UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 04 april 2012

Prikprof Keppel Hesselink publiceert alleen in pijnlijk slechte blaadjes

De heer Jan Keppel Hesselink, acupunctuurprikker in Soest en in Bosch en Duin, is niet van de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) weg te slaan.

Prikprof Keppel Hesselink publiceert alleen in pijnlijk slechte blaadjes

Ditmaal vanwege de aandacht die het dagblad Westfalen-Rundschau begin maart heeft besteed aan Keppels pogingen Normast, een voedingssupplement waaraan pijnverdrijving wordt toegedicht, in Duitsland aan de man te brengen. De verslaggever van de krant, met de meeste lezers in Noordrijn-Westfalen, kwam op het idee voor zijn kritische stuk door een persbericht van de Universität Witten/Herdicke, begin maart. Deze bijna failliete privé-universiteit in de buurt van Dortmund, hier vooral bekend en berucht vanwege haar vage, alternatief getinte activiteiten, claimt in dit bericht dat het wondermiddel van Keppel ‘een mijlpaal is in de moderne pijnbestrijding’. Deze borstkloppende kwalificatie wordt in het persbericht toegeschreven aan Keppel Hesselink. De Nederlandse acupuncturist, die zich zelf pijnspecialist noemt, wordt op deze Duitse universiteit aangeduid als hoogleraar, of als ‘professor vom Lehrstuhl für Pharmakologie und Toxikologie’, een leerstoel zonder afdeling want die is jaren geleden opgeheven. Het hijgerige persbericht van de universiteit rept van een belangwekkende publicatie van Keppel Hesselink in het ‘gerenommeerde’ wetenschappelijke tijdschrift Open Pain Journal. De Nederlandse BIG-geregistreerde basisarts heeft het in dit stuk (PDF) over veertig klinische studies waaruit de werking van het middel – dat chemisch door het leven gaat als de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide – zou blijken. Een blik op die studies wijst op kleine aantallen patiënten en een slecht gedocumenteerde aanpak. Keppel Heselink, zo meldt de dagbladjournalist, verwijst voor de goede werking vooral naar ongeveer tweeduizend patiënten met chronische pijn die hem verteld zouden hebben hoe goed het spul werkt tegen pijn en dat het ook nog eens geen vervelende bijwerkingen heeft. Het voedingssupplement, claimt de prikprofessor, versterkt de behandeling van acupunctuur. Revolutionair, meldt het persbericht van de universiteit zelfs.

Keppel gaat zijn promotiecampagne voor het product Normast op 17 april aan het eind normastvan de middag uitdragen op een wetenschapscolloquium van een van de afdelingen van de privé-universiteit.

De Westfalen-Rundschau is in zijn artikel weinig enthousiast over de boodschap in het persbericht. Ach, schrijft de journalist, waar heeft die Nederlandse acupuncturist, met zijn Instituut voor Neuropathische Pijn in Soest, het over. Het dagblad heeft gesproken met de Nederlandse neuroloog Rien Vermeulen, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Keppel Hesselink heeft over het onderwerp nog nooit één artikel gepubliceerd in een peer reviewed medisch tijdschrift, aldus neuroloog Vermeulen. Bovendien, zegt hij, zijn er in de medische literatuur geen studies te vinden waaruit een gunstige werking van Normast zou blijken bij patiënten met pijn. De Duitse journalist krijgt een vergelijkbaar antwoord van een mediahoogleraar van de universiteit van de TU Dortmund die stelt dat de Open Pain Journal een obscuur blaadje is. Wie Open Pain Journal intikt in Google, in combinatie met Citation Index, krijgt als antwoord een nul, met achter de komma nog een paar nullen. Het blad dat wordt uitgegeven door Bentham Science Publishers, met een Europees kantoor in Bussum, kent niemand. Het heeft geen enkele reputatie in medische kringen.

Het Italiaanse bedrijf Epitech in de buurt van Padua produceert Normast. Het Nederlandse bedrijf Ergomax stelt op zijn website vanaf 2010 het officiële verkooppunt te zijn van Normast in Nederland, Duitsland, Luxemburg en België. Op vragen van de Duitse journalist van het dagblad Westfalen-Rundschau ontkent Keppel Hesselink iets te maken te hebben met de producent of met de distributeur van het middel. Op zijn neuropathie-website staat evenwel een link naar de Ergomax-website.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 november 2020

Acupuncturist Jan Keppel Hesselink prikt niet meer, hij ontdekte dat acupunctuur niet werkt.

tijdschrift - 11 augustus 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 2: * Jaarvergadering, pag. 1* Curricula vitae, pag. 2 * Webinar, pag. 4 * Shortlist Meester Kackadorisprijs 2020, pag. 9 * In memoriam Rie Prins, pag. 13 * Openbaarheid BIG-registratie, pag. 15* Correcties et cetera, pag. 28 * Access Bars, pag. 29 * Met het […]

artikelen - 17 april 2018

Edgar Vossen zegt pijnklachten na een chemokuur tegen een stevige prijs te kunnen verhelpen met acupunctuur, yoga en ademhalingsoefeningen.