UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 05 september 2023

Osteopathisch borstweefselgeknijp Vlow, om borstkanker buiten de deur te houden, is kul

Natuurgeneeskundige Hanneke Sprenger verdient aan het opleiden van anderen in de Vlow-methode waarbij er in borsten geknepen wordt om de ‘borstgezondheid’ te bevorderen. Een onbewezen methode.

Osteopathisch borstweefselgeknijp Vlow, om borstkanker buiten de deur te houden, is kul

Foto: De Vlow-methode van Hanneke Sprenger werkt niet. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=W14yBAAZrdk

‘Natuurgeneeskundige’ Hanneke Sprenger van het bedrijf Robuste/Lifestream in Amsterdam noemt in een adem twee hulpmiddelen voor een goede ‘borstgezondheid’: borstweefselmassage en medische thermografie. Beide zijn echter kwakzalverij: er is geen wetenschappelijk bewijs dat thermografie werkt bij het opsporen van borstproblemen als kanker; sterker, de opsporingsclaims die eraan worden gehangen zijn volgens radiologen onzin. En naar het medische nut van het masseren van de borsten – het werkgebied van therapeute Sprenger – is nooit onderzoek gedaan.

Toch schrijft de ‘natuurtherapeute’ op haar Facebook-pagina dat haar borstweefselbehandeling preventief werkt en ‘wellicht borstkanker voorkomt en het aantal vrouwen dat momenteel borstkanker krijgt (nu 1:7) drastisch kan verlagen.’ Bah.

We hebben meer dan tien jaar geleden op deze website al eens geschreven over de osteopathische borstknijpbehandeling van Sprenger. De therapeute heeft zich niet laten overtuigen door het webstuk: ze heeft sindsdien tientallen andere ‘knijpers’ opgeleid in haar vlow-therapie.

Merkenregister

Haar bedrijf LifeStream in Amsterdam heeft vlow, de naam van haar aanpak, in 2015 gedeponeerd bij het Europees merkenregister in Brussel, in de categorie ‘therapeutische massage’.

De ‘geaccrediteerde’ opleiding vlow-borstweefselbehandelaar – accreditatie door een kwakorganisatie, red. – duurt vijf dagen; kosten duizend euro. Geaccrediteerden worden opgenomen in een eigen ‘kwaliteitsregister’.

Begin september is er in Huizen weer een cursusweek gepland. Er zijn inmiddels lingerieverkopers die, met een vlow-certificaat in de hand, klanten ongevraagd bestoken met hun valse doorbloeden-claims bij het kiezen van bh’s, collega’s van hen ergeren zich hier aan, melden ze de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Panta Rhei-principe?

De borstweefselbehandeling van Robuste is speciaal voor borstweefsel ‘doorontwikkeld en verfijnd’ tot de vlow-technieken, schrijft Sprenger op haar website. Het is een zachte, ontspannende behandeling gebaseerd op het ‘natuurgeneeskundige’ Panta Rhei-principe: ‘daar waar de doorbloeding optimaal verloopt, kan geen ziekte ontstaan,’ legt Sprenger uit. Verdere informatie is te zien op een YouTube-filmpje van haar. Het advies is één of 2 keer per jaar een afspraak te maken bij een vlow-therapeut, zoals je ook doet voor de kapper, tandarts of nagelstyliste.

In het artikel dat we zo’n tien jaar geleden op deze website schreven over Robuste stellen radiologen dat er met de doorbloeding van borstweefsel niets mis is en dat er geen relatie is met gezondheid, en in het verlengde daarvan, met kanker. Dit nog eens per e-mail voorgelegd aan Sprenger, levert een vreemde reactie op. ‘Jullie doen jullie ding en ik het mijne’, is het korte e-mailantwoord van de vlow-uitvinder. Ze gaat niet in op de argumenten van de radiologen.

Een van de door haar opgeleide vlow-knijpers, de Ecuadoriaanse Susana Romo Garcia met een holistische/homeopathische praktijk In Balans Totaal in ’s Hertogenbosch, schrijft op haar website: ‘Er wordt gewerkt met speciaal voor de vrouwenborst ontwikkelde technieken uit de osteopathie (lichaamswerk). Hierbij gaan we uit van het natuurgeneeskundige principe van stimuleren en ondersteunen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.’ Garcia is een kwakzalster pur sang: ze doet al lange tijd aan acupunctuur en aan celzout-therapie.

Borsten niet van jou?

Voelt het alsof je borsten niet van jou zijn dan wordt het tijd dat een vlow-knijper aan het werkt gaat, schrijven enkele vlow-ers op hun website. Ze gaan, niet gehinderd door enige kennis van zaken, ook op de psycho-toer en koppelen hun afvalstoffenclaims aan gelijktijdige traumaverwerking, aan oud, opgehoopt zeer. Oude trauma’s en taboes zijn te helen, meldt vlow-knijper Martine Lijftogt-Mackay met een praktijk in Heelsum.

Robuste-eigenaar Sprenger koppelt het dragen van bh’s aan borstkanker. Ten bewijze daarvan verwijst ze op Robuste.nl naar een artikel over de relatie tussen bh’s en borstkanker dat tien jaar geleden verscheen op een pseudowetenschappelijke, paranoia-website. Het is geen sterke wetenschappelijke bron en erger: als je het artikel tot het einde leest, zie je dat de auteur – een chiropractor – enkele quasi-bewijzen juist afserveert omdat het onderzoek niet deugde. Haar uiteindelijke conclusie is juist dat er gèèn verband is. Robuste-eigenaar Sprenger bekommert zich er niet om.

Robuste organiseert op verschillende plaatsen informatiedagen over de vlow-opleiding, meestal in combinatie met informatie over medische thermografie. Een goede manier om ‘vroegtijdig borstklachten op te sporen’, legt Sprenger op haar website Robuste uit. Ze vervolgt: ‘Thermografie is een nieuwe vorm van borstonderzoek. In combinatie met de diagnose en behandeling bij Robuste een zachte, betrouwbare en veilige combinatie voor preventief borstkankeronderzoek.’ Voor de volledigheid: thermografie speelt in de reguliere geneeskunde geen enkele rol: de methode ‘kijkt’ niet diep genoeg.

Thermografie-reclame

Sprenger maakt op haar website reclame voor thermografe Francine van Broekhoven van de Groene Zuster, in een vorig leven croupier bij Holland Casino. Het bedrijf van Van Broekhoven kreeg enkele jaren geleden de inspectie IGJ op zijn dak omdat het met valse claims/beweringen dat thermografie een alternatief zou zijn voor borstkankerscreening vrouwen weghield van de reguliere mammografie.

Van Broekhoven maakt op de website van de Groene Zuster op haar beurt reclame voor Robuste en zijn vlow-methode. Op de website zijn veel vrouwelijke borstweefselbehandelaars te vinden. We lezen: ‘Ze zijn op de hoogte van thermografie en kunnen je helpen de doorstroming in je borsten weer optimaal op gang te brengen.

Vrij van verklevingen, vrij van opgehoopt lymfevocht en vrij van afvalstoffen.’ De Groene Zuster propageert alvast een beginnetje: ‘Droog borstelen, je doet dit vóórdat je gaat douchen om de lymfevloeistof in beweging te brengen zodat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd’. Op de website van de Groene Zuster is een droogborstel te koop, voor 12,50 euro (op voorraad).

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 januari 2019

De Groene Zuster suggereert dat zijn onwetenschappelijke thermografie een alternatief zou zijn voor een mammografie.

artikelen - 23 augustus 2013

Met de column van huisarts Nico van Duijn over de Amsterdamse osteopaat Herman Pohle is tuchtrechtelijk bekeken niets mis, oordeelde half augustus het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Zwolle.

artikelen - 06 juli 2013

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) Amsterdam heeft eind juni de klacht van osteopaat Hermann Pohle, werkzaam bij het Amsterdamse bedrijf Robuste VOF, tegen Catherine de Jong, ongegrond verklaard.