UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 22 mei 2004

Mevrouw Shinka of: Medisch Contact worstelt met zijn geweten

Medisch Contact (MC) is het officiële orgaan van de KNMG, maar om onduidelijke redenen bevat zijn redactiestatuut de regel dat het blad advertenties voor alternatieve cursussen en middelen niet weigert. Vroeger adverteerde de firma VSM wel voor haar homeopathica, tegenwoordig zijn het vooral advertenties voor opleidingen tot acupuncturist of homeopaat, die het blazoen van MC […]

Medisch Contact (MC) is het officiële orgaan van de KNMG, maar om onduidelijke redenen bevat zijn redactiestatuut de regel dat het blad advertenties voor alternatieve cursussen en middelen niet weigert. Vroeger adverteerde de firma VSM wel voor haar homeopathica, tegenwoordig zijn het vooral advertenties voor opleidingen tot acupuncturist of homeopaat, die het blazoen van MC en KNMG bevuilen.

De redactie kan er niets tegen doen en lijkt een strategie te hebben bedacht, waarmee ze toch van haar afkeer van die onzin blijk kan geven. Dat gaat als volgt: MC publiceert artikelen van alternatieve artsen, die zo slecht zijn dat elk peer-reviewed tijdschrift op het desbetreffende vakgebied ze meteen zou afwijzen.

Voorbeelden van de door mij bedoelde publicaties zijn o.a. een verhaal van het Helen Dowling Instituut, dat beweerde dat vrouwen met afwijkende uitstrijkjes psychisch niet geheel normaal waren en psychotherapie nodig hadden (1998) en een stuk van de holistische chirurg Leguit, die beweerde dat kankerpatiënten beter worden van aromatherapie, muziek, massage en meditatie (mei 2000). Recent echter maakte de redactie het wel erg bont door de Macedonische ‘mevrouw Shinka’ op de cover te zetten en binnenin twee van haar bewonderaars zich ten overstaan van alle MC-lezers te kijk te laten zetten. De twee slachtoffers waren in dit geval de huisarts J.W. Ek en de revalidatie-arts J.C. van Gijn, beiden afkomstig uit Hoogeveen. Zij rapporteerden op 12 maart in MC over een bedevaart van zes patiënten met ‘uitbehandelde posttraumatische dystrofie (PTD)’, die zij begeleidden naar de Macedonische bergen, waar de kwakzalfster, die haar stiel nog van haar vader heeft geleerd, zich heeft toegelegd op het hardhandig kraken van door PTD aangedane extremiteiten. Zij gaat daarbij ‘ver door de pijngrens’ en is pas tevreden als er een ‘klik’ klinkt. Direct daarna treedt vaak een opvallende verbetering van het beeld, die nog onverklaarbaar is. Dat verandert wellicht ‘als alle filmopnames van de therapie zijn bestudeerd’. De twee Hoogeveense artsen pleitten voor invoering van de therapie in Nederland. Iedereen weet dat bij pijnsyndromen plotselinge genezing door een placebo-effect kan voorkomen, die overigens vaak tijdelijk is. Deftig orakelen de Hoogeveners echter over ‘nieuwe theorievorming’ rond PTD.

Ik ben van mening dat MC met acceptatie van dit verhaal ‘door een pijngrens is gegaan’ en vind dat zij bij het bespotten van de kwakzalverij een methode moeten vinden, die minder ten koste van goedbedoelende, maar wat al te naïeve personen gaat. Dit is echt te gemakkelijk.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 24 april 2023

Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.

artikelen - 23 februari 2023

Het is uitermate pijnlijk vast te moeten stellen dat de KNMG anno 2023 weigert een beroepsverbod voor alternatieve artsen te formuleren, vindt Cees Renckens.