Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 18 februari 2006

Rath verliest weer eens een rechtszaak

De internetkoopman van vitamines, door hem aangeprezen als ‘cellulaire geneeskunde’ is door de Almelose rechter op 8 februari 2006 in het ongelijk gesteld. Matthias Rath, die recent met zijn bedrijf verhuisd is van Almelo naar Maastricht, had een geding aangespannen tegen de krant Tubantia, die op 24 februari 2004 melding had gemaakt van Raths problemen […]

De internetkoopman van vitamines, door hem aangeprezen als ‘cellulaire geneeskunde’ is door de Almelose rechter op 8 februari 2006 in het ongelijk gesteld. Matthias Rath, die recent met zijn bedrijf verhuisd is van Almelo naar Maastricht, had een geding aangespannen tegen de krant Tubantia, die op 24 februari 2004 melding had gemaakt van Raths problemen met de Duitse justitie. Hij kwam daar in opspraak wegens zijn omstreden en aangevochten ‘behandeling’ van het inmiddels bezweken kankerpatientje Dominik. Rath vond de artikelen feitelijk onjuist en onnodig tendentieus, maar de rechter oordeelde dat we te maken hebben met een ‘sterk omstreden man en zijn even omstreden methode’. De toonzetting was ‘ingehouden kritisch, maar dat mag’. Aldus de rechter in zijn uitspraak. Rath ontving in het verleden een miljoenensubsidie van de gemeente Almelo en was jarenlang hoofdsponsor van de voetbalclub SC Heracles.

Update (10/03/2006)

Op 30 januari 2006 heeft minister Hoogervorst op vragen van het kamerlid Vendrik gesteld dat hij Raths uitlatingen dubieus en misleidend vindt, maar dat hij over weinig wettelijke middelen beschikt om daaraan een einde te maken. Vendrik had gevraagd of de minister op de hoogte was van Raths schandalige acties en marketing onder Zuid-Afrikaanse aidslijders. De minister zegde wel toe dat hij de komende tijd samen met de Voedsel en Waren Autoriteit zal bezien of er toch mogelijkheden zijn om tegen de bewering die Rath op zijn website doet op te treden.

Een rechtbank in Zuid-Afrika heeft op 3 maart 2006 Matthias Rath verboden om de actiegroep TAC, die tracht aidsremmers goedkoop te importeren naar Zuid-Afrika (waar jaarlijks 200.000 mensen sterven aan aids) te belasteren. Rath, die opereert vanuit ons land, beweerde dat de TAC werd gesponsord door de farmaceutische industrie en beweerde dat zijn eigen vitaminepreparaten effectief zijn tegen aids. Hij beschuldigde de TAC, maar ook de WHO en de regeringen van Engeland en VS van ‘genocide’. Rath, die zijn middelen via het internet te koop aanbiedt, was tot voor kort gevestigd in Almelo, waar hij met veel gemeentesubsidie neerstreek en het geld vervolgens ook gebruikte om de SC Heracles te sponsoren en om te procederen tegen Jan en Alleman. Recent verplaatste hij zijn bedrijf naar Zuid-Limburg. Rath noemt de reguliere aidsmedicijnen ‘giftig’. Hij procedeerde in Zuid-Afrika ook zelf tegen de wetenschapper Hoosen Coovadia, tegen verschillende journalisten en tegen het hoofd van de de lokale afdeling van Artsen Zonder Grenzen, maar begin maart werd bekend dat hij deze aanklachten heeft laten vallen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 10 februari 2022

Een chiropractor voerde een nekmanipulatie uit bij een man. Die kreeg een beroerte en deed aangifte. Het OM vraagt vrijspraak.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.