UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 april 2020

Kwakzalvers duiken op coronavirus

Het coronavirus is het nieuwe verdienmodel geworden van alternatieve behandelaars, ze zijn er massaal opgedoken.

Kwakzalvers duiken op coronavirus

Alternatieve behandelaars omhelzen massaal het rondwarende coronavirus als verdienmodel. Klassiek homeopaten claimen het nut van homeopathische middelen en bioresonantie-therapeuten geloven dat hun apparatuur het coronavirus buiten de deur zou kunnen houden.

De Inspectie Gezondheidszorg & en Jeugd (IGJ) is enkele malen opgetreden tegen alternatieve behandelaars en heeft dat – tegen de gewoonte in – ook naar buiten gebracht. Zonder overigens de namen van aangesproken therapeuten te vermelden. De inspectie doet – jammer genoeg – niet aan ‘naming and shaming’. Dit beperkt het nut van een persbericht.

De IGJ, actief op de sociale media, twitterde begin april: ‘We waarschuwen tegen alternatieve testen en behandelingen tegen het coronavirus. Ze werken niet. Vertrouw niet op edelstenen of het meten van energiebanen. Vertrouw wel op een echte arts.’

Geen bewijs

In een persbericht schrijft de IGJ: ‘Ook voor alternatieve behandelingen tegen besmetting met het coronavirus of tegen de ziekte Covid-19 is geen enkel wetenschappelijk bewijs: ze werken niet. De inspectie maant ‘genezers’ die hiervan gebruik maken daar onmiddellijk mee te stoppen. Ook moeten zij geen onjuiste en misleidende uitspraken meer doen over alternatieve testen of behandelingen.’ 

Er zijn de afgelopen weken bij de inspectie veel klachten – soms klachten over één behandelaar – binnengekomen over alternatieve testen en kwakzalverclaims over vreemde, onbewezen behandelingen en apparaten. De IGJ noemt onder meer het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden, homeopathische middelen, het alternatief ‘testen’ van bloed, speeksel of urine en het meten van trillingen, golven of energiebanen. Hoeveel meldingen er bij het klachtenmeldpunt van de IGJ zijn binnengekomen, kan de woordvoerder van de inspectie niet zeggen.

De inspectie heeft de afgelopen weken sneller dan voorheen klachten in behandeling genomen en alternatieve behandelaars aangepakt die het coronavirus aangrepen om hun alternatieve spullen te promoten. De massaliteit van deze kwakzalverij is hier ongetwijfeld debet aan. De IGJ is het met dit vermoeden overigens niet eens, laat de perswoordvoerder weten. ‘Elke klacht beoordelen we op zich, het doet er niet toe of er over één behandelaar/behandeling een of meerdere klachten zijn binnengekomen’, relativeert hij het snelle(re) optreden.

In maart, direct in het begin van de coronacrisis, riep de IGJ twee klassiek homeopaten, Martin de Munck uit Oegstgeest en Coby Tjassing uit Haren tot de orde, onder meer na klachten van verschillende huisartsen. De twee plaatsten curieuze claims op hun websites over de vermeende werking van homeopathische profylaxe (superverdunde homeopathische middelen zoals arsenicum) die het coronavirus buiten de deur zou houden. Beide homeopaten reageerden direct en haalden de gewraakte teksten van hun websites. 

AVIG

Ook de artsenvereniging AVIG, de vereniging van alternatieve artsen, kwam terug op haar schreden. Aan het begin van de coronacrisis stond er op de website van de vereniging een exposé van bestuurslid Frans Kusse met een lange lijst van homeopathische middelen om een coronabesmetting tegen te gaan. In de lijst prijkte ook een Indiase arsenicum-receptuur, dezelfde ‘preventieve’ homeopathisch profylaxe die de eerder genoemde homeopaat Martin de Munck uit India had meegenomen om hier te gebruiken. Het schrijfsel van Kusse werd binnen een maand van de website gehaald. Zijn lange tekst – te verkrijgen bij de webredactie – is vervangen door enkele vernietigende zinnen: ‘Homeoprofylaxe bij COVID-19 (Corona-virus) niet bewezen.’ Daaronder staat: ‘Alleen voor ingelogde leden zichtbaar.’ 

Er zijn meer homeopaten die het corona-virus aangrijpen om hun winkel te promoten. Zo schreef de homeopathische Hahnemann Apotheek in Heiloo – voor al uw ‘homeopathische geneesmiddelen, energetica & voedingssupplementen’ – in maart op haar website dat een aantal Chinese homeopaten middelen als Gelsemium sempervirens (gele jasmijn) en Arsenicum album 30K inzetten tegen Covid-19. Met vervolgens de enthousiaste aanbieding: ‘Wij kunnen indien gewenst deze middelen leveren in een setje met 80 granules van elk middel.’

De apotheek is inmiddels van haar geloof gevallen en heeft haar belofte op de apotheekwebsite inmiddels vervangen door de mededeling: ‘Coronavirus oftewel 2019-nCoV of COVID-19. Een aantal malen is ons gevraagd of er een homeopathische verdunning van het virus beschikbaar is, maar voor zover wij weten, is dat er nog niet. Ook is er nog geen vaccin voor dit coronavirus en daarom zijn ook daar nog geen potenties van beschikbaar. Het beste advies wat wij u momenteel kunnen geven is: zorg voor een zo goed mogelijke weerstand, was regelmatig grondig uw handen en volg de aanwijzingen van de overheid op.’ 

Of de IGJ de apotheek heeft aangesproken? We zullen het nooit weten. De inspectie gaf in ieder geval de orthomoleculair huisarts Rob Elens uit het Limburgse Meijel in De Peel, met in zijn kielzog de plaatselijke apotheker, een flinke reprimande en deed daar in een persbericht kond van. 

Genezen?

De twee Limburgse BIG-geregistreerde behandelaars claimden begin april in de lokale media negen met het coronavirus besmette mensen te hebben genezen. Dat zou zijn gebeurd met een onbewezen en niet toegelaten medicijnmix. Een curieus privé-experiment waarbij ook nog eens onduidelijk is hoe de diagnose is gesteld. Veel (regionale) collega-huisartsen hadden de inspectie op het spoor van de twee gezet en een klacht ingediend. Een overtreding van de behandelrichtlijnen, oordeelde de inspectie subiet.

De Meijelse huisarts – die nooit enig serieus onderzoek deed – schreef patiënten een mix voor van het reuma- en antimalariamiddel hydroxychloroquine, het antibioticum azitromycine en een mineralenmengsel met vooral veel zink (alternatieve kringen gebruiken de zoutaanduiding zinkorotaat). De mix werd eerder in vooral Frankrijk uitgeprobeerd. Op internet zijn hier vele berichten over te vinden, ‘succesverhalen’ die de huisarts vermoedelijk ook heeft gelezen. Het is een mix die in experimenten wordt gebruikt maar dan in een onderzoeksetting. In ziekenhuizen wordt het antimalariamiddel (soms) voorgeschreven aan ernstig zieke Covid-19-patiënten, en dan soms in combinatie met antibiotica, conform recent opgestelde behandelopties. Dit gebeurt zo in een beschermde omgeving waar sneller kan worden ingegrepen. Hartritmestoornissen vormen een van de ernstige bijwerkingen.

In een tweet meldde de inspectie de Brabantse huisarts en zijn apotheker te hebben aangesproken op hun niet toegestane experimentele behandeling. Ook uitte de IGJ haar ongenoegen over niet-onderbouwde claims die de huisarts in de media gebruikte. Er volgde een persbericht waarin de inspectie waarschuwt dat als huisarts en apotheker doorgaan met het voorschrijven en verstrekken van chloroquine er andere maatregelen volgen, zoals het opleggen van een boete. 

De IGJ heeft huisarts Elens overigens niet echt van zijn stuk gebracht. Half april trok de orthomoleculaire arts in een interview met De Telegraaf van leer tegen de inspectie. ‘Wachten op serieuze onderzoeken kan niet, nu er vele doden vallen’, vertelde Elens de redactie, om opnieuw onzinclaims te gebruiken. 

Alternatieve behandelvormen

Het coronavirus brengt veel kwakzalvers het hoofd op hol. De zoekmachine van Google levert een trits van voorbeelden op wanneer ‘corona’ wordt gecombineerd met een alternatieve behandelvorm zoals bioresonantie, acupunctuur of homeopathische profylaxe. Enkele (willekeurige) voorbeelden: De Rotterdamse acupuncturist Jie Shan Chen – prikken doet hij even niet meer – schrijft op zijn website: ‘Chinese kruiden effectief bewezen bij behandeling symptomen van het coronavirus’.

Chen vervolgt: ‘De patentformules voor het aansterken van de longen, preventies en behandeling wordt tijdelijk beperkt tot 3 potjes per cliënt: Ling Zhi, Yu Ping Feng, Zi Zhui Yu Ping Feng, Qing Qi Hua Tan, Ding Chuan Wan, Chong Cao en Ginseng. Op deze manier kunnen we iedereen voorzien!’ De schrijver van deze onzin, Chen, is notabene afgestudeerd Wagenings ingenieur.

‘Dokter schimmel’ Kaj de Vries, die zich tegenwoordig liever Kaj Alexander noemt, laat zich ook niet onbetuigd. Op zijn website lezen we: ‘Ik heb in mijn praktijk met de biofotonen therapie niets anders dan goede resultaten bereikt met alle typen virale infecties en longproblemen. Omdat voldoende biofotonen in het lichaam een cruciale rol spelen in de weerstand tegen virussen, ook het coronavirus.’ 

De Vries is geen onbekende van de vereniging, in 2014 schreven we op deze website over hem. Een van zijn hulpmiddelen is de Rayocomp PS 1000 polar, een bioresonantie-apparaat dat met een handelektrode impedanties (weerstanden) meet. Deze worden door een computer ‘vertaald’ naar een aandoening waarna ‘harmonisering’ in de vorm van trillingen volgt.

Fitronics

Er zijn meer gelovige therapeuten die menen met bioresonantie het coronavirus aan te kunnen pakken. Neem Fitronics in Ommen, importeur van het Duitse bioresonantieapparaat Bicom, een computerkast met een beeldschermpje en een wijzermeter. De patiënt, via een elektrode in de hand met het apparaat verbonden, geeft ‘lichaamseigen informatie’ door aan het apparaat. Deze gaat na een specifieke bewerking, gevoed vanuit een op een specifieke ziekte ‘geprogrammeerde ampul’, terug naar de patiënt.

De bioresonatiewereld heeft het over ‘genezende’ informatie. De ampullen spelen een belangrijke bij dit spel: er is voor elke aandoening een ‘voorgeprogrammeerde’ ampul te bestellen. Ook voor het coronavirus.

Importeur Fitronics legt het op zijn website haarfijn uit: ‘De nieuwe Corona-+ ampul is een mix van frequenties van diverse (7) stammen corona-virussen (bv veroorzakers SARS en MERS). Nu ook COVID-19.’ 

De nieuwe corona-ampul is een topper. De importeur meldt zijn e-mailbox volstroomt en de telefoon roodgloeiend staat. ‘Er is vertraging in de levering van ampullen vanwege ‘de grote vraag naar de Corona-+ ampul’, laat hij op zijn website weten.

Fitronics meldt dat met de ampul een áfweer-chip te maken is die bescherming tegen het virus zou bieden. ‘Regumed, de Duitse producent van de Bicom, heeft een protocol gegeven om een speciale ‘afweer’-chip te maken om de immuniteit te verhogen en te beschermen tegen COVID-19’, schrijft Fitronics. ‘Bij Regumed dragen ze sinds vorige week allemaal deze ‘defensie’-chip. En ook bij Fitronics zijn defensie-chips gemaakt en opgeplakt.’

Chip?

De chip is eenvoudig te maken: ‘Plaats de BICOM-chip in het chipgeheugen of in het chip-opslagapparaat. Voer programma 10325 uit met de coronavirusampul (idealiter de nieuwe coronavirus + ampul) in de toegangsbeker van het apparaat. Hecht de chip aan de huid nabij de thymus.’

Er zijn volgens Fitronics zo’n tweehonderd therapeuten in Nederland. Zij hebben een tienduizenden euro’s kostend Bicom-apparaat aangeschaft. Natuurgeneeskundige Sabine Jurgens in Coevorden is een van hen. Zij schrijft op haar website: ‘Nu heb ik de nieuwe “Corona +” ampul in huis. Hiermee kan ik een “Defensie-chip” moduleren die u in uw weerbaarheid helpt. De kosten zijn € 25.’ Het ding zou ca. 4 weken werken, meent Jurgens.

Collega-gelovige verpleegkundige Marianne van der Bent uit Katwijk belooft vergelijkbare dingen. ‘Sinds eind maart 2020 is er een nieuw ondersteunend middel voor handen om in te zetten tegen corona. De overheid heeft als doel gesteld om de collectieve immuniteit te verhogen, en daar draagt dit middel aan bij. Bovendien biedt het jou en je naasten de gelegenheid om jezelf op een zeer directe manier zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen.’ Therapeute Van der Bent weet overigens haar plaats: ‘Ik benadruk nogmaals dat je door gebruik van de chip Corona niet kan voorkomen of dat je hiermee van Corona zal genezen!’, laat ze veiligheidshalve weten.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) werd attent gemaakt op nog een Corona-chipgelovige, orthomoleculaire therapeute Caroline Manders, uitbater van het bedrijfje Vie Vitale in Oss. Ook zij kan sinds kort met haar Bicom-apparaat een ‘defensie’-chip maken voor op het borstbeen. ‘Een nieuw middel als wapen tegen corona. De chip legt de activiteit van het virus plat, formuleert de Brabantse kwakzalver.

Ook de beruchte kwakzalver/arts Roy Marina, een oud-bekende van de vereniging, heeft zich inmiddels gemeld. Het coronavirus heeft hem geïnspireerd tot het geven van online-cursussen en workshops, vanuit Asheville in de Amerikaanse staat North Carolina. 

Martina introduceerde vijf jaar geleden een nieuw speeltje, de virtuele maagband. Die nepmaagband wordt met hypnose-hocuspocus ‘aangebracht´, als alternatief voor een operatief geplaatste maagband. Zijn Omega Health Coaching, gebaseerd op zijn ervaring in de holistische geneeskunde, zet Martina nu om te beschermen tegen het virus. ‘Wij hebben duizenden Chinezen geholpen om beter resistent te zijn tegen de daar heersende paniek en epidemie van dit beruchte virus’, pocht hij op zijn website. 

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

artikelen - 29 maart 2023

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.