UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 11 augustus 2006

MELISA-test nog steeds in gebruik in de patiëntenzorg van het ACTA?

In september 2005 berichtten wij over de onbruikbaarheid van de MELISA test voor de diagnostiek van metaalallergie: de Melisatest ontmaskerd. In december 2005 berichtte de decaan van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam ons als volgt: “Op basis van de uitkomsten van een door haar ingestelde commissie heeft het bestuur (van ACTA, red.) besloten de MELISA […]

In september 2005 berichtten wij over de onbruikbaarheid van de MELISA test voor de diagnostiek van metaalallergie: de Melisatest ontmaskerd.

In december 2005 berichtte de decaan van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam ons als volgt:

“Op basis van de uitkomsten van een door haar ingestelde commissie heeft het bestuur (van ACTA, red.) besloten de MELISA test niet langer in het kader van de zorgactiviteiten van de sectie materiaalwetenschappen te hanteren. Het bestuur acht onvoldoende bewezen dat de test valide informatie biedt ten behoeve van de diagnostiek op het gebied van metaalallergie. Met dit besluit is halverwege december 2005 een eind gekomen aan het gebruik van de MELISA test in zijn huidige vorm in de klinische praktijk.”

Zie ook ons bericht: ACTA beëindigt gebruik van de MELISAtest in de patiëntenzorg.

Een dezer dagen liet een tandarts, lid van onze Vereniging, ons weten dat Prof. dr.A.J. Feilzer nog steeds de omstreden MELISA-test tegen betaling aanbiedt. Een patiënte maakte hem hierop attent. Zij zou voor de test €78,50 moeten betalen. Haar tandarts heeft haar toen gewaarschuwd voor de onbetrouwbaarheid van deze test. Hierop zag zij af van haar voornemen.

Prof. Feilzer lijkt dus de maatregelen die het ACTA-bestuur heeft genomen gewoon naast zich neer te leggen.

Wij hebben de Raad van Bestuur op 17 juli 2006 hiervan verwittigd. Wij ontvingen hierop nog geen reactie.


Aanvulling 12 09 2006

Inmiddels ontvingen wij een reactie van prof. dr. W. Beertsen, voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij liet ons weten dat sinds het verbod door de Raad rond half december 2005 de MELISA-test in ACTA niet meer is uitgevoerd en dat er ook geen bloed meer is afgenomen voor de test. Hij zal nog proberen uit te zoeken wat er precies gebeurd is bij de advisering aan bovengenoemde patiënte.
Wij zijn blij dat het bestuur van ACTA zijn beleid niet heeft gewijzigd.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 juni 2015

Amalgaamkritische kwakzalvende tandartsen gebruiken de MELISA-test om gevoeligheid voor amalgaam aan te tonen.

page - 05 augustus 2009

Ik bezocht de natuurgeneeskundige arts X. vanwege mijn vermoeidheidsklachten.