UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 06 december 2011

Minister Schippers tegen koppelverkoop in aanvullende verzekeringen

‘Wat me echt stoort is dat er heel veel aanvullende verzekeringen zijn waarin je als consument moet kiezen voor alternatieve geneeswijzen als homeopathie omdat er geen aanvullende verzekeringen zijn zonder. Als consument moet je echter kunnen kiezen’.

Minister Schippers tegen koppelverkoop in aanvullende verzekeringen

Dat betoogde minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het zondagochtendprogramma Eva Jinek op Zondag van omroep WNL. 

‘Ik zeg dit als bewaker van het zorgpakket’, aldus de minister. ‘Voor mij is het belangrijk dat we wetenschappelijk aantoonbare dingen verzekeren’.

In het programma (zondag 4 december) ging het over meer sprookjes. Niet alleen minister Schippers werd geïnterviewd maar ook oud-spionnenbaas Arthur Docters van Leeuwen. Hij schreef, na zijn pensionering als voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het sprookjesboek Late Sprookjes dat in januari verschijnt.

Het gesprek met minister Schippers, dat over meer ging dan alleen haar afkeur van alternatieve geneeswijzen, werd ingeleid met een stukje uit de videoboodschap die ze op 8 oktober uitsprak op het symposium van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Dit symposium ‘Van ziekten die komen en voorbij gaan’ in Felix Meritis in Amsterdam was georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van voorzitter Cees Renckens.

‘Het is aan ons allemaal om de aantrekkelijkheid van alternatieve geneeswijzen te relativeren met kracht van argumenten. Ik wens de vereniging veel succes met haar strijd tegen zinloze behandelingen en nutteloze middeltjes’, aldus de minister toen.

In het gesprek met Jinek zondag 4 december deed minister Schippers er een schepje bovenop. ‘Ik krijg vreselijke brieven en hoor verhalen over ernstig kwetsbare mensen die, helemaal uitbehandeld in het reguliere circuit, in handen vallen van mensen die voor veel geld allerlei hocus-pocustherapieën toepassen. We zijn ons te weinig bewust dat er heel veel geld afgetroggeld wordt van mensen die het even niet meer weten, die kwetsbaar zijn. We doen hier te weinig aan. In Nederland gaan we iets te gemakkelijk om met het principe ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Het schaadt soms wel. Er gaat ontzettend veel geld in die sector om, het is heel moeilijk om die mensen aan te pakken. Als patiënt moet je blijven nadenken over bij wie je loopt. Een patiënt moet zich voortdurend afvragen of wat er gebeurt wel verantwoord is en of het niet verstandiger is toch even naar de eigen huisarts te gaan. Mijn grote zorg ligt bij mensen die ongelooflijk ziek zijn, die uitbehandeld zijn’.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2017

De VtdK heeft minister Schippers opgeroepen om de uren die artsen aan alternatieve therapie besteden, niet mee te tellen bij herregistratie.

artikelen - 10 november 2013

Alternatieve behandelaars hebben het tij tegen: zorgverzekeraars schrappen vergoedingen voor alternatieve behandelingen, als acupunctuur en homeopathie uit hun aanvullende pakketten.

artikelen - 03 december 2011

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de afgelopen jaren zorgverzekeraars verschillende malen aangesproken op de koppelverkoop die ze hanteren in hun aanvullende verzekeringen.