UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 02 maart 2008

Derde Fusioncongres op 14 april 2008 te Utrecht: een testcase!

Voor de derde maal wordt het pro-alternatieve Fusioncongres georganiseerd. De bijeenkomst was voorheen goed voor de nodige accreditatiepunten.

Zowel in de programmacommissie als in de sponsoring zijn het weer de ‘usual suspects’. De voorzitter van KNMG-district VI dr. C.P. Kaiser, verzekeringsarts, is weer initiator en hij verkeert uiteraard in het gezelschap van homeopaten, acupuncturisten, antroposofische artsen en de natuurartsen. Opvallend is overigens dat in tegenstelling tot de twee eerdere Fusioncongressen het ‘afvallige’ Rotterdamse KNMG-disctrict niet meer als medeorganisator wordt genoemd. Dat zal voor menig KNMG-lid een hele opluchting zijn. De sponsors zijn nog altijd van onvervalst alternatief kaliber: VSM, Orthica, Bonusan, Heel, Solgar en de AOV. De subtitel luidt dit jaar: ‘Chronische aandoeningen. De win/win van een integrale aanpak’.

Enkele alternatieve artsenclubs hebben al accreditatiepunten toegekend, maar de huisartsen (via het College voor Accreditatie Huisartsen CvAH) en de medische specialisten (verenigd in het Accreditatie Bureau Medische Specialisten ABMS) wachten nog even. Hopelijk zal het ABMS zich ditmaal niet laten verschalken, want het werd er vorig jaar door de VtdK in duidelijke bewoordingen op gewezen dat men met de toekenning van maar liefst 5 accreditatiepunten het eenzijdig pro-alternatieve gezelschap wel erg veel steun en erkenning bood. Ook dit keer is weer ruim de helft van de sprekers afkomstig uit alternatieve of zo u wil ‘integratieve’ hoek en ondanks de verdunning van het alternatieve gehalte door een aantal sprekers met een reguliere achtergrond blijft de doelstelling overduidelijk: binnensmokkelen in de gewone geneeskunde van alternatieve geneeswijzen, waarvan de werkzaamheid niet is aangetoond.

De VtdK verbiedt niemand geld aan te nemen van alternatieve firma’s om vervolgens gezellig – kwakzalvers en sympathisanten onder elkaar – te gaan congresseren, maar het zou een gotspe zijn als deze grappenmakerij als serieuze nascholing zou worden erkend. De casus Fusion 2008 is aldus bezien een echte testcase voor het ABMS en het CvAH: wij houden u op de hoogte!

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 april 2023

Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.

artikelen - 23 februari 2023

Het is uitermate pijnlijk vast te moeten stellen dat de KNMG anno 2023 weigert een beroepsverbod voor alternatieve artsen te formuleren, vindt Cees Renckens.

artikelen - 16 september 2021

Artsenfederatie KNMG, weekblad HP/De Tijd en Artsen Covid Collectief in de race voor Meester Kackadorisprijs 2021.