UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 19 februari 2024

Rogier Zwijsen van Ars Biomedica bioresoneert er lustig op los

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

Rogier Zwijsen van Ars Biomedica bioresoneert er lustig op los

Foto: Rogier Zwijsen van Ars Biomedica Bron: https://www.youtube.com/watch?v=3dfE3KQGe9E&t=300s

In de behandelruimte van ‘natuurgeneeskundige’ Rogier Zwijsen in Driebergen struikel je  over de ‘wonder’-apparaten met curieuze namen als Metatron Hunter, BFD, Marcello, Spooky2, Tesla Lights  en LightForce EX. Het meeste bizarre apparaat is de multi-wave-oscillator, twee metersgrote elektromagnetische spoelen met daartussen de stoel voor de patiënt; opgesloten tussen de spoelen brengen die het ‘energieniveau in de organen weer in balans’, is de claim zonder bijvoorbeeld een uitleg over wat wordt bedoeld met energieniveau.

De apparaten van Zwijsen zijn terug te vinden in de lange lijst Rare Apparaten van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp. Ze hebben alle vernietigende labels meegekregen zoals fantasie, bedrog en misleiding. Rogier Zwijsen hoor je er niet over. De therapeut geeft geen antwoorden op vragen die de webredactie hierover heeft gesteld, uit lijfsbehoud vermoedelijk: er is geen wetenschappelijk bewijs dat zijn bioresonantie-apparaten werken.

Rare behandelingen

De afgelopen jaren hebben zich met enige regelmaat patiënten gemeld bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij met klachten over de rare behandelingen van Zwijsen en de hoge kosten ervan, soms duizenden euro’s. Zijn bedrijf Ars Biomedica houdt zich bezig met ‘biologische geneeskunde’. Zwijsen heeft het over ‘onze kliniek’, een merkwaardige aanduiding voor een garage-achtige werkruimte met tientallen kwakzalverij-spullen waarvan de meeste zijn gebaseerd op bioresonantie, een fysisch verschijnsel dat de reguliere geneeskunde mijdt omdat elke onderbouwing ontbreekt.

De therapeut noemt zich klinisch psycholoog en is  35 jaar geleden door enkele bekende mediums binnen de vereniging ODV (Orde der Verdraagzamen) opgeleid tot trance medium’, lezen we op een website waar reclame wordt gemaakt voor een boek over Rogier Zwijsen. Het boek, bijna zeven jaar geleden geschreven door zijn in yoga gespecialiseerde partner, gaat over Zwijsens bijna-doodervaring na een bijna fatale hersenvliesontsteking. 

De medium-orde ODV is  een tamelijk onbekende club van vage en rare lieden, precies in lijn met Zwijsen zelf. De ‘natuurgeneeskundige’ uit Driebergen zweeft al vele jaren door de wereld. Samen met zijn partner beheert hij sinds zijn twintigste de ‘spirituele en mystieke’ school de Gouden Ankh. Deze ‘school’ organiseert vierdaagse retreats met ‘prachtige meditaties, oefeningen en een ceremonie met sound healing en eventueel gebruik van plant medicines’, is de belofte op de website van de ‘school’. 

De Gouden Ankh

Op de website van de al dertig jaar ‘bestaande’ (door hem opgerichte ?, red.) ‘school’ staat een onbegrijpelijke uitleg over het werkterrein. Het woord ‘mafkees’ dringt zich op, na lezing ervan. We citeren letterlijk: ‘De Gouden Ankh is een pad van initiatie en inwijdingsweg dat zijn oorsprong vindt in het oude Atlantis en Egypte, het heeft zich ontwikkeld tot een enorme groep entiteiten die zich bezighouden met deze weg van verlichting. Via het medium in ons midden – Rogier Zwijsen – maken wij contact met de leraren en meesters van de Gouden Ankh. Wij creëren en organiseren in samenwerking; openbare – en privé channeled readings (trance-lezingen), meditatie lessen, healingen, rituelen, ceremonies, cursussen en persoonlijke trainingen.’ We lezen verder: ‘Zo was er de afgelopen jaren een uitgebreide training over het met geestelijke energie helen en genezen van mensen met bijvoorbeeld kanker, ME of jeugdtrauma’s.’

Zwijsen afficheert zich als ‘geneeskundige’ maar heeft geen medisch getinte scholing/opleiding. In zijn praktijk in Driebergen belooft hij desalniettemin vaak radeloze patiënten met zoiets als chronische Lyme, na een lang traject te hebben doorlopen door de reguliere sector, te kunnen genezen. Bioresonantie is daarbij zijn belangrijkste ding. Zijn technische speeltjes hebben beeldschermen waarop ‘ingewikkeld’ ogende plaatjes en ‘indrukwekkende’ grafieken verschijnen die iets zouden  vertellen over de diagnose en over te volgen behandelingen. Een teken aan de wand is dat zijn apparaten niet terug te vinden zijn in reguliere ziekenhuizen en in artsenspreekkamers. Ze zijn onzinnig, er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor de werking (en effectiviteit) ervan bij welke aandoening dan ook.

Een behandeling bij zwever Zwijsen bestaat uit een sluip- en kruiptocht door een ratjetoe aan bioresonantie- en frequentie- en fotonenapparaten. Op zijn website schrijft hij: ’Wij bij Ars Biomedica achterhalen met onze apparatuur wat de oorzaken zijn en wat de weg terug is naar zelfgenezing. Al meer dan 25 jaar helpen we patiënten in een rolstoel om weer te kunnen lopen. Onze patiënten met cognitieve klachten zijn weer aan het werk.’

Uiteenlopende klachten en ziekten

‘In onze kliniek behandelen we mensen met uiteenlopende klachten en ziekten met effectieve therapieën.’ Het gaat, zo lezen we op Zwijsens website, om aandoeningen als ‘kanker,  allergie en intoleranties, stress en depressie, migraine en hoofdpijn, auto-immuunziekten, longen en KNO, nieren en blaas, hart en vaten, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, gynaecologische aandoeningen, psychische aandoeningen.’ Een gotspe.

Op zijn website legt hij uit hoe een en het ander in zijn werk gaat. Bij het eerste bezoek wordt met een Hunter Metatron-scan een ‘analyse’ gemaakt van de organen en/of lichaamsdelen die de meeste klachten geven. De Metatron Hunter bodyscan is een zeer geavanceerd systeem, pocht ‘natuurgeneeskundige’ Zwijsen. ‘U zit ontspannen op een stoel met vóór u een computerscherm en een speciale koptelefoon op. U voelt niets van de meting. Het systeem kiest zelf, op basis van een vergelijking tussen de database en uw testresultaten, welke organen en systemen het meeste uit balans zijn. En maakt hiervan een scan. Op het computerscherm voor u ziet u de gescande organen en systemen en het resultaat van de meting.’

De scan toont waar de grootste problemen zitten, die hij vervolgens bij zijn behandeling gebruikt met de Hunter Metatron en met andere bioresonantie-apparaten, waar de aanduiding ‘frequentietherapie’ aan wordt gehangen, apparaten die precies zouden zijn af/in te stellen op de frequentie van de kwade pier, de frequentie die precies gekoppeld/uitgedokterd is op de infectie, door een virus/bacterie.

Scan

Hij schrijft dat ‘alle organen en lichaamsweefsels zoals darmweefsel, hersenweefsel, hart en bloedvaten’ met de scan in kaart kunnen worden gebracht. De scan kan infecties of ontstekingen ontdekken die zijn veroorzaakt door bacteriën, schimmels en parasieten. En ook de ‘belasting’ van zware metalen, toxines en chemicaliën is er volgens Zwijsen mee in beeld te brengen. En dit is niet alles. De wonderscan geeft ook aan welke behoefte er is aan welke voedingssupplementen, homeopathische en plantenproducten en wat de E-smog- en stralingsbelasting is. Ook komt de ‘doorbloeding van hart en vaten en emotionele of mentale blokkades in beeld’, is op zijn website te lezen.

Het lijstje aandoeningen dat Zwijsen kan ‘behandelen’ met zijn apparaten is eindeloos, de Driebergense therapeut draait nergens zijn hand voor om. Hij schrijft op zijn website over het helen van ‘borrelia – Ziekte van Lyme, Chronische pijnklachten, Allergieën & Huidaandoeningen, Stress & depressie, Migraine & hoofdpijn, Reuma & fibromyalgie, Kanker & premaligne, Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, Vermoeidheid & ME’.

De aanpak van chronische Lyme – een toch wel vage aandoening te noemen – is de afgelopen jaren zijn belangrijkste verdienmodel geworden. In een blog van een van zijn patiënten lezen we: ‘Op donderdag, drie dagen na de onheilspellende Tweede Pinksterdag, konden we terecht bij drs. Rogier Zwijsen, een natuurgeneeskundige in Driebergen. En al heel snel gaf zijn apparatuur overduidelijk aan: mijn man had een acute ontsteking in de hersenen. Van een uiterst agressieve bacterie: borrelia – de ziekte van Lyme.’

Chronische Lyme

Zijn bioresonatie-aanpak van chronische Lyme is uiterst succesvol als we Zwijsen mogen geloven. In een YouTube-filmpje vertelt hij dat in 2009 twintig tot dertig procent van de Lyme-patiënten na een behandeling met zijn apparaten hersteld het pand in Driebergen heeft verlaten. Dankzij ‘nieuwe technologie’ en zijn nieuwe apparaten is dit nu 90 procent. Zwijsen vertelt in het zeven jaar oude filmpje dat hij daarom zijn aandacht heeft verlegd naar ‘geneestijd’.  Hij heeft nu nog minstens een half jaar nodig voor ‘succes’.  Dat moet naar enkele maanden, is zijn streven. Zijn behandelingen hebben bijwerkingen, waarschuwt Zwijsen. Bacteriën komen per slot van rekening ‘los’ bij de behandeling en sterven af. ‘Ze moeten worden afgevoerd net als de toxines die ze in loop der tijd hebben gemaakt’, legt hij in het YouTube-filmpje uit.

Een behandeling bij Zwijsen bestaat uit een tocht langs 10 tot 15 apparaten. Hij wil patiënten om de week zien en dat vaak maanden achtereen. Dit kost tijd, in eerste aanleg twee tot drie uur, en daardoor veel geld, erkent hij op zijn website. Duizenden euro’s, wekelijks honderden euro’s voor de gang langs verschillende  apparaten. Daar komen soms tientallen tot honderden euro’s bij voor voedingssupplementen, schrijven klagers bij de vereniging.

Zwijsen heeft op YouTube verschillende filmpjes gezet waarop patiënten tevreden los gaan over hun behandeling bij Ars Biomedica in Driebergen. Ook op een wat meer onafhankelijke review-website prijzen patiënten kwakzalver Zwijsen de hemel in maar worden er ook kritische noten gekraakt.

Enkele voorbeelden:

Bijna een half jaar geleden had ik ernstige vermoeidheidsklachten en last van abnormaal lange hoestbuien. Ik was al eerder in deze praktijk geweest vanwege de ziekte van Lyme en ik vermoedde zelf al dat die weer de kop had opgestoken. En dat klopte inderdaad. En daarnaast werd via een scan duidelijk dat ik verschillende bacteriën in mijn longen had, o.a. Streptokokken. In de praktijk hebben ze veel geavanceerde apparatuur, die allemaal iets anders kunnen bereiken. Al na 2 maanden was mijn Lyme met de helft afgenomen en nog eens 2 maanden later waren de waardes opnieuw met de helft gedaald. En mijn hoesten is vrijwel helemaal over. Ik ben dus heel blij dat ik opnieuw de stap naar deze praktijk heb gezet. Maar ik moet er wel bij zeggen dat het wel veel geld kost. Maar het is zoals ik iemand hoorde zeggen: ik mag dan geld hebben voor een andere auto, maar als ik er niet meer in kan rijden, dan heb ik er ook niets aan.’

Nog een:

‘Ik heb ongeveer 10 jaar Lyme en ben daar eind juni achter gekomen. Na wat zoeken heb ik besloten om bij ARS Biomedica behandelingen te gaan volgen. Momenteel ga ik wekelijks voor een behandeling. De behandelingen hebben mij in combinatie met een streng dieet, fotonentherapie, Chinese kruiden, en homeopathische druppels in ongeveer 4 maanden naar een veel beter energieniveau gebracht en ook de Lyme waardes zijn flink gedaald.’ 

En nog een:

‘ARS Biomedica heeft mij heel erg geholpen. Voordat ik hier terecht kwam ging mijn medische conditie (chronische Lyme, neuroborreliose) in sneltreinvaart achteruit. Ik kon alleen nog met een stok lopen en was vaak afhankelijk van een rolstoel. Mijn energie levels en hersencapaciteit waren permanent op het laagste niveau. De behandelingen hebben ruim twee jaar geduurd, maar uiteindelijk ben ik zodoende opgeknapt dat ik nu aan de universiteit studeer en op mezelf woon. Ik realiseer me maar al te goed dat deze intensieve (zowel fysiek als financieel) behandelingen niet voor iedereen mogelijk zijn gezien de substantiële investering. Zonder financiële ondersteuning van familie had ik er ook niet aan kunnen beginnen. Al met al heeft het veel tijd, geld en energie gekost, maar wat ik ervoor terug heb gekregen is wat mij betreft onbetaalbaar. ARS Biomedica heeft me geholpen weer een zelfstandig leven te kunnen leiden.’  

Nog een:

‘Ik ben weer zo blij met deze praktijk! Jaren geleden behandeld voor chronische ontstekingen en nu adequaat geholpen na een galsteen aanval. Een week later helemaal vertroeteld met bioresonantie, tesla coil, laser acupunctuur en nog meer. Heerlijk!’ 

Patiënt:

‘Ik moest iedere week komen en rekende daarvoor gemiddeld 500 Euro per keer af. Na 1 maand dus 2000 Euro! Welke chronisch zieke kan dat betalen? De eerste keer knapte ik op, maar daarna merkte ik geen effect meer.’ 

Andere patiënt:

‘Mijn ervaring met vooral Rogier is zeer goed. Zonder hem had ik waarschijnlijk niet meer geleefd. Ik liep bijna 10 jaren met Lyme rond, tot ik bijna niet meer kon functioneren. Door Rogier is mijn levenskwaliteit weer op hoog niveau en kan ik weer alles doen wat ik wil, zelfs urenlang aan een stuk mountainbiken. Dat had ik jaren geleden niet voor mogelijk gehouden. Het heeft me meer dan 10.000 euro in totaal gekost, maar vraag jezelf eens af: wat is gezond leven je waard? En waarom geef je wel gemakkelijker geld uit aan bijvoorbeeld een andere auto of een e-bike?, 

Nog een:

‘Inderdaad mega duur, geen openheid over de ingrediënten van tincturen/supplementen. De behandelingen zijn krachtig maar om nu iedere week of 2 weken tussen de 600-1000 euro te betalen, dan is het snel afgelopen met de pret. Mysterieus personeel, deed mij een beetje aan een sekte denken. Chaotische gang van zaken, niet echt prettig als je al een chaotisch ziektebeeld hebt in een laat stadium.’

Nog een:

‘John heeft chronische lyme. Onlangs is hij gestart met een behandeling bij Ars Biomedica. Wij met ons team willen zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om een steentje bij te dragen, zodat John door kan gaan met zijn behandeling bij Ars Biomedica. We hebben al €12.000 opgehaald voor John maar de kosten bij Ars Biomedica worden steeds hoger.’ 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.

artikelen - 18 juni 2022

Bioresonantieapparaat Bioscan, ook in Nederland in gebruik, werkt niet, oordeelde een Duitse rechter. De uitvinders moeten vanwege bedrog twee jaar de gevangenis in.