UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 10 mei 2004

Opnieuw problemen met Chinese vermageringsmiddelen in de UK

Fenfluramine en nitroso-fenfluramine in kruidenmiddelen. In de West Midlands van Groot-Brittannië vonden de Britse autoriteiten in verschillende verpakkingen van ‘Shubao-Slimming Capsules’ de uiterst gevaarlijke stoffen fenfluramine en nitroso-fenfluramine. De laatste stof veroorzaakt leverschade. De aanleiding voor dit onderzoek was dan ook een geval van ernstige leverschade waarvoor een levertransplantatie vereist was. In alle verpakkingen die […]

Fenfluramine en nitroso-fenfluramine in kruidenmiddelen.

In de West Midlands van Groot-Brittannië vonden de Britse autoriteiten in verschillende verpakkingen van ‘Shubao-Slimming Capsules’ de uiterst gevaarlijke stoffen fenfluramine en nitroso-fenfluramine. De laatste stof veroorzaakt leverschade. De aanleiding voor dit onderzoek was dan ook een geval van ernstige leverschade waarvoor een levertransplantatie vereist was. In alle verpakkingen die men in beslag nam, kwam fenfluramine en/of nitroso-fenfluramine voor, maar in sterk verschillende hoeveelheden.

Dit heeft er toe geleid dat de MHRA (Medicine and Healthcare products Regulatory Agency) op 28 april 2004 een waarschuwing verzond. Verkoop moest onmiddellijk stopgezet worden en mensen die van verkoop op de hoogte waren dienden dat aan de MHRA op te geven.

Fenfluramine onderdrukt de eetlust, maar had zulke gevaarlijke bijverschijnselen dat het in 1997 wereldwijd verboden werd. Fenfluramine in de afslankpillen Slim 10 (dus een ander merk) had al eerder dodelijke slachtoffers geëist in zowel Japan als Singapore, maar dat leek een ‘ver van mijn bed’ show. Maar in de huidige wereld bestaat ‘ver van mijn bed’ niet meer.

De MHRA waarschuwt in dit verband tegen de volgende afslankmiddelen:

SB (Shubao) Slimming Capsules Qian Er
Yuzhitang Jian Fei Jiao Nang Ma zin dol
Chaso Xian Zi Su Jian Fei Jiao Nang
Shuaojiafeijiaolang Keepfitlin
Slim 10 Quian ER
Qing Zi Su Onshido
Xin Xue Kang Jiao Naing

 

Shubao blijkt volgens het etiket naast fenfluramine nog ten minste twee andere ingrediënten te bevatten, namelijk Astragalus Pericarpium (een soort hokjespeul) en Lycium chinensis (boksdoorn) die beide ook in potentiepillen worden gebruikt. Boksdoorn is bovendien in Nederland en in België verboden in kruidenmiddelen. Maar wat heeft potentie met afslanken te maken?

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 03 januari 2011

Een overzichtsartikel over 6 populaire diëten

artikelen - 09 oktober 2010

Het gevaarlijke middel sibutramine, dat in tal van afslankmiddelen (met name in Chinese 'kruiden'-middelen) wordt toegepast, is van de markt gehaald.