UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 04 december 2001

Nascholing

Nederlandse huisartsen zijn verplicht om zich continu te laten bijscholen. Per jaar dienen ze gedurende minstens 40 uur cursussen te volgen of symposia bij te wonen om hun kennis van de huisartsgeneeskunde op peil te houden. Anders verliezen ze hun bevoegdheid. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ziet er door middel van een goedkeuringssysteem op toe […]

Nederlandse huisartsen zijn verplicht om zich continu te laten bijscholen. Per jaar dienen ze gedurende minstens 40 uur cursussen te volgen of symposia bij te wonen om hun kennis van de huisartsgeneeskunde op peil te houden. Anders verliezen ze hun bevoegdheid. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ziet er door middel van een goedkeuringssysteem op toe dat uitsluitend serieuze scholingsprogramma’s meetellen, zodat niet aan de nascholingsverplichting kan worden voldaan door het volgen van flutcursusjes of het bijwonen van promotiebijeenkomsten van de farmaceutische industrie. Van iedere nascholingsactiviteit bepaalt de LHV of ze goedgekeurd kan worden als bijdrage aan de noodzakelijke kennis en vaardigheden van de huisarts en zo ja voor hoeveel uur.

Wat dit zogenoemde accrediteringssysteem in de praktijk voorstelt wordt onthuld door Hans van Maanen in Het Parool van 23-11-2001. De LHV blijkt een symposium te hebben geaccrediteerd van de stichting Folia Orthica (van de ‘vitamin pushers’) en het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum (KEAC). De vader van het KEAC is de biochemicus J. Kamsteeg die een niet bestaande vrouwenziekte heeft ‘ontdekt’ die allerlei klachten kan geven zoals vermoeidheid, burnout, onvruchtbaarheid, gewrichtsklachten, migraine, hooikoorts enz. enz. Onnodig te zeggen dat deze ziekte (hemopyrrollactamurie = HPU) alleen met orthomoleculaire middelen kan worden bestreden.

De sprekers op het symposium waren behalve bedreven in de orthomoleculaire geneeskunde ook meesters op het gebied van de elektroacupunctuur, bioresonantietherapie, craniosacraaltherapie, homeopathie etc. Al dit fraais werd kennelijk door de LHV beschouwd als nuttige studiestof voor huisartsen. Patiënten hoeven in de toekomst niet vreemd op te kijken als hun vertrouwde, wetenschappelijk geschoolde huisarts ineens blijkt te zijn veranderd in een ’toverdokter’.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 maart 2009

Op 2 maart 2009 ontmaskerde TROS Radar een ‘DNA-adviseur’. Het was niemand minder dan John Kamsteeg, die zonder medische kennis klanten bang maakt met pseudowetenschappelijk gepraat.

page - 18 september 2008

De Meester Kackadorisprijs wordt uitgereikt aan personen of instellingen degenen die de kwakzalverij bevorderd hebben en die beter zouden moeten weten (de kwakzalvers zelf werden nog nimmer genomineerd). De VtdK maakt in het volgende persbericht bekend wie dit jaar voor deze prijs in aanmerking komen.

artikelen - 02 maart 2008

Voor de derde maal wordt het pro-alternatieve Fusioncongres georganiseerd. De bijeenkomst was voorheen goed voor de nodige accreditatiepunten.