UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 14 november 2016

Floww Health Technology failliet na Radar-uitzending

Op 26 september 2016 plaatste het tv-programma Radar het biomagnetisme-bedrijf Floww in de beklaagdenbank, de uitzending is hilarisch.

Floww Health Technology failliet na Radar-uitzending

Foto: https://www.floww.com/en/

Iedereen die wil zien hoe je kwakzalvers aanpakt en hoe slim hun marketing kan zijn, raad ik aan die Radar-uitzending via Uitzending gemist te bekijken. Het bedrijf Floww Health Technology produceert apparaten waarmee de schadelijke straling uit onze leefomgeving, van wifi tot aan hoogspanningsleiding, wordt opgevangen en omgezet in straling met uw lichaamseigen frequentie, het zogenoemde ‘Floww-veld’. Die wordt weer aan uw lichaam teruggegeven. Gebruikers geven aan in dit veld meer rust en vitaliteit te ervaren.

De ‘personalFloww’ is het broekzaktoppertje dat kan worden gedragen dicht op het lichaam in de broekzak, tas of colbert. ‘s Nacht kan het ding op het nachtkastje of onder het hoofdkussen worden gelegd. Het apparaatje – in de maten small en medium – vormt een gezonde en natuurlijke omgeving rondom uzelf, aldus het bedrijf.

De propagandamachine van het in Nuland gevestigde bedrijf bevat allerlei catastroferende info over gevaarlijke straling, verwoordt in pseudowetenschappelijk koeterwaals. De apparaten zijn duur, de prijs kan oplopen tot € 2.000,- . Behalve van schrijver dezes werd in Radar ook een mening gevraagd van Monique Beerlage, verbonden aan het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Ook Mark Bentum, elektrotechnisch ingenieur van de Universiteit Twente, werd aan de tand gevoeld.  

Bentum nam de moeite ook even de binnenkant van het apparaatje te bekijken: een nietszeggende schakeling met wat condensatoren en weerstanden. Beide experts verklaarden dat de Floww-apparatuur van nul en generlei nut was en zelfs helemaal geen biologische effecten zou kunnen hebben, omdat de ‘werkzame onderdelen’ verpakt waren in voor dit type straling ondoordringbaar metaal.

De directeur van Floww was zo ‘moedig’ geweest om in de live-uitzending zijn bedrijf te verdedigen (presentatrice Antoinette Hertsenberg kan dit altijd zo vilein zeggen). Drs. Marc Schechtl (1972) is zijn naam en hij studeerde ooit belastingrecht. Tijdens een veelbelovende carrière bij het prestigieuze kantoor van Loyens & Loeff ondervond hij de negatieve effecten van elektromagnetische straling; hij nam ontslag en dook met zijn vrouw in een tent in het stralingsloze duingebied van Den Haag. Al gauw ging het weer goed met zijn welbevinden. Het was het begin van zijn bedrijf Floww Health Technology.

Schechtl distantieerde zich in de uitzending direct van de ‘autoverkopers’ in zijn bedrijf die de verkoopcijfers trachtten op te jagen met onrustmakende informatie en gaf toe dat het bewijs van werkzaamheid niet beschikbaar is. Hij hoopte ooit een echt wetenschappelijk onderzoek van de grond te kunnen tillen, maar hij kreeg geen universiteit zo ver. Zelf is hij overtuigd van de werking van zijn apparaten, ten eerste uit eigen ervaring en ten tweede wegens de duizenden tevreden gebruikers die hun apparaat niet retourneerden. Hertsenberg was niet onder de indruk.

Op de inmiddels verdwenen website van Floww was een lijst te vinden met voor hen ‘nuttige idioten’, zijnde tien artsen en een biologische tandarts. De artsen zijn veelal ABB-artsen (ook een homeopaat ontbreekt niet). ABB-artsen zijn niet zoals u wellicht denkt gespecialiseerd in stottertherapie, de afkorting staat voor Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bio-informatie-therapie.

Het spul van Floww werd gebruikt door tal van ‘therapeuten’. De website Kloptdatwel.nl van Skepsis schreef er eerder over, in 2012 en recenter in 2014. Wij waren voornemens de omzetgegevens van dit bedrijf, waaraan 23 medewerkers verbonden zouden zijn, te achterhalen om over een jaar weer te kijken naar het effect van zo’n Radar-uitzending. Dit hoeft nu niet meer: op 9 november werd het bedrijf failliet verklaard!  

Uit de jaarcijfers van 2015 bleek al dat het bedrijf er slecht voor stond. In 2014 was het werkkapitaal van het bedrijf tot minus euro 248.597 gedaald. De Radar- uitzending was de genadeklap. Toch mooi.

Naschrift 30 november 2017: Failliet kwakzalversbedrijf Floww maakt doorstart

De kas is leeg. Het uitstaande bedrag van schuldeisers is ruim een half miljoen euro, de curator verdiende tot heden ruim € 25.000,- aan het faillissement en de eigenaar Marc Schechtl kocht zijn magneet-gadgets terug uit de boedel, tegen de schrootwaarde ervan. De doorstart van Floww Health Technology is een feit. 

“We zijn gevallen, maar gelukkig ook weer opgestaan!”, schrijft Schechtl op zijn nieuwe website waar hij uitlegt hoe zijn bedrijf, dat spullen verkoopt die “ontstralen”, ten onder ging aan negatieve publiciteit in het programma Radar. Hij verhaalt over het “wantrouwen dat is ontstaan na een paar minuten televisie.” 

Floww heet nu F.L.O.W.W.: Feel Love Open World Wide. In het curatorverslag is te lezen dat Schechtl zijn waardeloos geachte producten tegen een zeer lage prijs heeft teruggekocht via een externe bv waarvan hij ook directeur is: ‘In de bedrijfsruimte te Nuland alsmede bij een derde was een aanzienlijke voorraad aanwezig, bestaande uit Floww-producten. De inkoopwaarde van de voorraad bedraagt € 36.000,-.

Bestuurder heeft de intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de Flowwproducten ondergebracht in een externe vennootschap, waarvan bestuurder ook de aandelen bezit. Indien de voorraad niet verenigd zou blijven met de intellectuele eigendomsrechten, dan zou de voorraad slechts een zeer geringe waarde vertegenwoordigen’, is te lezen in het curatorverslag.

Schaamteloos

Op de nieuwe website worden deze waardeloze Floww-producten weer schaamteloos aangeboden met teksten als: “De personalFloww® is gemaakt voor onderweg. Je neemt de personalFloww mee in je broekzak, handtas of jaszak; bij voorkeur dicht op of bij je lichaam. ’s Nachts kun je hem op je nachtkastje zetten of onder je hoofdkussen leggen, waardoor jouw eigen, innerlijke batterij oplaadt tijdens het slapen en je heerlijk uitgerust wakker wordt. De prijs ervan bedraagt € 275,-.” 

Op de website is niet veel te zien. Er wordt al wel melding gemaakt van een paardenruiter, wiens paarden het veel beter doen dankzij de Floww-gadgets. Ook is op de site de mening van een stralingsbioloog te vinden en van een reisleidster. Er is ook een video-opname te zien met rapper Lange Frans, die een reclameboodschap uitspreekt.

Bij sommige kwakzalvers krijg je wel eens de indruk dat zij zelf geloven in hun geneeswijzen, maar bij Schechtl, nota bene gehuwd met een medisch specialiste, lijkt dat vrijwel onmogelijk. Hier lijkt sprake van opzettelijk boerenbedrog. De Wet op de handelspraktijken en op de voorlichting en de bescherming van de consument is een dode letter en een papieren tijger, en Schechtl profiteert.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

tijdschrift - 29 maart 2017

Na een uitzending van Radar over de kwakzalver-producten van Floww, ging het bedrijf failliet.