kanker kwam door het ontslag van zijn zoon, zo liet hij weten waarna hij uitgebreid kond deed van teksten uit een boek over de Germaanse Geneeskunde. Hij schreef vervolgens een recept uit voor vitaminepillen.

Catherine de Jong kondigde zich bij René Broekhuijse aan als 63-jarige patiënte bij wie een niet-uitgezaaide geïsoleerde tumor was ontdekt in de lever en waarvan de chirurg meende dat deze prima operabel zou zijn. Een journaliste van SBS6, ook voorzien van camera’s, ging mee als verontruste dochter. Broekhuijse reageerde vergelijkbaar met zijn behandeling indertijd van Sylvia Millecam. Ook nu ontdekte hij al snel met zijn Vega-apparaat dat bij De Jong geen sprake was van een tumor maar van een lage weerstand, waardoor infecties ruim baan krijgen. De VegaTest is een elektromagnetische “meting” waarbij met een zilveren meetelektrode op de huid in de hand wordt gedrukt. Wat er wordt gemeten, is volstrekt onduidelijk.

Tumoren als ontstekingen?

Broekhuijse, zo liet hij De Jong weten, oordeelde dat de helft van de tumoren die in het reguliere circuit worden ontdekt, ontstekingen zijn, abcessen die zijn veroorzaakt door een “primitieve” bacterie. Bij De Jong zou dit vermoedelijk het geval zijn. Eerst maar eens zeven weken met alternatieve medicatie om die lage weerstand in het lichaam op te krikken, zo adviseerde Broekhuijse De Jong, waarna hij haar een ampul met biobiotica voorschreef die met behulp van zijn Ultra Moleculaire Frequentie therapie precies was afgestemd op de “gemeten” ontsteking. Zo’n bacterie-infectie is een hardnekkig geloof. In de uitzending meldt Broekhuijse dat “Millecam helemaal geen kanker had, maar een ontsteking van een primitieve bacterie.”

Broekhuijse heeft in 1960 een boek geschreven over zijn bacterie-onzin onder de pakkende titel “Van meteoriede implosie tot bacterioide implosie.” (sic)  De Jong en Van Meeteren zijn ongeveer een klein uurtje bij hun “alternatieve behandelaars” geweest. Alberto Stegeman van Undercover volgde hun gesprekken in de spreekkamers op afstand. Stegeman heeft na afloop van de gesprekken beide kwakzalvers geconfronteerd met de tv-opnamen die waren gemaakt en heeft beide behandelaars erop gewezen dat ze kwakzalverij bedrijven. Stegeman heeft inmiddels de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alle gemaakte camera-opnamen overhandigd in de hoop dat die gaat optreden tegen beide heren.

Het programma Undercover in Nederland stelde eerder kwalijke handelingen van kwakzalvers aan de kaak. In 2013 bezocht het team van Stegeman het behandelcentrum Energy Healing van Jacob Duursma in Veldhoven met verborgen camera’s. Hij denkt kanker te kunnen genezen met bioresonantietechnieken. In 2014 deed het Undercover-team de toenmalige praktijk van de homeopathische arts Jan Roxs in Paterswolde aan. Roxs meent de spier- en zenuwziekte ALS te kunnen behandelen met homeopathische middelen. In maart 2015 schrapte het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen Roxs voor een jaar uit het BIG-register. In die periode mocht hij niet als arts werken maar wel als homeopathisch behandelaar.

UPDATE 06-03-2017 

De beroepsvereniging van antroposofische artsen NVVA heeft Roger Crijns direct na bekijken van de Undercover-uitzending geroyeerd als lid omdat de NVAA  “op geen enkele manier geassocieerd wil worden met artsen die op deze wijze handelen.” Ook is hem zijn certificaat antroposofisch arts ontnomen.

UPDATE 18-07-2017

Inspectie stopt onderzoek naar Roger Crijns
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar onderzoek naar de activiteiten van de pendelende huisarts Roger Crijns gestaakt. Crijns heeft zichzelf uitgeschreven uit het BIG-register en zijn werkzaamheden in de zorg beëindigd, geeft de IGZ als verklaring tegen Omroep West.

Menso Westerouen van Meeteren, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die in vermomming op bezoek ging bij Crijns, gevolgd door een verborgen camera van het tv-programma Undercover in Nederland, is verbaasd. Hij vindt dat de IGZ zich er erg gemakkelijk vanaf heeft gemaakt. ‘Het gaat erom dat deze meneer dan ook daadwerkelijk geen patiënten meer behandelt. Of hij wel of niet in het BIG-register staat ingeschreven, daar trekken mensen in dit soort kringen zich weinig van aan, zo leert de ervaring, helaas’, aldus Van Meeteren tegen Omroep West. Van Meeteren was oud-seniorinspecteur bij de IGZ.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 26 juli 2022

Twintig jaar na de dood van Sylvia Millecam stortten twee betaalzenders zich met documentaires op het medium Jomanda.

artikelen - 10 februari 2021

Faye el Maknouzi, afgestudeerd basisarts aan de VU, verlaagt zich tot darmspoelen en bioresonantie.

artikelen - 08 januari 2021

Voormalig arts René Broekhuyse, berucht van de Millecam-affaire, bestrijdt het coronavirus met ingestraalde suikerkorrels. De IGJ doet niets