UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 augustus 2012

NOM financiert kwakdokter Martina

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) in Groningen heeft zitten slapen.

NOM financiert kwakdokter Martina

De noordelijke aanjager van ‘economie versterkende’ projecten heeft kwakzalver Roy Martina een (achtergestelde) lening verstrekt, zo ontdekte een lid van de vereniging in het financiële jaarverslag 2011 van de NOM (p. 115). Sinds 2008 overigens al. Roy Martina Experience BV (RME) in Groningen is een onderneming die is gebouwd ‘rond de ideeën van de heer Martina, bekend van publicaties, workshops en optredens in diverse media, rond de onderwerpen vitaliteit, preventie en zingeving’, is de uitleg die we op de website van de NOM kunnen lezen. Waarom een kwakdokter wordt gefinancierd met overheidsgelden, blijft echter duister. De NOM zwijgt namelijk en wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat, hoe lang de lening loopt en waarvoor het geld wordt gebruikt. De NOM, zo meldt directeur Siem Jansen desgevraagd, kan geen informatie verstrekken ‘inzake onze zakelijke relaties’.

‘Roy Martina is een kwakzalver die de mensheid teistert met zinloze producten en zweverige lezingen’, schrijft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in een brief aan de NOM. ‘Het stimuleren van kwakzalverij, die nauwelijks te onderscheiden is van oplichting, behoort niet tot uw doel. Distantieer u van Roy Martina.’

Of het goed gaat met Martina? In het jaarverslag van 2011 meldt de NOM dat Martina-experience 28 werknemers in dienst heeft. In 2009 waren dat er 15.

Er is op de website van de vereniging veel geschreven over Roy Martina, die zich ondanks zijn kwakzalveractiviteiten nog steeds basisarts mag noemen. Zo is Martina de man die reclame maakte voor de oplichtersarmband Biostabil 2000 van de Italiaan Bruno Santanera.

Eind vorig jaar dreigde Martina dat hij de ‘medische wereld op zijn kop zou gaan zetten’. Sindsdien is daar niets meer over vernomen. Martina’s kretologie, gevuld met vage teksten en medisch getinte beloftes en claims, gaat echter gewoon door. Zo maakt hij tegenwoordig reclame voor Biozar, een nieuw voedingssupplementspeeltje met gemalen kruiden en anti-oxidanten als lycopeen.

Regelmatig gebruik van Biozar – kosten meer dan veertig euro per maand – vermindert niet alleen de kans op ziekte, het ‘biozarre’ product helpt ook om sneller beter te worden. ‘Het immuunsysteem wordt geactiveerd. Door het stimuleren van de antilichamen en witte bloedcellen helpt het je lichaam te helen’, zo belooft Martina.

Voor een training in zijn nieuwe helingstheorietje, de Christallin Therapie, moet er in augustus worden afgereisd naar Nesselwang in Beieren. Daar houdt Roy Martina zijn allerlaatste trainingen, belooft hij de wereld. De naam van de therapie heeft hij doorgekregen van een ‘wezen uit een hogere dimensie met de naam ‘Christallin’.

Enkele citaten (PDF):

‘Binnen de Christallin Methode gaat het om het begeleiden naar en verbinding maken met de vonk van de goddelijk kracht die ieder van ons in zich draagt. Je kunt deze kracht ontkennen, belachelijk maken of domweg niet geloven? en toch is het er. Met behulp van de Christallin Methode kun jij leren om jouw vonk op een nieuwe, krachtige manier in te zetten. Het gaat om het bewustzijn van wie jij bent, waar jij toe in staat bent en waarom je op deze planeet rondloopt.

Je kunt zo betere verbindingen tot stand brengen met behulp van Psycho-informationologie (holografische projectie van intentie) ontwikkeld door Prof. A. Ignatenko. Of je kunt je helende krachten verhogen door middel van psycho-informationologie. Psychische chirurgie met hulp van hoog-dimensionale wezens kan ook.’
Als iemand het begrijpt, mag hij het zeggen.

Misschien iemand bij de NOM waar ze ‘op weg naar 2016‘ andere wegen zullen moeten bewandelen?

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 januari 2023

Veredelde handoplegging waardoor aandoeningen als diabetes en depressie verdwijnen als sneeuw voor de zon, geloven adepten van de NEI-leer.

artikelen - 20 april 2020

Het coronavirus is het nieuwe verdienmodel geworden van alternatieve behandelaars, ze zijn er massaal opgedoken.

artikelen - 20 augustus 2014

Roy Martina is niet uit kwakzalverland weg te slaan en is het levende bewijs van de bekende stelling´eens kwakzalver, altijd kwakzalver´. Martina, in een ver verleden opgeleid als basisarts, trok vroeger vaak volle zalen met honderden mensen die geloofden in zijn `healing´-geklets.