UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Catherine de Jong | Geplaatst: 17 april 2018

Acupuncturist Edgar Vossen pakt zenuwpijn aan met naaldjes

Edgar Vossen zegt pijnklachten na een chemokuur tegen een stevige prijs te kunnen verhelpen met acupunctuur, yoga en ademhalingsoefeningen.

Acupuncturist Edgar Vossen pakt zenuwpijn aan met naaldjes

Weg met die zenuwpijnklachten na een chemokuur. De Zwolse acupuncturist Edgar Vossen lost dit vervelende probleem op met een acupunctuurnaaldjes, wat yoga en ademhalingsoefeningen, zo meldt hij in een videofilmpje op de website van zijn bedrijf Chemo CleaunUp (CCU). 

Vossen heeft zich voor het filmpje in witte doktersjas gestoken om geloofwaardig over te komen. De acupuncturist, zonder BIG-registratie, vindt zichzelf gespecialiseerd in de behandeling van bijwerkingen van chemotherapie, met name zenuwpijnen. Honderden patiënten (vooral met borstkanker) zou hij hebben behandeld met “fantastische resultaten”, vindt Vossen zelf

Neuropathie is een zeer hinderlijke aandoening van de zenuwen in armen en/of benen die gepaard kan gaan met vermindering (of afwezigheid) van gevoel, met een prikkelend gevoel of met pijn. Er zijn verschillende oorzaken van neuropathie, chemotherapie is er een van. “Chemotherapie laat gifresten achter in het lichaam die zenuwen permanent beschadigen”, luidt de theorie van Vossen. “Met acupunctuur, ademhalingsoefeningen en yoga is het mogelijk om de chemo-resten in het lichaam op te ruimen. De pijnklachten nemen af en het gevoel komt weer terug.”

Vossen maakt de lezer van zijn website eerst aan het schrikken “Dit gebeurt er met het lichaam als de chemo-resten niet worden verwijderd”. Waarna een lijst volgt van in de tijd oplopende klachten, eindigend met een “verdoofd gevoel, geen prikkelingen meer aanwezig. Permanente schade.”

Met zijn priktherapie gaat dit anders, belooft Vossen: “Hoe sneller de chemo-resten uit het lichaam verwijderd worden, hoe kleiner de blijvende schade is. Zorg dus dat je er op tijd bij bent!”

100% onzin

Zijn theorie is 100% onzin. De resten van bij chemotherapie gebruikte middelen worden door de lever afgebroken, de afbraakproducten worden door de nieren uitgescheiden. Behalve genoeg water drinken is er geen zinvolle methode bekend om chemotherapiemiddelen versneld uit het lichaam te verwijderen. Desondanks denkt Vossen het lichaam na een chemokuur te kunnen reinigen, snel zelfs.

Zijn schoonmaakcursussen zijn prijzig. Voor de basiscursus van Chemo CleanUp moet 1590 euro worden neergeteld. Het is een onlinecursus. “Hiermee leer je in 21 dagen om de zenuwpijn als gevolg van chemotherapie te behandelen.” De technieken, zoals ademhalingsoefeningen, yoga oefening en acupunctuurtechnieken, die alle zijn “beproefd in de praktijk”, leer je uit een boekje en met de computer.

Er is ook een uitgebreide cursusvariant: voor 3750 euro huurt Vossen dan een vergaderruimte waar hij een seminar geeft om zijn technieken in levende lijve te demonstreren. Heb je vragen dan kun je 24/7 online contact zoeken. Deze variant wordt volgens Vossen het meest gekozen. “Het naaldenpakket voor thuis wordt naar uw adres gestuurd”, schrijft hij.

Prachtige vergezichten belooft Vossen: “Dat uw neuropathie en andere klachten binnen twee weken met minstens 50 procent zijn verminderd, zelfs opgelost.” Edgar Vossen heeft wervende filmpjes op zijn website staan over “zijn opruimen van chemoresten”. Bovendien: “U kunt met spoed worden geholpen!”

De acupuncturist kent zijn (juridische) grenzen. De volgende disclaimer staat op zijn website: “Chemo CleanUp en haar medewerkers kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die het gevolg is van het uitvoeren van de op deze website beschreven en in de video’s getoonde aanvullende mogelijkheden en/of van het niet inroepen en/of niet opvolgen van deskundig medisch advies.”

Verslag uit de praktijk

Een patiënte met neuropathie wilde zich bij Vossen laten behandelen. Ze stuurde de Vereniging tegen de Kwakzalverij een verslag over wat haar is overkomen. Bij het intakegesprek moest haar partner verplicht meekomen. Ze moest ochtendurine meenemen, de uitslag van dat onderzoek heeft ze nooit gekregen.

Tijdens het intakegesprek bleek de aanwezigheid van de partner van patiënte verplicht te zijn tijdens de eerste groepssessie en twee vervolgsessies, voor uitleg van de behandeling. Het benodigde circusgeld – 3790,00 euro – moest vooraf worden betaald.

Tijdens de eerste sessie in de ochtend werd de theorie achter de behandeling uitgelegd. Ook werd duidelijk dat niet Edgar Vossen maar de partners van de patiënten de behandeling moesten uitvoeren. Van een persoonlijke behandeling, zoals was beloofd, kwam niets terecht: iedereen kreeg hetzelfde behandelschema. ’s Middags mochten de patiënten op de behandeltafels achter in het vergaderzaaltje plaatsnemen en kregen hun partners instructies over het plaatsen van acupunctuurnaaldjes. Ook werd bloed afgenomen door middel van een vingerprik, zonder toestemming of uitleg overigens. Het uiteengezette behandelschema moest drie weken worden gevolgd. Eventuele vragen konden per e-mail worden gesteld of via internet, tijdens een webinar.

Bij de tweede sessie zou het persoonlijke behandelplan worden besproken. Die belofte werd niet nagekomen. Ook hier was een groep medepatiënten aanwezig. Er werden ervaringen van patiënten uitgewisseld. Vervolgens kregen twee patiënten een acupunctuurbehandeling, in aanwezigheid van de rest van de groep. Edgar Vossen had de acupunctuurnaalden los in zijn jaszak zitten, ze werden niet, zoals het bij het gebruik van naalden hoort, direct voorafgaand aan gebruik uit hun steriele verpakking gehaald. Van alle patiënten werd verwacht dat zij zich in aanwezigheid van medepatiënten en hun partners zouden ontkleden en zich in aanwezigheid van anderen zouden laten behandelen.

De patiënte die ons het verslag stuurde, heeft afgezien van verdere behandeling. Terecht. Acupunctuur is een zinloze behandelwijze. Acupunctuurpunten en meridianen bestaan niet. Er is geen enkel bewijs dat acupunctuur een zinvolle bijdrage kan leveren aan het herstel van neuropathie. Bovendien, de kans op herstel van neurotherapie na chemotherapie is zeer groot, ook zonder behandeling. Een soort groepscursus in een vergaderzaaltje waarbij de partners geleerd wordt acupunctuurnaaldjes te plaatsen, is te zot voor woorden.

Verder ter vermaak: acupuncturist Vossen is een meester in polsdiagnostiek. In 2011 deed hij een wereldrecordpoging polsdiagnostiek: polsen voelen met wijs-, middel- en ringvinger en vervolgens diagnosticeren. Zijn poging slaagde: in vier uur tijd stelde de acupuncturist 104 goede diagnoses. De kwalificatie “goede” plakte Vossen er zelf op.

Catherine de Jong

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.