Rommelaar Fred Bisselink opgepakt voor kwakzalverij

De politie heeft maandag 19 mei Fred Bisselink aangehouden. De 52-jarige man uit Huissen, die zich afficheert als reumatoloog en arts, wordt ervan verdacht medische handelingen te verrichten waarvoor hij niet bevoegd is.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 1 jun 2014
Bisselink, die geen arts is en niet in het BIG-register is ingeschreven, zou een kerngezonde 65-jarige vrouw in China hebben laten opereren voor door hem geconstateerde borstkanker. In China zou niet alleen een `kwaadaardige´ tumor zijn verwijderd, ook zouden `kankerwerende matjes´ in beide borsten van de vrouw zijn gezet. En passant werd schildklierkanker ontdekt en behandeld met een drankjeskuur. Bisselink heeft de vrouw in zijn kliniek Medisch Center Sanit in Huissen ook enkele malen geopereerd in de hals, zonder enige kennis van zaken.
 
Bij een controle in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem werden bij de vrouw geen kankercellen ontdekt. Ook matjes werden niet in haar lichaam aangetroffen. De vrouw heeft Bisselink voor de kankerbehandeling 150.000 euro betaald. Zij moest een deel hiervan storten op een rekening in Thailand. De echtgenote van Bisselink, die nu zo'n zes jaar in Nederland woont, komt uit Thailand. Zij heeft een soort van beautysalon in hetzelfde pand als zijn kliniek.

De behandelde vrouw heeft in februari aangifte gedaan tegen Bisselink. Het Openbaar Ministerie is toen met een onderzoek begonnen. Sindsdien hebben zich nog drie andere patiënten bij de politie gemeld. In maart vertelden twee voormalige werknemers van de kliniek Omroep Gelderland TV stuitende verhalen over de behandelingen van Bisselink die vaak resulteerden in vreemde littekens en brandblaren, vertelden ze de verslaggever. Ook meldde Omroep Gelderland de behandeling van een uitbehandelde mannelijke kankerpatiënt die op advies en in aanwezigheid van Bisselink in Bangkok een speciale `chemokuur´ heeft gekregen. De man is in Bangkok overleden. Zijn familie heeft aangifte gedaan tegen Bisselink.

Het OM verdenkt Bisselink van mishandeling, oplichting, en valsheid in geschrifte. Ook wordt hij verdacht van overtreding van de Geneesmiddelenwet en de Wet BIG, laat het OM weten. De politie heeft de woning van Besselink en zijn bedrijfspand in Huissen doorzocht. Er zijn computers, hard disks en medicijnen in beslag genomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de man vorig jaar al verboden zichzelf 'medical doctor' te noemen. De Huissenaar beweert echter dat hij een doktersdiploma in China heeft gehaald. Bisselink deed meer dan tien jaar geleden al van zich spreken, toen hij beweerde financiers geronseld te hebben die de Arnhemse voetbalclub Vitesse uit zijn geldnood zouden kunnen helpen. Dit bleek een verzinsel.

Lees ook