Floww Health Technology failliet na Radar-uitzending

Op 26 september 2016 plaatste het tv-programma Radar het biomagnetisme-bedrijf Floww in de beklaagdenbank, de uitzending is hilarisch.
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 14 nov 2016 | Laatste Wijziging: 14 nov 2016

Iedereen die wil zien hoe je kwakzalvers aanpakt en hoe slim hun marketing kan zijn, raad ik aan die Radar-uitzending via Uitzending gemist te bekijken. Het bedrijf Floww Health Technology produceert apparaten waarmee de schadelijke straling uit onze leefomgeving, van wifi tot aan hoogspanningsleiding, wordt opgevangen en omgezet in straling met uw lichaamseigen frequentie, het zogenoemde 'Floww-veld'. Die wordt weer aan uw lichaam teruggegeven. Gebruikers geven aan in dit veld meer rust en vitaliteit te ervaren.

De ‘personalFloww’ is het broekzaktoppertje dat kan worden gedragen dicht op het lichaam in de broekzak, tas of colbert. ‘s Nacht kan het ding op het nachtkastje of onder het hoofdkussen worden gelegd. Het apparaatje – in de maten small en medium - vormt een gezonde en natuurlijke omgeving rondom uzelf, aldus het bedrijf.

De propagandamachine van het in Nuland gevestigde bedrijf bevat allerlei catastroferende info over gevaarlijke straling, verwoordt in pseudowetenschappelijk koeterwaals. De apparaten zijn duur, de prijs kan oplopen tot € 2.000,- . Behalve van schrijver dezes werd in Radar ook een mening gevraagd van Monique Beerlage, verbonden aan het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Ook Mark Bentum, elektrotechnisch ingenieur van de Universiteit Twente, werd aan de tand gevoeld.  

Bentum nam de moeite ook even de binnenkant van het apparaatje te bekijken: een nietszeggende schakeling met wat condensatoren en weerstanden. Beide experts verklaarden dat de Floww-apparatuur van nul en generlei nut was en zelfs helemaal geen biologische effecten zou kunnen hebben, omdat de ‘werkzame onderdelen’ verpakt waren in voor dit type straling ondoordringbaar metaal.

De directeur van Floww was zo ‘moedig’ geweest om in de live-uitzending zijn bedrijf te verdedigen (presentatrice Antoinette Hertsenberg kan dit altijd zo vilein zeggen). Drs. Marc Schechtl (1972) is zijn naam en hij studeerde ooit belastingrecht. Tijdens een veelbelovende carrière bij het prestigieuze kantoor van Loyens & Loeff ondervond hij de negatieve effecten van elektromagnetische straling; hij nam ontslag en dook met zijn vrouw in een tent in het stralingsloze duingebied van Den Haag. Al gauw ging het weer goed met zijn welbevinden. Het was het begin van zijn bedrijf Floww Health Technology.

Schechtl distantieerde zich in de uitzending direct van de ‘autoverkopers’ in zijn bedrijf die de verkoopcijfers trachtten op te jagen met onrustmakende informatie en gaf toe dat het bewijs van werkzaamheid niet beschikbaar is. Hij hoopte ooit een echt wetenschappelijk onderzoek van de grond te kunnen tillen, maar hij kreeg geen universiteit zo ver. Zelf is hij overtuigd van de werking van zijn apparaten, ten eerste uit eigen ervaring en ten tweede wegens de duizenden tevreden gebruikers die hun apparaat niet retourneerden. Hertsenberg was niet onder de indruk.

Op de inmiddels verdwenen website van Floww was een lijst te vinden met voor hen ‘nuttige idioten’, zijnde tien artsen en een biologische tandarts. De artsen zijn veelal ABB-artsen (ook een homeopaat ontbreekt niet). ABB-artsen zijn niet zoals u wellicht denkt gespecialiseerd in stottertherapie, de afkorting staat voor Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bio-informatie-therapie.

Het spul van Floww werd gebruikt door tal van ‘therapeuten’. De website Kloptdatwel.nl van Skepsis schreef er eerder over, in 2012 en recenter in 2014. Wij waren voornemens de omzetgegevens van dit bedrijf, waaraan 23 medewerkers verbonden zouden zijn, te achterhalen om over een jaar weer te kijken naar het effect van zo’n Radar-uitzending. Dit hoeft nu niet meer: op 9 november werd het bedrijf failliet verklaard!  

Uit de jaarcijfers van 2015 bleek al dat het bedrijf er slecht voor stond. In 2014 was het werkkapitaal van het bedrijf tot minus euro 248.597 gedaald. De Radar- uitzending was de genadeklap. Toch mooi.

Lees ook