UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens en Nico Terpstra | Geplaatst: 23 augustus 2013

Weer klacht van borstenknijpende osteopaat Pohle afgewezen

Met de column van huisarts Nico van Duijn over de Amsterdamse osteopaat Herman Pohle is tuchtrechtelijk bekeken niets mis, oordeelde half augustus het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Zwolle.

De klacht die Pohle had ingediend, is daarom ongegrond. Pohle afficheert zich op de website van zijn praktijk als `remedial masseur’ en ontspannings- en geneeskundig masseur met een `mesologische’ scholing. 

De column van Van Duijn verscheen op 24 augustus 2011 in De Almere, een huis-aan-huis blad dat tot voor kort wekelijks verscheen in zijn woonplaats Almere. Onder de kop Osteopathie en babynekjes, schreef Van Duijn dat hij osteopathie en daarmee verbonden bizarre nektrekken eng vindt, en helemaal eng als echte kinderartsen er reclame voor maken. In de column maakt de kritische huisarts zich vooral boos over DeKinderkliniek in Almere, die bij de behandeling van huilbaby’s deze osteopathische klop- en trekactiviteiten inzet.

Deze goedkeuring van lokale kinderartsen voor osteopathie ergert Van Duijn het meest. Terecht want deze kwakzalverij hoort niet thuis in de reguliere geneeskunde. In DeKinderkliniek doen academisch opgeleide kinderartsen aan `integratieve zorg’ waarbij hypnotherapie en kindermassage elementaire onderdelen zijn. Ook voor osteopathie worden in deze kliniek de poorten opengegooid, getuige de woorden van directeur en initiatiefnemer Norbert van den Berg, een kinderarts die ook nog eens Shiatsutherapie voorschrijft.

Van Duijns columns staan op zijn website. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de bewuste osteopathie-column in september 2011 ook op haar website gezet.

Osteopaat Pohle had zich geërgerd aan de column, die niet alleen osteopathie in een verkeerd daglicht zou zetten maar hem ook brood uit de mond zou stoten. Hij zou aanzienlijke financiële schade hebben geleden bij het opzetten van een nieuwe bedrijfsactiviteit, zo betoogde hij voor het tuchtcollege. Verder zou Van Duijn met zijn column wetenschappelijk onderzoek dat Pohle wilde uitvoeren, frustreren. Pohle doelt hiermee op activiteiten van zijn bedrijf Robuste, met vestigingen in Amsterdam en Utrecht waar, gelooft Pohle, met massagebehandelingen het zelfgenezende vermogen van het lichaam zou worden gestimuleerd om borstkanker buiten de deur te houden. Volgens de osteopaat zou `massage een betere doorbloeding van het weefsel geven waardoor afvalstoffen (toxines) worden afgevoerd.’ Voor dit rare theorietje is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing.

Het tuchtcollege in Zwolle snapt niet goed wat de behandeling van huilbaby’s te maken heeft met borstmassage. In juridisch jargon van de raad klinkt dit als `tenslotte achten we de kans niet erg groot dat een column die primair gericht is op een alternatieve behandeling van huilbaby’s en het verwijzingsbeleid van kinderartsen terzake, vertrouwensondermijnend werkt bij de doelgroep van vrouwen, die borstmassages ondergaan of overwegen.’ De raad wees daarom de klacht van Pohle af.

In juni wees het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam ook al een klacht van Pohle af. Hij had die ingediend tegen Catherine de Jong, de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Zij had in haar column op Artsennet flinke kritiek geuit op de borstenknijpende massage. De Jong maakte in haar column gehakt van Pohle’s massagetheorie. Het tuchtcollege oordeelde dat haar bewoordingen weliswaar prikkelend waren maar niet krenkend, en dus werd ook deze klacht van de osteopaat afgewezen.

Broer Scholtens en Nico Terpstra

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 oktober 2024

De NVAO krijgt Meester Kackadorisprijs 2024 vanwege goedkeuring van een eerste bacheloropleiding osteopathie, kwakzalverij.

artikelen - 05 september 2023

Natuurgeneeskundige Hanneke Sprenger verdient aan het opleiden van anderen in de Vlow-methode waarbij er in borsten geknepen wordt om de 'borstgezondheid' te bevorderen. Een onbewezen methode.

artikelen - 09 juli 2022

Alternatieve behandelaars waaronder een acupuncturist en een handgenezer krijgen ruim baan in het Algemeen Dagblad, kritiekloos.