UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rob Koene en Broer Scholtens | Geplaatst: 03 december 2011

Nog steeds koppelverkoop van alternatieve behandelwijzen in aanvullende zorgverzekeringen

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de afgelopen jaren zorgverzekeraars verschillende malen aangesproken op de koppelverkoop die ze hanteren in hun aanvullende verzekeringen.

Nog steeds koppelverkoop van alternatieve behandelwijzen in aanvullende zorgverzekeringen
De meeste verzekeraars hebben alternatieve behandelwijzen in hun aanvullende pakketten opgenomen. De consument kan dan niet kiezen voor wel of niet alternatief. Niet alleen de Vereniging tegen de Kwakzalverij maar ook ministers van Volksgezondheid en de Raad voor de Volksgezondheid hebben in het verleden verzekeraars hierop aangesproken. Ook zij vinden dat alternatieve hulp altijd los verzekerd moet kunnen worden, nooit gedwongen als onderdeel van een groter aanvullend pakket, zoals nu meestal het geval is. FBTO is de enige die dit principe op een klantvriendelijke manier toepast.

Er is het afgelopen jaar slecht naar deze adviezen geluisterd, blijkt uit een kijkje in de nieuwe pakketten van de verzekeraars voor 2012. Er is bitter weinig veranderd in verzekerland. Hieronder, in korte samenvatting, de lijst:

 
De uitzondering

FBTO heeft als enige verzekeraar, naast de verplichte basisverzekering, acht aparte modules voor een aanvullende verzekering. Deze modules kunnen maandelijks aan- en uitgezet worden. De aanvrager kan zo een eigen pakket samenstellen. Er is één module waarin uitsluitend kosten voor alternatieve geneeswijzen (behandelingen/medicijnen) verzekerd kunnen worden. Er zijn twee vergoedingsmogelijkheden: een module 500 en een duurdere module 750. Volgens FBTO kiest slechts 20 procent van hun klanten voor een aanvullende verzekering Alternatieve Geneeswijzen. Dit betekent dat, als een verzekeraar de mogelijkheid biedt, 80 procent van de klanten geen prijs stelt op vergoeding van alternatieve behandelwijzen.

 

Goedkope varianten van andere verzekeraars zonder alternatieve geneeswijzen

Agis heeft een aanvullende Compact Polis waarin geen alternatieve geneeswijzen/medicijnen zijn opgenomen. Het is de goedkoopste en kleinste aanvullende verzekering, vooral bedoeld voor het verzekeren van extra fysiotherapiebehandelingen.

Azivo heeft een aanvullende verzekering AV Basis zonder alternatieve middelen/behandelingen in het pakket. Er zitten zaken in als fysiotherapie, brillen en tandheelkundige behandelingen.

De Friesland heeft één aanvullende verzekering zonder alternatieve zaken. Het is de kleinste, goedkoopste variant AB Budget. De belangrijkste zaken die er in zitten zijn fysiotherapeutische behandelingen, brillen en contactlenzen.

Ditzo (internetsite-verzekeraar) heeft drie aanvullende verzekeringen. Alleen in de goedkoopste variant Zorggoed zitten geen alternatieve behandelingen en geen alternatieve geneesmiddelen.

Salland heeft de Budgetpolis, de goedkoopste aanvullende verzekering waarin geen alternatieve dingen zijn opgenomen. In haar andere aanvullende pakketten zitten die wel.

 

Alle overige aanvullende verzekeringen vergoeden alternatieve behandelingen/middelen, alleen in koppelverkoop

CZ, Delta Lloyd, De Amersfoortse, IZA, Menzis, OHRA, ONVZ, Univé, VGZ, Zilveren Kruis/Achmea.

 

Lourdes vergoed

Het alternatieve denken bij verzekeraars kent excessen.

De Stichting Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken (NLZ) organiseert een Lourdes-reis van 23 tot en met 30 mei 2012 met vliegtuig en trein naar dit Franse pelgrimsoord. De NLZ is bisschoppelijk erkend, meldt de stichting op haar website. Pelgrims die een ziektekostenverzekering hebben bij CZ of bij Agis kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.

Beide verzekeraars bieden deze mogelijkheid al jaren. Zorgverzekeraar Agis doet dit volgend jaar voor het laatst, schrijft de stichting. Er zijn voorwaarden aan de tegemoetkoming verbonden, is de waarschuwing. Ook geldt er een – beperkte – eigen bijdrage. De NLZ in Maastricht weet hier meer over. Zieken die er gebruik van willen maken, moeten zich melden bij de contactpersoon van hun zorgverzekeraar, adviseert de NLZ. Er trekken jaarlijks honderden mensen via de NLZ naar Lourdes.

Rob Koene en Broer Scholtens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 11 maart 2019

Ieder jaar verdwijnen miljoenen euro’s premiegeld in de zakken van alternatieve behandelaars. Voorlopig komt daar geen einde aan.

artikelen - 29 november 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen / Spanje weert alternatieve behandelaars.