UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 06 november 2023

Blauw licht verblindt Thomas van Doorn van Your Health Concept

Enkele Your Health Concept-adviezen van Thomas van Doorn: ‘s ochtends buiten lopen, binnen blauwarme lampen, vet eten als een oermens.

Blauw licht verblindt Thomas van Doorn van Your Health Concept

Foto: Your Health Concept van Thomas van Doorn

De dertigjarige Thomas van Doorn hockeyde vele jaren geleden bij HC Bloemendaal en in Jong Oranje, hij studeerde een jaartje fysiotherapie en volgde een paar kwakcursussen orthomoleculaire voeding. Daar heeft hij de medische ‘kennis’ opgedoken die hem in staat stelt een ‘3 maanden durende vooropleiding te geven waarin je meer leert dan wat de meeste zorgprofessionals in hun hele leven oppikken’, pocht hij op de website van zijn bedrijf Your Health Concept.

Om cursisten binnen te slepen, voegt Van Doorn hieraan toe: ‘Word een leider in het begrijpen en oplossen van chronische klachten die in de reguliere zorg als ongeneeslijk worden beschouwd.’ Het doel van zijn opleiding is ‘het creëren van deze leiders, een generatie van gezondheidsprofessionals die het voortouw kunnen nemen in het transformeren van de gezondheidszorg’, citeren we de coach/therapeut uit Houten waar hij woont en zijn bedrijf/’behandel’-kamer runt.

Hij doet dit samen met zijn vriendin/mede-eigenaar Myrlon van Ravensteijn die bijklust als BIG-geregistreerd tandarts in een praktijk in Den Bosch, enkele dagen in de week. Zij gaat net als Van Doorn kwakzalvend door het leven en heeft zich toegelegd op de holistische ‘geneeskunde’ en combineert – we citeren – ‘haar academische achtergrond met een orthomoleculaire en quantum (?, red.) biologische denk- en behandelwijze.’

Zijn hoogmoed, bluf, is soms grenzeloos. In een YouTube-filmpje vertelt Van Doorn in een gesprek met fysiotherapeut Gene Smeets, ook niet vies van alternatieve zaken, de (darm)ziekte van Crohn te kunnen genezen ‘na een gedegen anamnese vergelijkbaar met die van een MDL-arts’, horen we de nep-‘dokter’ uit Houten in het interview zeggen. Voor de volledigheid: een mdl-arts doet al gauw tien jaar over zijn universitaire studie, de medische kennis van hockeyer Van Doorn beperkt zich tot een paar dagcursussen.

‘Expert’

Van Doorn kwalificeert zichzelf als een soort Einstein, Planck, Bohr, Schrödinger of Heisenberg en noemt zich zelf ‘expert op het gebied van de kwantumbiologie’, soms als ‘mitochondrieel’ expert. Hij hoort zichzelf graag praten en laat zich vaak interviewen; op internet zijn vele YouTube-filmpjes te vinden waar hij zijn ‘medische’ kennis ten toon spreidt en waarin hij probeert zijn ‘kwantum’-kennis in nietszeggende, dikdoenerige flauwekulteksten enig wetenschappelijk cachet te geven; hij lardeert ze ook nog eens met medische termen.

Twee jaar geleden werden Van Ravensteijn en Van Doorn geïnterviewd door orthomoleculair Oersterk-eigenaar Richard de Leth, ooit basisarts maar nu een goed verdienende verkoper van vooral supplementen. We hebben op deze website al eens geschreven over deze commerciële strapatsen van De Leth. Het interview heeft Van Doorn meer naamsbekendheid gegeven: De Leth heeft 130.000 volgers op Instagram, tegenwoordig de maat der dingen; Van Doorn is een kleine krabbelaar en komt niet verder dan elfduizend volgers.

We vermelden hier enkele samenvattende uitlegzinnen, gebaseerd op dit interview. Kwantumbiologie is een mix tussen geneeskunde en natuurkunde. Van Doorns uitleg gaat over een astronaut die na een ruimteverblijf zonder zwaartekracht terugkomt met ontkalkte botten. Ofwel: het doorbreken van natuurkundige wetten heeft gevolgen voor de gezondheid. Kwantumbiologie kijkt naar die invloed.

En dan komt het onbewezen geklets. De moderne mens – vaak lang achtereen binnen verblijvend, ook nog eens in kunstlicht – heeft vaak te maken met een verstoord nacht/dag-ritme (licht), een verstoorde biologische klok. Hierdoor verandert de productie van tig hormonen als serotonine en groeihormoon, legt Van Doorn uit. Hij schudt achteloos acht verschillende eiwitten/hormonen uit zijn mouw met als boodschap dat de hormoonbalans niet langer ‘normaal’ is. ‘Licht is belangrijker voor je gezondheid dan voeding’, poneert Van Doorn als stelling. Waarna de aap uit de mouw komt: Van Doorn gelooft in de ‘gezonde’ oermens die in zijn ogen niet alleen een gezond oerdieet – vlees – naar binnen werkte maar die ook niet werd blootgesteld aan kantoorlicht.

Hormoonproductie

We zijn geen ‘gezonde’ oermensen meer, is zijn boodschap. Door binnen te zitten onder bijvoorbeeld led-lampen met een specifiek lichtspectrum krijgt het lichaam het idee dat het middag is. Dit resulteert in een ‘verkeerde’ (ongezonde) hormoonproductie.

Van Doorn en Van Ravensteijn geven in het interview met De Leth adviezen hoe die (vermeende) stressvolle onbalans te corrigeren. Zo moeten we dagelijks 15 minuten naar buiten het ochtendlicht in, dat zou qua lichtspectrum bijzonder zijn; in de loop van de dag moeten we nog een keer naar buiten, zo’n 30 minuten. Maar ook daarmee zijn we er niet: voordat het donker wordt moet er opnieuw vijftien minuten buitenlicht worden opgesnoven om voldoende hormonen als serotonine te maken.

Buitenlicht is gezond, maar nog belangrijker – gezonder – is het blokkeren van kunstlicht binnen, vertelt Thomas van Doorn Oersterk-eigenaar De Leth, die is vergeten af en toe kritische vragen te stellen. Van Doorn adviseert een bril die het blauwe licht van het computerbeeldscherm uitfiltert. Ook moeten we gloeilampen aanschaffen, die stralen minder blauwlicht uit. Kunstlicht is er pas 130 jaar, we – de oermens – zijn er niet voor gemaakt, laat mitochondrieel ‘expert’ Thomas van Doorn weten in een YouTube-interview met Steven de Oude, lifecoach of zoiets.

En dus moet het licht in de ijskast uit. Niet alleen kunstlicht doet ons de das om, de moderne mens eet verkeerd, te veel foute groentes en fruit in de verkeerde seizoenen. Het eten van seizoens-groenten en -fruit is belangrijk om de voorkomen dat het dag/nachtritme op hol slaat waarna een uitleg volgt over een banaan die hier niet groeit in de winter; eet je die wel, uit Peru bijvoorbeeld, dan krijgt onze biologische klok een verkeerde mededeling – uit Zuid-Amerika – waardoor de hormoonbalans verstoord raakt.

Fijntjes glimlachen is het enige antwoord op deze onbewezen kletspraat.

Giel Beelen

Warhoofden trekken warhoofden aan. Twee jaar geleden interviewde Giel Beelen in een podcast de twee YourHealthConcept-eigenaren. Het interview is te vinden op de kukuru-website van Beelen en op de website van het bedrijf van de twee. We hebben toen al eens over de weggezweefde Beelen geschreven. Ook in dit interview komt er een waterval aan woorden uit de mond van Van Doorn; quasi-wetenschappelijk getinte teksten lardeert hij met serieuze zaken als de naam van het onuitspreekbare huid-eiwit ‘filaggrine’ en kreten als ‘evolutionaire celbiologie’.

Van Doorn en Van Ravensteijn zijn niet de enigen die het blauwlicht-idee als waarheid hun huis hebben binnengesleept. Er zijn meer mensen die er hun geloof van hebben gemaakt of het als verdienmodel hanteren; in de boekwinkel liggen goedkope leesbrillen met een blauw licht filter, om beter te kunnen slapen. Apple meldt dat zijn iPhone, iPad en Mac zijn uitgerust met een filter ‘die het blauwe licht vermindert en een gele gloed over het scherm legt, een optie die heet ‘Night Shift’ heeft en het is aan te raden’, adviseert het bedrijf.

Blauwlicht filterende brillen om mee buiten te lopen zijn in verschillende kleuren en tinten te koop, leert een google-zoektocht. Het is een hype onder influencers die oranje getinte brillen dragen om ‘goed’ te slapen.

Kwakzalverbestrijder/journalist Adriaan ter Braack heeft recentelijk – onder het pseudoniem Sjamadriaan – een nieuwsbrief over deze hype geschreven, onder de kop ‘Pseudowetenschap door een gekleurde bril’. In het stuk verwijst hij fijntjes naar een in augustus dit jaar gepubliceerde overzichtsstudie van Australische onderzoekers van de University of Melbourne. 17 onderzoeken met honderden mensen vormen de basis van deze studie, met als conclusie: ‘Mensen gaan niet beter slapen met een bril die blauw licht blokkeert.’

Van Doorn hoor je er niet over, zijn enige antwoord is het blokkeren van Ter Braack op zijn twitter-account.
De webredactie heeft Van Doorn een aantal van zijn beweringen voorgelegd en gevraagd om de wetenschappelijke onderbouwing daarbij. Deze actie heeft niet geresulteerd in een serieuze reactie uit Houten. Van Doorn komt niet verder dan arrogant te antwoorden dat hij onze vragen niet begrijpt en dat de e-mail van de webredactie warrig zou zijn en vol taalfouten. Kul.

Vragen aan Van Doorn

We laten onze vier vragen – van de trits die er zijn te stellen aan Van Doorn – de revue passeren:

– Van Doorn meldt in een blog op zijn website dat mensen met een moderne Westerse levensstijl een te hoge deuteriumconcentratie in het lichaam hebben; de oorzaken: we bewegen nu weinig, we krijgen te weinig zonlicht en krijgen een overdosis kunstlicht en eten veel bewerkte voeding. De deuteriumconcentratie in de mitochondriën stijgt hierdoor, cellen raken beschadigd en dit resulteert in een stijgend aantal chronisch zieken, aldus Van Doorn in een lang exposé vol herhalingen op zijn website.

De ‘therapeut’ levert er echter geen wetenschappelijke bewijzen voor. Hij komt met niet onderbouwde oplossingen als ‘naar buiten gaan’ en ook in de wintermaanden groene groentes eten. Dit zou resulteren in een lagere deuteriumconcentratie. Ook ‘gezonde vetten’ uit kokosolie en extra virgin olijfolie – wel biologisch – zouden volgens hem deuterium ‘verwijderen’.

Het Voedingscentrum denkt hier, op basis van een stapel serieuze wetenschappelijke literatuur, geheel anders over en waarschuwt voor het eten van kokosproducten; er zit meer verzadigd vet in dan in olijfolie of zonnebloemolie. ‘Het is niet erg om af en toe gebruik te maken van kokosolie, maar er wordt geadviseerd dit niet te vaak te doen. Als je dit wel doet, kan een verhoogd cholesterol het gevolg zijn. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten’, meldt het centrum op zijn website.

Ook het drinken van deuterium-arm water zou gezondheidsvoordelen hebben, schrijft Van Doorn. Het bedrijf Preventa uit Hongarije produceert deuteriumarm water; het is op enkele Nederlandse alternatieve websites te koop. Ook dit drinkadvies van Van Doorns is nergens op gebaseerd. In PubMed zijn weliswaar enkele muizenstudies te vinden die deuteriumarm water krijgen te drinken maar meer bewijzen zijn er niet. De studies zijn van Hongaarse onderzoekers. De nieuwsbrief van Tufts University in Boston concludeerde twee jaar geleden dat er geen klinische studies zijn en dat het drinken van deuteriumarm water daarom onzinnig is.

Van Doorn, hierop gewezen, reageert niet.

Foliumzuur

Ditzelfde geldt voor het kwalijke advies van vriendin/tandarts Myrlon van Ravensteijn op de YourHealthConcept-Facebookpagina. Ze meldt: ‘Wist je dat er een optimale periode is om zwanger te worden en te bevallen? En dat je geen foliumzuur hoeft te slikken’, onder het kopje: ‘Adviezen die je niet krijgt op het consultatiebureau, gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke onderbouwde informatie’, schrijft ze.

Ook hier denkt de (medische) wetenschap anders over. Het Voedingscentrum adviseert op zijn website: ‘Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn krijgen het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger zijn. Zij kunnen daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij hun kind verkleinen.’ De website DeVerloskundige.nl sluit zich hierbij aan.

Het team van YourHealthConcept bestaat nog uit een derde persoon, ‘psychosociaal’ therapeut Ruud Elfers, voormalig gymleraar. Hij beweert in een filmpje op de Instagram-pagina van het bedrijf dat patiënten met een auto-immuunziekte binnen een half jaar van hun klachten af zijn als ze alleen vis en vlees gaan eten en geen koolhydraten. ‘En dat is echt zo’, aldus Elfers in het filmpje.

Een bizar advies; lees de website van het Voedingscentrum erop na. Van Doorn – dit per e-mail voorgelegd – reageert niet.

Nascholingscursus

Thomas van Doorn scoort desalniettemin in alternatieve kringen. Niet onvermeld mag blijven dat de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV) vijf accreditatiepunten heeft toegekend voor een nascholingscursus eind januari volgend jaar, georganiseerd door de Amsterdam School for Integrative Medicine. Van Doorn gaat die dag een lezing houden, samen met Willemijn Bos, eens dermatoloog maar tegenwoordig mind body/energy-coach. Het thema: ‘Licht als bron van gezondheid, op zoek naar de onderliggende huidlagen’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 14 oktober 2021

Giel Beelen verkoopt het kruidenextract Shambala, maar weet niet hoeveel er in een druppel zit. ‘Verbied het’, zeggen farmacologen.

artikelen - 09 augustus 2021

OERsterk is het orthomoleculaire verdienmodel van bijna-arts Richard de Leth, tientallen door hem gecertificeerde coaches volgen hem.

artikelen - 25 september 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Vaccinatieweigeraars zorgen voor uitbraak mazelen VS / Oostenrijkse osteopaat aangeklaagd wegens aanranding.