Nieuwe stichting misleidt consument

Bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij is een aantal klachten binnengekomen van mensen die zich ernstig stoorden aan de bedel- en nieuwsbrieven van stichting Kankerbehandeling en -Preventie.
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 9 apr 2011

De stichting Kanker Behandeling en -Preventie is volgens het uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel opgericht op 19 juni 2009 in Groningen. De bestuurders zijn Arnoud Sietsema, Christoph Petersen en Martijn Helder, drie oud-leerlingen van de Hanzehogeschool te Groningen. De stichting heeft volgens het handelsregister als doel 'het stimuleren van kennis en motivatie bij het algemene Europese publiek ten einde de preventie en behandeling van kanker en aanverwante aandoeningen te bevorderen'.

In hun bedelbrief van 2 maart stellen zij dat zij voor hun levensreddend werk geld nodig hebben. 'Daarom vragen wij u: vult u alstublieft de acceptgiro of machtigingskaart in met uw gift. Zo kunnen we meer mensen helpen in de strijd tegen kanker'.

Hoe willen ze dat nu doen? In hun nieuwsbrief van 2 januari staan de volgende 'leefstijl vuistregels om kanker tegen te gaan: elke dag lachen, elke ochtend en elke avond een glas water, een uur bewegen per dag, niet helemaal vol-eten (maximaal 80% bij elke maaltijd) matig met alcohol en niet roken'. Verder lezen we in de nieuwsbrief van 2 maart de aanbeveling om bittere amandel- en abrikozenpitten te consumeren omdat die een sterke antikanker werking zouden hebben. Met het middel Leatrile zijn volgens deze nieuwsbrief in de Verenigde Staten en Mexico bemoedigende resultaten geboekt. Volstrekte onzin, op de website van de VtdK is het nodige te vinden over de onwerkzaamheid van deze middelen.

Het is maar te hopen dat iedereen door de flagrante misleiding van deze heren heen kijkt en geen dubbeltje overmaakt naar deze dubieuze stichting.

 

Naschrift 28 november

Op maandag 28 november is de stichting Kanker behandeling en -Preventie in TROS Radar uitgebreid besproken.

Lees ook