Door: Frits van Dam | Geplaatst: 03 januari 2011

Vindt Dr Frank zijn vermageringsdieet toch niet beter dan andere diëten?

Een overzichtsartikel over 6 populaire diëten

In de Volkskrant van vrijdag 24 december 2010 stond een aardige bespreking van zes populaire manieren om af te vallen, waaronder het Atkins dieet, het volumetrische dieet en het eiwitrijke dieet, zoals gepropageerd door dr. Frank van Berkum. Auteurs waren Ivan Wolffers en de bekende dieetgoeroe dr. Frank van Berkum himself. Je zou een loflied op het dr. Frank dieet verwachten. Maar nee, niets is minder waar. Van Berkum lijkt zich alle kritiek terdege te hebben aangetrokken. Hij concludeert nu samen met Ivan Wolffers: “Als je wilt afvallen en er serieus werk van wilt maken, dan maakt de keuze eigenlijk niet zoveel uit. Als je het een tijd volhoudt leveren al die methoden ongeveer hetzelfde gewichtsverlies op. Je zult minder moeten gaan eten en ook anders”. Exit dr. Frank dieet, wij hadden het hem niet kunnen verbeteren.

Hij moet nu minstens in zijn nieuwste boek Gezond slank met dr. Frank deel 2 een inlegvelletje doen met bovenstaande conclusie. Een dergelijke mededeling is wel het minste wat wij van hem mogen verwachten. Als hij dan ook nog de misleidende naam dr. Frank in zijn publicaties vervangt door gewoon Frank van Berkum, dan nemen wij zelfs onze hoed voor hem af!

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 21 juli 2010

In de VS en West-Europa wordt jaarlijks voor ruim twee miljard euro aan supplementen gekocht om af te slanken, maar bij onderzoek blijken die niet van nep te onderscheiden.

behandelwijzen - 03 maart 2010

In Nederland is een nieuw wonderdieet geïntroduceerd door Frank van Berkum, een internist uit Hengelo. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en wereldwijd bekend als autoriteit op het gebied van de voeding, geeft een kritisch commentaar op dit nieuwe dieet.

artikelen - 31 december 2005

Vlak voor de kerst kwam De Telegraaf op de voorpagina met een opmerkelijk bericht: ‘Kilo’s snel kwijt met DNA-pillen’. Het Amerikaanse bedrijf Salugen komt binnenkort met de Genotrim pil op de markt die via het internet verkocht zal worden. ‘Iedere klant krijgt zijn eigen unieke pillen, geproduceerd op basis van zijn eigen DNA’. De ontwikkeling […]